Λέγεται Τζέιμι Τόμας, είναι ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Δεν δίστασε, όμως, να συγκρουστεί με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίες την κατηγορούν για μουσική πειρατεία. Όσοι μοιράζονται μουσική στο Διαδίκτυο βρήκαν τον ήρωά τους.


Η 30χρονη Τζέιμι Τόμας, μητέρα ενός 13χρονου και ενός 11χρονου αγοριού, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη νομική ιστορία της Αμερικής, εξαναγκάζοντας τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες σε μια δαπανηρή και με αμφίβολη κατάληξη δίκη, καθώς αρνήθηκε να δεχθεί έναν εξωδικαστικό

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Οι δισκογραφικές κατηγορούνται για τον τρόπο με τον οποίο κοστολογούν τη μουσική που κυκλοφορεί μέσω Ίντερνετ

συμβιβασμό για μουσική πειρατεία. Τα τελευταία 4 χρόνια η Ένωση των δισκογραφικών εταιρειών της Αμερικής (RΙΑΑ) έχει καταθέσει αγωγές σε βάρος 26.000 ανθρώπων για διαφυγόντα κέρδη επειδή ανταλλάσσουν μουσικά αρχεία στο Διαδίκτυο. Η γεννημένη στη Μινεσότα Τζέιμι ήταν η πρώτη που αρνήθηκε να πληρώσει αποζημίωση και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κατηγόρους της στο δικαστήριο. «Αρνούμαι να είμαι κορόιδο και να υποκύψω στους “νταήδες”.

Η υπόθεση απειλεί να ανοίξει άλλη μια πληγή στην τραυματισμένη δημόσια εικόνα των δισκογραφικών εταιρειών. Αφού αρχικά αρνήθηκαν να προσφέρουν μια νόμιμη εναλλακτική λύση για την ανταλλαγή αρχείων στους χρήστες του Διαδικτύου, βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο για τον τρόπο με τον οποίο κοστολογούν τη μουσική, που κυκλοφορεί μέσω του Ίντερνετ. Η πολιτική τους οδήγησε την Κομισιόν να αρχίσει μια έρευνα, ενώ έκανε πολλά γνωστά συγκροτήματα να τους γυρίσουν την πλάτη.

Στην αγωγή της εναντίον της Τόμας, η RΙΑΑ υποστηρίζει ότι στις 21 Φεβρουαρίου του 2005 η 30χρονη γυναίκα χρησιμοποίησε την υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων της ιστοσελίδας www. Κazaa. com προσφέροντας 1.702 τραγούδια για παράνομη ανταλλαγή. Το όνομα χρήστη που χρησιμοποιεί στο Κazaa είναι «tereastarr» και με το ίδιο όνομα στην ιστοσελίδα της στο ΜySpace αναφέρει: «Ποιος είναι ο ορισμός της παραφροσύνης; Να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα». Οι επικριτές τής πολιτικής της RΙΑΑ επισημαίνουν ακόμη ότι αν χάσει η Τόμας μπορεί να κληθεί να πληρώσει για αποζημίωση από 19.500 έως 3,9 εκατ. δολάρια σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι κακή διαφήμιση για τις δισκογραφικές εταιρείες.

«Κανένας δεν θα βγει κερδισμένος»


Η ΕΝΩΣΗ δισκογραφικών εταιρειών της Αμερικής ισχυρίζεται ότι από αυτή την ιστορία δεν θα βγει κανένας κερδισμένος και δηλώνει ότι η μηδενική ανοχή που επιδεικνύει στην ανταλλαγή αρχείων είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχυθεί η νομοθεσία σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Αρκετοί νομικοί, πάντως, σημειώνουν ότι η δίκη μπορεί να αναδείξει τις αδυναμίες στις τεχνικές της έρευνας για την πειρατεία που ακολουθεί η Ένωση.

Και αν χάσει τη δίκη, είναι βέβαιο ότι πολλοί ακόμη θα συνεχίσουν τη σταυροφορία που ξεκίνησε η Τζέιμι Τόμας.