Οι θέσεις Οφθαλμολογίας στο νοσοκομείο της επιλογής του είναι δέκα. Ο Λάμπρος Λαμπρόγιαννης είναι 26ος στη σειρά και υπολογίζει ότι το κόλπο της κυβέρνησης με τις ιατρικές ειδικότητες, το οποίο αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», του στοίχισε επιπλέον τρία χρόνια στην αναμονή!


O νεαρός γιατρός, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του, ενημερώθηκε για την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αιτήσεις για ειδικότητα με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με τη σχετική ρύθμιση. Άλλοι πιο… ευνοημένοι, μεταξύ των οποίων και γνωστά στελέχη της ΔΑΠ, το έμαθαν νωρίτερα και έσπευσαν στις νομαρχίες «τρώγοντας» τη σειρά των υπολοίπων.

«Το έμαθα τη Μεγάλη Τρίτη, δηλαδή στις 3 Απριλίου. Μου το είπε ένας φίλος μου που το έμαθε από κάποιο γνωστό του, ο οποίος με τη σειρά του το είχε μάθει από γνωστό του που δουλεύει στο υπουργείο Υγείας… Πήγα αμέσως στη νομαρχία και βρήκα 45 άτομα να περιμένουν στην ουρά», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Λαμπρόγιαννης. Όπως προσθέτει, «ακριβώς μπροστά μου περίμεναν άλλοι τέσσερις που ήθελαν την ίδια ειδικότητα στο ίδιο νοσοκομείο. Αν υπολογίσουμε και αυτούς που είχαν πάει τις προηγούμενες ημέρες, η αναμονή μου μπορεί να αυξηθεί και κατά τρία χρόνια».

Σημειώνεται ότι το σχετικό ΦΕΚ είχε κυκλοφορήσει στις 28 Μαρτίου και την επομένη δεκάδες πτυχιούχοι της Ιατρικής συγκεντρώνονταν έξω από τις νομαρχίες κρατώντας το στο χέρι. Όσοι πρόλαβαν την προτεραιότητα κερδίζουν έως και 4 χρόνια από τη συνολική αναμονή για την ειδικότητα. Ωστόσο, ακριβώς την ίδια ημέρα φοιτητές της Ιατρικής είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος δεν ανέφερε ούτε κουβέντα για τη σχετική ρύθμιση!

Υποσχέσεις για το μέλλον

Χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι στις… μελλοντικές ρυθμίσεις των θεμάτων που αφορούν τις ειδικότητες, οι νέοι γιατροί θα ενημερώνονται δύο μήνες πριν!

«Το σχέδιο παραπλάνησης των χιλιάδων νέων ιατρών ήταν συνειδητό. Ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος με την ανακοίνωσή του εμμέσως το αναγνωρίζει, μια και δεν απαντά επί της ουσίας, αλλά ομιλεί μόνο για μελλοντικές νέες αλλαγές στη διαδικασία, οι οποίες “δεσμεύεται” ότι θα ανακοινωθούν έγκαιρα», σχολίασε χθες ο υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Με τον ίδιο τρόπο είχε κινηθεί ο κ. Γιαννόπουλος την περασμένη Δευτέρα, σε συνάντηση που είχε με τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών: «Μας υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα έχουμε έγκαιρη ενημέρωση, αλλά για τη ρύθμιση που είχε περάσει ήδη και για την οποία οι περισσότεροι απόφοιτοι δεν γνώριζαν τίποτα, δεν έδωσε διευκρινίσεις», αναφέρει ο Δημήτρης Βραχάτης, 5ετής φοιτητής της Ιατρικής και γραμματέας της ΠΑΣΠ στην Ιατρική Αθήνας.

Η επίμαχη ρύθμιση αφορά περίπου τις μισές από τις 38 ιατρικές ειδικότητες που είναι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα και έως τώρα περιλαμβάνει περισσότερους από 400 500 γιατρούς.

Οι αλλαγές


ΟΣΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ επιλέγουν ειδικότητες, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι οποίες ολοκληρώνονται σε τρία στάδια- δηλαδή απαιτούν εκπαίδευση σε τρεις διαφορετικούς ιατρικούς τομείς- μπορούν να κάνουν αίτηση για το πρώτο στάδιο και μόλις διοριστούν να μπαίνουν στη σειρά για τα δύο επόμενα, κερδίζοντας έτσι χρόνο. Με το παλαιό καθεστώς, οι γιατροί που άρχιζαν το πρώτο στάδιο ειδίκευσης είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση μόνο για το δεύτερο, ενώ για το τρίτο έπαιρναν σειρά με τον διορισμό τους στο δεύτερο. Επιπλέον, για τις λεγόμενες ενιαίες ειδικότητες που ολοκληρώνονται σε ένα στάδιο, πλέον μπορούν να κάνουν αίτηση και για θέσεις σε νοσοκομεία που δεν καλύπτουν όλο το διάστημα της ειδικότητας.