Το πάχος κάνει καλό λένε τώρα οι ειδικοί, ύστερα από πολυετή έρευνα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα άτομα που έχουν βάρος λίγο μεγαλύτερο από το επιθυμητό- όχι όμως περισσότερα από 13 κιλά- παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά θανάτων, από εκείνα που είναι λιποβαρή, παχύσαρκα ή έχουν το επιθυμητό βάρος.


Μερικά κιλά παραπάνω δεν κάνουν απαραίτητα κακό στην υγεία και σίγουρα δεν αυξάνουν τις πιθανότητες θανάτου, επισημαίνουν σε έρευνά τους Αμερικανοί επιστήμονες. Το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να διαχωριστούν οι ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Για παράδειγμα, ενώ το επιπλέον του επιθυμητού βάρος μπορεί πράγματι να αυξήσει τους κινδύνους θανάτου από διαβήτη ή νεφροπάθεια (ασθένειες που συχνά συνδέονται μεταξύ τους), δεν συμβαίνει το ίδιο για άλλες ασθένειες όπως είναι κάποιες μορφές καρκίνου και η καρδιακή νόσος.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση σε πολίτες και ειδικούς, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το κυβερνητικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών στην Ατλάντα των ΗΠΑ (CDC), δύσκολα αμφισβητείται. Οι επιστήμονες που συνεργάστηκαν, με επικεφαλής την Κάθριν Φλίγκαλ, είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία από 2,3 εκατομμύρια Αμερικανούς ενηλίκους. Ήταν οι ίδιοι που πριν από δύο χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στο μεγαλύτερο του επιθυμητού βάρος είναι υπερβολικός. Στην τελευταία τους έρευνα εστίασαν στις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο και πιθανόν να συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «το να είναι κα

ΤΑ ΝΕΑ on line

Διαβάστε περσσότερα 

www.jama.amaassn.org

www.cdc.gov

νείς υπέρβαρος συνδέεται με μειωμένους θανάτους», σε σύγκριση με άτομα που είναι παχύσαρκα, λιποβαρή ή κανονικού βάρους. Συγκεκριμένα:

Το 2004 στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 100.000 λιγότεροι θάνατοι υπέρβαρων ατόμων από τον αριθμό που θα ανέμεναν οι ειδικοί, αν αυτά τα άτομα είχαν το επιθυμητό βάρος.

Τα επιπλέον κιλά, όχι περισσότερα από 13, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακή νόσο.

Οι υπέρβαροι είναι πιθανότερο να πεθάνουν από διαβήτη και νεφροπάθεια σε σύγκριση με αυτούς που έχουν κανονικό βάρος. Όμως, αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους θανάτου από πνευμονία, εμφύσημα, τραυματισμούς και μολύνσεις.

Τα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν το επιθυμητό βάρος. Διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στους μαστούς, στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στις ωοθήκες και στη μήτρα, διαβήτη και νεφροπάθεια. «Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι η σχέση πάχους- θνητότητας είναι περισσότερο περίπλοκη απ΄ ό,τι τείνουμε να πιστεύουμε», επεσήμανε η δρ Φλίγκαλ.

«Είναι γελοίος αυτός ο ισχυρισμός»


ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ όμως όλοι μαζί της. «Σκουπίδια. Είναι γελοίο να λέμε ότι δεν μεγαλώνει ο κίνδυνος θανάτου από το αυξημένο βάρος», επισήμανε ο Γουόλτερ Ουίλετ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Σίγουρα, δεν θα είναι αυτός ο επίλογος του θέματος», σχολίασε σχετικά ο δρ Θαν, ο οποίος συμμετείχε στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για τη σχέση τρόπου ζωής και καρκίνου και δημοσιεύτηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα. Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες από το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα κατά του Καρκίνου, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα περιττά κιλά προκαλούν καρκίνο. Η μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Αmerican Μedical Αssociation».