Θεατής στο ναυάγιο ο Κεφαλογιάννης


Θεατής στις κινήσεις και τις αποφάσεις της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Sea Diamond τις κρίσιμες ώρες από την πρόσκρουση έως τη βύθισή του ήταν το υπουργείο Ναυτιλίας.
Παρά τις σαφείς διατάξεις της νομοθεσίας ότι οι λιμενικές αρχές έχουν ευθύνη για την αποτροπή ναυαγίου και ρύπανσης, το υπουργείο Ναυτιλίας εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η αρμοδιότητά του τελειώνει με την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών. Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Κεφαλογιάννης επέτρεψε στην εταιρεία να κάνει ό,τι ήθελε.

Η στάση του κ. Κεφαλογιάννη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου επεσήμανε ότι «τίθενται τα αμείλικτα ερωτήματα: Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε άγνοια των νόμων και των υποχρεώσεών του ως υπουργός; Αν δεν είχε άγνοια, παρέδωσε ενσυνειδήτως τους σχετικούς

ΕΚΑΝΑΝ Ο,ΤΙ ΗΘΕΛΑΝ

Το Λιμενικό έχει την ευθύνη για την αποτροπή ναυαγίου και ρύπανσης, ωστόσο το ΥΕΝ άφησε στην εταιρεία όλες τις πρωτοβουλίες

χειρισμούς στην εταιρεία; Αν δεν παρέδωσε ευσυνειδήτως τους χειρισμούς στην εταιρεία, είναι δική του απόφαση η βύθιση του πλοίου;».

Στην… αντεπίθεση

Ταυτόχρονα, όμως, η εταιρεία επιχείρησε χθες να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για τη βύθιση του πλοίου. Ο αρχικαπετάνιος της κ. Γιώργος Κουμπενάς αρνήθηκε ότι η Louis Cruise Lines έχει την ευθύνη για τη ρυμούλκηση του πλοίου στο σημείο που τελικά βυθίσθηκε και σχεδόν υπέδειξε ως υπεύθυνους τους ιδιοκτήτες των αλιευτικών και του μικρού ρυμουλκού της Σαντορίνης που προσέτρεξαν να συνδράμουν τον καπετάνιο του κρουαζιεροπλοίου, αλλά και στον… αέρα που φυσούσε στην περιοχή (μόλις 3 Μπωφόρ!). Όπως υποστήριξε ο κ. Κουμπενάς, η εντολή προς τον πλοίαρχο του Sea Diamond «ήταν σαφής: να μη μετακινήσει το πλοίο έως ότου εκκενωθεί από τους επιβάτες και αφού το εγκατέλειπαν όλοι, τότε θα έπρεπε να το μετακινήσει μέχρι τις κοντινότερες τσαμαδούρες, ώστε με κάποιον τρόπο να το δέσει. Από την εταιρεία δόθηκαν άλλες εντολές από αυτές που τελικά ακολούθησε ο καπετάνιος. Ρυμούλκησε το πλοίο στο σημείο όπου τελικά βυθίστηκε».

Η εταιρεία μάλιστα- που αποδίδει σε ανθρώπινο λάθος την πρόσκρουση- δεν αποδίδει ευθύνη για τη ρυμούλκηση στον πλοίαρχο. «Κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορούσε να οδηγήσει το πλοίο. Ήταν ακυβέρνητο, δεν λειτουργούσαν οι μηχανές, είχε πάρει κλίση. Πήγαινε όπου τον οδηγούσαν οι λεμβούχοι, ίσως και οι άνεμοι που επικρατούσαν, αν και ασθενείς».

Προεδρικό Διάταγμα

Σ΄ αυτή τη διαδικασία πάντως, δεν θα έπρεπε να ήταν- σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ- θεατής το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, επικαλείται Προεδρικό Διάταγμα του 2002 που προβλέπει ότι για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, την ευθύνη αναλαμβάνει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Το διάταγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι σε περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη με το Sea Diamond, α) ενεργοποιείται ά μεσα ο μηχανισμός αντιμετώπισης του έκτακτου περιστατικού βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού για διάσωση του κινδυνεύοντας πλοίου και του φορτίου του και β) υποδεικνύεται στον πλοίαρχο να μετακινήσει το πλοίο σε ασφαλή αγκυροβόλια ή λιμάνια καταφυγής όπου είναι δυνατή η ασφαλής εκτέλεση εργασιών μετάγγισης φορτίου καθαρισμού δεξαμενών ή προσωρινών επισκευών. Παρεμφερείς είναι οι υποχρεώσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 3497/2006, που αναφέρει επίσης ότι πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο και η βύθιση τους απειλεί το θαλάσσιο περιβάλλον, οδηγούνται σε συγκεκριμένο σημείο καταφυγής με ευθύνη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι ευθύνες στον πλοίαρχο

