ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ξέραμε ότι υπουργοί, υφυπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη έπαιρναν μίζα από τα έργα και τα προγράμματα που εκτελούσαν τα υπουργεία τους.

Παλιότερα μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έπαιρνε νόμιμη προμήθεια από τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Απ΄ αυτήν τη νόμιμη μίζα γινόταν, μεταξύ άλλων, και η χρηματοδότηση του κυβερνητικού κόμματος. Τη διάταξη αυτή κατήργησε το ΠΑΣΟΚ, όταν κι αυτό κράδαινε τη ρομφαία της ηθικολογίας πάνω από την πολιτική τάξη και την πολιτική ζωή του τόπου.

Με την κατάργηση αυτής της διάταξης δεν έγινε βέβαια πιο ηθική η πολιτική μας ζωή. Οι μίζες δεν καταργήθηκαν. Απλώς από νόμιμες έγιναν παράνομες.

Έγιναν διαφθορά. Από τότε πολλοί υπουργοί Εθνικής Άμυνας απέκτησαν κακή φήμη. Και μάλλον μπήκαν και άλλοι πολλοί στον κύκλο της διαφθοράς.

Με την υπόθεση των ομολόγων δεν έχουμε χρηματισμό υπουργών μέσω μίζας ή προμηθειών. Έχουμε ποιοτικά νέο φαινόμενο:

αναβάθμιση της διαφθοράς. Έχουμε συνωμοσία για καταλήστευση δημόσιου ή κοινωνικού χρήματος. Υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, διοικητές Ταμείων, τραπεζίτες, χρηματιστές συνεννοήθηκαν, συνεργάστηκαν, συνδιασκέφθηκαν και συμφώνησαν να ληστέψουν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων, από τις συντάξεις των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτόν συμφώνησαν:

● Ποιοι θα βγάλουν τα ομόλογα και πώς θα είναι αυτά, λ.χ. κρυφά, δομημένα, κ.λπ.

● Από ποιους μεσάζοντες (τραπεζίτες, χρηματιστές κ.λπ.) θα περάσουν αυτά.

● Ποιοι θα πάρουν τις «νόμιμες» προμήθειες και ποιοι τις βαλίτσες με το «μαύρο» χρήμα και πώς θα το μοιράσουν μετά.

Αυτή είναι η νέα, η επαναστατική διαφορά της «νέας διακυβέρνησης» με το παρελθόν. Σ΄ αυτό διαφέρει η ληστεία της «συμμορίας του Λονδίνου» από τις προμήθειες και τις μίζες των υπουργών.

Στην Αμερική θα τους έχωναν στην ψειρού με την κατηγορία της συνωμοσίας για υπεξαίρεση και καταλήστευση δημόσιου ή κοινωνικού χρήματος. Στην Κίνα θα τους εκτελούσαν. Στην Ιαπωνία θα έκαναν χαρακίρι οι υπουργοί και οι τραπεζίτες για να ξεπλύνουν την ντροπή.

Στην Ελλάδα, όμως, λένε απλώς «δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη» και πιέζουν τον Ζορμπά να κρατήσει απ΄ έξω τους υπουργούς, γενικούς γραμματείς, κ.λπ.

Τέτοια ξετσιπωσιά!