Ψηλότερους και λεπτούς θέλει από φέτος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους νέους και τις νέες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις όσων θίγονται από την ξαφνική αλλαγή των… προδιαγραφών, ενώ έχει αρχίσει η προετοιμασία των υποψηφίων….


Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9 Οκτωβρίου αλλά δημοσιοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ μόλις χθες, για

ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ

Μαθητές που προετοιμάζονται από πέρυσι για να περάσουν σε Στρατιωτικές Σχολές, ξαφνικά «κόβονται» λόγω αναστήματος!

τους υποψηφίους των Στρατιωτικών Σχολών- αξιωματικών και υπαξιωματικών- ισχύουν από φέτος:

● Το ελάχιστο όριο αναστήματος για τους άνδρες διαμορφώνεται από 1,65 μ. σε 1,70 μ. Ειδικά για τους ιπτάμενους της Σχολής Ικάρων ισχύει και όριο στο ανάστημα προς τα πάνω (1,90 μ.), που παραμένει ως έχει. ● Το ελάχιστο όριο αναστήματος για τις γυναίκες διαμορφώνεται από 1,55 μ. σε 1,65 μ. ● Εισάγεται νέος τρόπος αξιολόγησης του σωματικού βάρους σε συνάρτηση με το ύψος. Η αξιολόγηση θα γίνεται πλέον με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που είναι το πηλίκον του σωματικού βάρους του υποψηφίου σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα. Ο Δείκτης αυτός για μεν τους άνδρες πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων «20-25», για δε τις γυναίκες εντός των ορίων «18-22» και θα ισχύει- υπογραμμίζεται- καθ΄ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους στις Στρατιωτικές Σχολές. Ο προηγούμενος τρόπος αξιολόγησης του βάρους θεωρήθηκε περίπλοκος και ξεπερασμένος επιστημονικά. Στρατιωτικοί αναφέρουν ότι το νέο μοντέλο οδηγεί τις περισσότερες φορές σε πιο λεπτούς σπουδαστές.

Διαμαρτυρίες

Οι αντιδράσεις γονέων και μαθητών για τις νέες ρυθμίσεις δεν αφορούν τα όρια, αλλά το ότι η αλλαγή τους έγινε ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία τους με φροντιστήρια. «Υπάρχουν παιδιά που προετοιμάζονται από πέρυσι με άλλα δεδομένα», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικός- και γονέας- κ. Αθ. Κατσαγεωργίου από τον Βόλο. «Δεν μπορεί να μη λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογία εκατοντάδων παιδιών που έχουν ξεκινήσει με μαθήματα και αθλητικές δραστηριότητες», τόνισε ο κ. Κ. Ν., γονέας μαθητού από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κατσαγεωργίου, ο οποίος – όπως λέει- κατανοεί απόλυτα την ανάγκη αναπροσαρμογής των ορίων στο ανάστημα και τη θέσπιση δείκτη όσον αφορά το βάρος, υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος 1-2 ετών, ώστε να προσαρμόσουν οι νέοι τις επιθυμίες και τους σχεδιασμούς τους με τα νέα δεδομένα. Αρκετοί από τους γονείς που διαμαρτυρήθηκαν, υποστηρίζουν ότι όταν απευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα διαπίστωσαν ότι οι εκεί αρμόδιοι αγνοούσαν τις αλλαγές.

Στρατιωτικές πηγές στις οποίες ετέθησαν υπόψη οι διαμαρτυρίες δεν απέκλειαν χθες το βράδυ το ενδεχόμενο να εισηγηθούν στην ηγεσία του υπουργείου μεταβατική περίοδο εφαρμογής.

Όσον αφορά τη θέσπιση του Δείκτη Μάζας Σώματος, ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι τα όρια που θεσπίζονται είναι για «κανονικά, φυσιολογικά» άτομα- δηλαδή αποκλείονται οι υπέρβαροι. Ως προς το ύψος, από ορισμένους ειδικούς υποστηρίζεται ότι σταδιακά θα μπορούσε να ανέβει κι άλλο το όριο.