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πάντως, ο πλοίαρχος και η πλοιοκτήτρια φέρουν σε κάθε περίπτωση στο ακέραιο την ευθύνη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, για το ναυάγιο και τις συνέπειές του. Όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ», οι λιμενικές αρχές, ως προέκταση του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν νομιμοποιούνται να καταργήσουν την εξουσία του καπετάνιου, παρά μόνο να συντονίσουν τις ενέργειες. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πλοίαρχος δεν είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να υπακούσει στις εντολές των λιμενικών αρχών, καθώς οι εξουσίες επί του πλοίου- όπως άλλωστε και η ευθύνη- ανήκουν αποκλειστικά στον ίδιο.

Η συνεργασία πλοιάρχου και λιμενικών αρχών στις περιπτώσεις ναυαγίων αποτελεί συνήθη πρακτική. Οι λιμενικές αρχές πάντως αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών μόνο σε περίπτωση εσφαλμένων εντολών και εφόσον αυτές επιφέρουν ολέθρια αποτελέσματα. «Τότε μόνον προκύπτει σε βάρος τους αδικοπρακτική συμπεριφορά», υπογραμμίζουν νομικοί.

Το ΠΑΣΟΚ, που θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων που του δίνει ο Κανονισμός της Βουλής προκειμένου να φέρει στο Κοινοβούλιο τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ώστε να δώσει εξηγήσεις, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει «άμεσες απαντήσεις» στα ερωτήματα που τίθενται για τη στάση του κ. Κεφαλογιάννη.

Ισχυροί δεσμοί με την κυβέρνηση της Ν.Δ.


ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη ζήτησε ουσιαστικά χθες το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς του βαριές πολιτικές ευθύνες για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond». Το κόμμα της αξιωμα- τικής αντιπολί- τευσης κατηγορεί τον κ. Κεφαλογιάννη ότι ουσιαστικά απεμπόλησε τα δικαιώματα της ελληνικής πολιτείας επί του ναυαγισμένου πλοίου αδιαφορώντας και για τη ρύπανση που θα προκαλούσε στην περιοχή της Σαντορίνης, ότι τα εκχώρησε στην εταιρεία στην οποία ανήκε το πλοίο κατά παράβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, και διατυπώνει μια σειρά ερωτημάτων που υποδηλώνουν ότι ενήργησε με σκοπιμότητα.

Γκρίζα σημεία

Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πέτρος Ευθυμίου ήταν εξαιρετικά φειδωλός επί του συγκεκριμένου θέματος περιοριζόμενος απλώς να θέσει τα ερωτήματα για τη στάση του κ. Κεφαλογιάννη (που μετέβη χθες στη Σαντορίνη), πηγές της Χαριλάου Τρικούπη προχωρούσαν χθες βράδυ σε επεξηγήσεις που δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα. Όπως ανέφεραν υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη» από τη στιγμή που το πλοίο προσέκρουσε στον βράχο μέχρι την ώρα που μετακινήθηκε μακριά από αυτόν και ουσιαστικά οδηγήθηκε σε ολική απώλεια. Στο διάστημα αυτό, υποστηρίζεται από τις ίδιες πηγές, με τη μη παρέμβαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρεία τού φίλα προσκείμενου στη Νέα Δημοκρατία- σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚεφοπλιστή Κωστάκη Λοΐζου να οδηγήσει το πλοίο προς βύθιση. Όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην εταιρεία να διεκδικήσει το σύνολο της ασφάλειας που προβλέπεται σε περιπτώσεις ολικής απώλειας του πλοίου.

Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας του ότι ο κ. Λοΐζου είναι ημέτερος και άνθρωπος του γαλάζιου συστήματος, το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα απόφαση του ΝΑΤ, από την οποία προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει τις εισφορές των πληρωμάτων που υπηρετούν στα κρουαζιερόπλοια. Στην απόφαση αναφέρονται και τέσσερα πλοία του κ. Λοΐζου- μεταξύ αυτών και το βυθισμένο «Sea Diamond». Η σκανδαλώδης απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποτελέσει- υποτίθεται- κίνητρο για την ένταξη κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά νηολόγια.

