Στη σειρά…

… του Χάρι Πότερ, η είσοδος των επισκεπτών στο υπουργείο Μαγείας βρίσκεται σε έναν κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο. Τα κινητά τηλέφωνα σήμερα κάτι έχουν στερήσει από τη μαγεία της επικοινωνίας μέσα από έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Ένα πρωί, η δημοσιογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» Ρόουζ Τζέικομπς έκλεισε το κινητό της μόλις βγήκε από το Μετρό και στήθηκε απέναντι σε έναν από τους χιλιάδες τηλεφωνικούς θαλάμους του Λονδίνου. Για δώδεκα ολόκληρες ώρες παρατηρούσε ποιος μπαινόβγαινε εκεί κι όποτε είχε την ευκαιρία τον ρωτούσε γιατί. Ο πρώτος…

… που μπήκε δεν ήταν για να κάνει τηλεφώνημα. Τον είδε να απλώνει κάτι πάνω στη συσκευή κι ύστερα να το καπνίζει. Μισή ώρα αργότερα είδε δυο άντρες με σκούρα κοστούμια να μπαίνουν μέσα και να τηλεφωνούν μαζί. Ήταν δυο βιαστικοί επιχειρηματίες. Από τους είκοσι δύο ανθρώπους που είδε συνολικά να μπαίνουν στον τηλεφωνικό θάλαμο, οι μισοί ήταν μετανάστες που πιθανότατα δεν είχαν την πολυτέλεια του κινητού. Οι υπόλοιποι ήταν τουρίστες και επιχειρηματίες. Ο τηλεφωνικός θάλαμος φαίνεται πως χρησιμεύει σε κάτι που τα κινητά τηλέφωνα δεν του έχουν υποκλέψει ακόμη: για τον άνθρωπο που θέλει να πει με την ησυχία του δυο κουβέντες, είναι μια διακριτική γωνιά. Η τελευταία που βγήκε από τον τηλεφωνικό θάλαμο ήταν μια κοπέλα κλαμένη. «Ήταν μια δύσκολη μέρα», εξήγησε χαμογελώντας ντροπαλά όταν την πλησίασε η Ρόουζ. Όταν τέλειωσε η μπαταρία του κινητού της, ένιωσε απόγνωση, αλλά σώθηκε την τελευταία στιγμή μόλις βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στον τηλεφωνικό θάλαμο. Ένιωσε εκεί μέσα προστατευμένη από τον κόσμο, που δεν είδε τα δάκρυά της. Και η Ρόουζ κατέληξε στο συμπέρασμα πως, παρ΄ όλες τις εφευρέσεις που τους απειλούν, οι τηλεφωνικοί θάλαμοι παραμένουν απαραίτητοι.

Ο τηλεφωνικός…

… θάλαμος έχει φανεί χρήσιμος σε πολλούς συγγραφείς και σκηνοθέτες. Στην «Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ένας επιστήμονας που ταξιδεύει στη Σελήνη χρησιμοποιεί έναν τηλεφωνικό θάλαμο για να επικοινωνήσει με την κόρη του στη Γη. Μια πράξη τόσο πεζή όσο ένα τέτοιο τηλεφώνημα παραμένει επιτακτική ανάγκη ακόμη και για έναν εξερευνητή του Διαστήματος. Στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Τα πουλιά», η ηθοποιός Τίπι Χέντρεν παγιδεύεται μέσα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο καθώς δέχεται επίθεση από αμέτρητα σμήνη πουλιών που κάνουν επιδρομή στην πόλη. Τα πουλιά έχουν τον απόλυτο έλεγχο του εξωτερικού χώρου, ενώ ο άνθρωπος βρίσκεται παγιδευμένος μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί. Ο τηλεφωνικός θάλαμος δεν είναι πια μέσο επικοινωνίας, αλλά απομονωτήριο που του στερεί κάθε ανθρώπινη επαφή.

Ένα κύμα…

… βανδαλισμών έχει αναγκάσει πολλές τηλεφωνικές εταιρείες να αφαιρούν τις πόρτες από τους τηλεφωνικούς θαλάμους. Και φέτος, στη Φινλανδία, τον παράδεισο των κινητών τηλεφώνων, αποσύρθηκε και ο τελευταίος από αυτούς. Παρά την αισιοδοξία της Ρόουζ, χάνεται πια σιγά σιγά αυτό που ήταν πότε ένα καταφύγιο από τη βροχή και πότε από τα συναισθήματά μας.