Όταν ένας λάτρης του τζόγκινγκ διαλέγει αθλητικά παπούτσια, αυτό που πρέπει να κοιτάει είναι αν ταιριάζουν στα πόδια του και όχι πόσο κοστίζουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στη «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής».

Χρησιμοποιώντας υψηλής τεχνολογίας μεθόδους, επιστήμονες από τη Σκωτία διαπίστωσαν ότι τα φθηνά και τα ακριβά αθλητικά παπούτσια δεν διαφέρουν όσον αφορά το πόσο άνετα είναι ή το πόσο απορροφούν τους κραδασμούς.

«Η συμβουλή μου προς τους δρομείς είναι να βεβαιώνονται κατ΄ αρχήν ότι τα παπούτσια ταιριάζουν στα πόδια τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραμί Αμπούντ, διευθυντής του Ιδρύματος Κινητικής Ανάλυσης και Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Νταντή. «Το ότι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια είναι πιο ακριβό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι και πιο καλό».

Στη μελέτη τους, ο δρ Αμπούντ και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 43 άνδρες, μέσης ηλικίας 29 ετών, να δοκιμάσουν εννέα διαφορετικά ζευγάρια αθλητικά παπούτσια. Πριν ενταχθούν στη μελέτη, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση ώστε να είναι βέβαιον ότι δεν έπασχαν από κάποια δυσμορφία ή πρόβλημα στους άκρους πόδες.

Οι ερευνητές αφαίρεσαν από τα παπούτσια όλα τα διακριτικά που θα έδειχναν σε ποια εταιρεία ανήκαν ή ποιο μοντέλο ήταν και ζήτησαν από τους εθελοντές να τα δοκιμάσουν όλα και να τα αξιολογήσουν ως προς το πόσο άνετα τα ένιωθαν. Στη συνέχεια, έκαναν τζόγκινγκ φορώντας τα.

Δίχως να το γνωρίζουν, οι επιστήμονες είχαν προσθέσει στα παπούτσια υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες, που κατέγραφαν τις πιέσεις οι οποίες ασκούνταν σε διάφορα τμήματα των άκρων πόδων των εθελοντών.

Αναλύοντας στη συνέχεια όλα τα στοιχεία, οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο πόσο άνετα ήταν τα παπούτσια, ανεξάρτητα από το πόσο κόστιζαν.