«Ο κάβος λύθηκε ως διά μαγείας»


«Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ έριξε κάβο στο ρυμουλκό. Με δική του εντολή κρατήσαμε σταθερό για κάποια ώρα το πλοίο του». Ο κ. Πέτρος Καραμολέγκος, πρόεδρος των Αλιέων Θήρας, έλαβε μέρος στην προσπάθεια ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου και είναι κατηγορηματικός. «Ο καπετάνιος αρνήθηκε να το οδηγήσουμε κοντά στο νησάκι Παλαιά Καμένη, όπου σε κάποιο σημείο το βάθος της θάλασσας δεν είναι μεγάλο. Ίσως σωζόταν το πλοίο, εάν γινόταν κάτι τέτοιο. Όταν αρχίσαμε να το ρυμουλκούμε, δεν μας φώναξε να λύσουμε τον κάβο. Και όταν φτάσαμε στο σημείο όπου τελικά βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο, ο κάβος λύθηκε ως διά μαγείας. Κανείς δεν ξέρει ποιος το έκανε και γιατί. Εάν δεν είχε κοπεί, ίσως και να μην είχαμε φτάσει στη βύθιση», αναφέρει και συμπληρώνει ότι μάρτυρας σε αυτή την εικόνα ήταν το λιμενικό σκάφος 172.

Το «μαύρο κουτί»

Ο αρχιπλοίαρχος της εταιρείας κ. Γ. Κουμπενάς δήλωσε ότι μόλις ανασυρθεί ο «καταγραφέας συνομιλιών»- το λεγόμενο «μαύρο κουτί»- από τη γέφυρα του πλοίου, θα δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. «Θα μάθουμε ποια ακριβώς ήταν η στιχομυθία μεταξύ του καπετάνιου και του τοπικού λιμενάρχη. Θα διαπιστώσουμε τι εντολές του δόθηκαν από ποιον και τι ώρα». Δεν απάντησε ωστόσο στο ερώτημα γιατί τα μέλη του πληρώματος ή ο καπετάνιος δεν αφαίρεσαν τον «καταγραφέα», αλλά τον άφησαν να βυθιστεί.

[ ΓΝΩΜΗ ] Μπορούσαν να πάνε το πλοίο στα αβαθή


Eγώ θα προσπαθούσα με κάθε τρόπο να σύρω το καράβι έως τα αβαθή. Η απόσταση δεν ήταν μεγάλη, η πρόσκρουση έγινε ημέρα και οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, άρα υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Στα αβαθή, και αφού σταθεροποιούσα το κρουαζιερόπλοιο σε κάποιο σημείο, θα μπορούσε να γίνει απάντληση των υδάτων και ένα πρόχειρο σφράγισμα των ρηγμάτων.

Ύστερα θα έπρεπε να ζητηθεί από έναν ναυπηγό πιστοποιητικό ρυμούλκησης και το πλοίο να μεταφερθεί στα κοντινότερα ναυπηγεία- αυτά της Σύρου».

Ο Μιχάλης Θεοδωρίδης είναι ναυπηγός- μηχανολόγος, πραγματογνώμονας Εισαγγελίας Πειραιά

[ ΓΝΩΜΗ ] Δεν έπρεπε να μετακινηθεί


Tο κρουαζιερόπλοιο δεν έπρεπε να μετακινηθεί από το σημείο της πρόσκρουσης.

Μπορούσε από την πρώτη κιόλας στιγμή, όταν η κλίση ήταν μικρή, να επιθεωρηθεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες ώστε να πάρει πιστοποιητικό ασφαλούς ρυμούλκησης. Υπήρχε, όπως αποδείχτηκε, ο χρόνος».

Ο Ιωάννης Αγγελάκης είναι πλοίαρχος, εμπειρογνώμονας στα ναυάγια «Χρυσή Αυγή», «Δύστος» και «Εξπρές Σαμίνα»

Η ρύπανση μπορεί να βουλιάξει τον τουρισμό


«ΠΡΕΠΕΙ να καθαρίσουν την Καλδέρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτή είναι που έκανε το νησί μας διάσημο, αυτήν πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε ανέπαφη. Αν δεν το κάνουν άμεσα, η ρύπανση θα βυθίσει τον τουρισμό».

Η ανησυχία των κατοίκων και των επαγγελματιών της Σαντορίνης είναι έκδηλη. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι η εξάπλωση του μαζούτ και των εκατοντάδων τόνων χημικών που βρίσκονται στο «Sea Diamond».

Παρ΄ ότι οι αρχές που εποπτεύουν τις εργασίες απορρύπανσης υποστήριζαν χθες ότι οι διαρροές των επικίνδυνων χημικών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, οι Σαντορινιοί δεν εφησυχάζουν.

«Όλες οι ανησυχίες και οι συζητήσεις των εμπόρων και γενικώς των κατοίκων της Σαντορίνης στρέφονται γύρω από το θέμα της ρύπανσης της Καλδέρας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Νομικός, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας. «Σίγουρα από τη στιγμή που βυθίζεται ένα τόσο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, η ρύπανση είναι αναπόφευκτη και το γνωρίζουμε αυτό. Όμως, θα πρέπει να επιταχύνουν τις εργασίες τους και να αντλήσουν τα επικίνδυνα ρευστά πριν γυρίσουν οι άνεμοι σε νοτιάδες ή βοριάδες και φτάσουν οι επικίνδυνες ουσίες έως το Κρητικό Πέλαγος. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να το ανελκύσουν», λέει ο κ. Νομικός.

Ο καιρός βοηθός…

Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο καιρός στη Σαντορίνη ήταν ευνοϊκός για τον περιορισμό της ρύπανσης. Οι δυτικοί άνεμοι που πνέουν, συγκρατούν το μαζούτ και τα υπόλοιπα υγρά των μηχανών του «Sea Diamond» που έχουν διαρρεύσει στον μικρό κόλπο των Παλαιών Ορυχείων, ακριβώς δίπλα από το λιμάνι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεγαλύτερη απειλή για ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή της Καλδέρας είναι οι τοξικές ουσίες που θα απελευθερωθούν από τη διάβρωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του πλοίου.

«Προχθές που άλλαξε για μερικές ώρες ο άνεμος σε βοριά, μας είπαν ότι είδαν βρωμιές στα νερά στο Ακρωτήρι», επισημαίνει ο κ. Σπύρος Καραμολέγκος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην πλαγιά πάνω από το σημείο όπου βυθίστηκε το «Sea Diamond». «Ιδίως αν πιάσει η “γραία”, όπως αποκαλούμε τον νοτιά οι ντόπιοι, όλα αυτά τα πετρέλαια που φαίνονται κοντά στην ακτή των Παλαιών Ορυχείων θα μεταφερθούν προς την Παλαιά Καμένη. Όλη η περιοχή θα μολυνθεί. Και τότε τι να πεις στους τουρίστες; Ότι θα τους σερβίρεις εισαγόμενο ψάρι;», αναρωτιέται ο κ. Καραμολέγκος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί από τους ξενοδόχους της περιοχής ακυρώσεις κρατήσεων ούτε η τουριστική κίνηση έχει σημειώσει πτώση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ταξί κ. Γιώργο Πελεκάνο. «Οι τουρίστες συνεχίζουν να έρχονται και αυτή την εβδομάδα κανονικά, για τα δεδομένα της εποχής. Αναμένουμε μικρή κάμψη αμέσως μετά, μέχρι και τις αρχές Ιουνίου- αλλά αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο», λέει ο κ. Πελεκάνος. Ωστόσο, από ξενοδόχους έχει αρχίσει να ακούγεται ότι υπάρχουν πιέσεις από ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία ώστε να ρίξουν τις τιμές ενοικίασης των δωματίων.

«Το θέμα είναι να μην ξεφύγει η ρύπανση προς το Ακρωτήρι γιατί αμέσως μετά ακολουθούν η Κόκκινη Παραλία, η Περίσσα και το Καμάρι. Αυτές οι παραλίες σηκώνουν το 50% του τουρισμού στη Σαντορίνη- γι΄ αυτές έρχονται οι τουρίστες, πέρα από τη μαγευτική θέα στην Καλδέρα», συμπληρώνει ο κ. Μιχάλης Σκούρας, ιδιοκτήτης επιχείρησης ενοικιαζομένων οχημάτων.

«Γιατί το άραξαν με το ρήγμα προς τα ανοιχτά της θάλασσας;

Αν το είχαν προσαράξει με το ρήγμα να κοιτάει στην παραλία των Ορυχείων, ανάποδα δηλαδή απ΄ ό,τι ήταν, το “Sea Diamond” θα το κοιτούσαμε σήμερα… Δεν θα είχε βυθιστεί, αφού η πλευρά που έμπασε νερά θα έβρισκε στα ρηχά. Τουλάχιστον αν το είχαν κάνει έτσι, τώρα δεν θα τρέχαμε με τα πετρέλαια και τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες», λέει ο κ. Σταμάτης Ηλιού, ιδιοκτήτης καφέ-εστιατορίου στο λιμάνι της Σαντορίνης και αυτόπτης μάρτυρας της πρόσκρουσης.

Παράνομα λειτούργησε το ξενοδοχείο στην Κέρκυρα


Το σφράγισμα του ξενοδοχείου «Corkyra Βeach», που ανήκει στον κυπριακό τουριστικό οργανισμό Louis, όπως και το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» που βυθίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Σαντορίνη, ζήτησε χθες κατεπειγόντως από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.


«Η ξενοδοχειακή μονάδα “Louis Corkyra Βeach” επαναλειτούργησε παρανόμως, καθώς έχει ανακληθεί το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας της», ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο του κυπριακού τουριστικού ομίλου Louis στην Κέρκυρα είχε σφραγιστεί στις 30 Οκτωβρίου 2006, μετά το δυστύχημα στις εγκαταστάσεις του,

ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Το «Corkyra Βeach» ανήκει στον κυπριακό τουριστικό οργανισμό Louis, στον οποίο ανήκε και το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond»

όπου λόγω διαρροής δηλητηριωδών αερίων από κλιματιστικό σώμα είχαν βρει τραγικό θάνατο δύο παιδιά βρετανικής οικογένειας τουριστών.

Τότε, με εντολή της κ. Πετραλιά, είχε ανακληθεί το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του Ξενοδοχείου «Corkyra Βeach», μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα της έρευνας των δικαστικών αρχών για τα αίτια του δυστυχήματος. Μάλιστα, στην απόφαση τονιζόταν ότι σε περίπτωση που από την έρευνα των δικαστικών αρχών προέκυπταν ποινικές ευθύνες εις βάρος της επιχείρησης, τότε η αφαίρεση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας θα ήταν οριστική.

Ωστόσο, κατά της απόφασης αυτής, η επιχείρηση «Louis Corkyra Βeach» άσκησε στις 24 Νοεμβρίου 2006 προσφυγή στην Επιτροπή Προσφυγών του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Όπως αναφέρει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «η άσκηση της προσφυγής συνεπάγεται την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για ανάκληση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του ξενοδοχείου για ένα τρίμηνο από την ημερομηνία της κατάθεσης της προσφυγής». Εφόσον όμως παρέλθει η τρίμηνη προθεσμία, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών, τότε η απόφαση ανάκλησης του Ειδικού Σήματος εκτελείται κανονικά.

Έληξε η προθεσμία

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τρίμηνη προθεσμία έληξε στις 24 Φεβρουαρίου 2007, χωρίς η Επιτροπή Προσφυγών να έχει εκδώσει την απόφασή της, καθώς «δεν είχαν συγκεντρωθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που είχαν ζητηθεί τόσο από τους συναρμόδιους φορείς (πυροσβεστική, πολεοδομία, πρωτοδικείο Κέρκυρας) όσο και από την ξενοδοχειακή επιχείρηση». Συνεπώς, τονίζει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, εφόσον η επιχείρηση «Louis Corkyra Βeach» λειτούργησε μετά την ημερομηνία αυτή (24/2/2007), η λειτουργία της είναι παράνομη και για τον λόγο αυτό χθες η κ. Πετραλιά έδωσε την εντολή να προβούν σε σφράγιση.

Με ισχυρές προσβάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο


Ο ΟΜΙΛΟΣ LΟUΙS με ισχυρές προσβάσεις σχεδόν σε όλες τις κυβερνήσεις της Κύπρου (Βασιλείου, Κληρίδης, Παπαδόπουλος), αλλά και στη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ελλάδα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους στην περιοχή της Μεσογείου.

Μόλις πρόσφατα στα εγκαίνια των κρουαζιερών του «Sea Diamond» από το λιμάνι του Πειραιά- είναι το πλοίο που βυθίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Σαντορίνη- επίσημοι προσκεκλημένοι της Louis Ηellenic Cruises ήταν οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννης και Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη- Πετραλιά. Μάλιστα ο κ. Κεφαλογιάννης, σε σχετικές δηλώσεις του, εξήρε την παρουσία της εταιρείας Louis στις ελληνικές θάλασσες.

Ο όμιλος Louis ιδρύθηκε το 1938 από τον κ. Λούη Λοΐζου. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας οι δραστηριότητές του περιορίζονταν στην παροχή υπηρεσιών ταξιδιωτικού γραφείου. Σήμερα, καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα υπηρεσιών για τον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό, την ιδιοκτησία και διαχείριση ξενοδοχειακών και επισιτιστικών μονάδων, τον θαλάσσιο τουρισμό, τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών σε λιμάνια και αεροδρόμια, την ανάπτυξη γης, καθώς επίσης και την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής.

Μεταξύ άλλων, ο όμιλος μέσω της Louis Catering διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό εστιατορίων σε δώδεκα διεθνή αεροδρόμια- τα αεροδρόμια Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος), Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Μόσχας, Βαρσοβίας, Βουδαπέστης, Λάρνακας, Πάφου και Αιγύπτου (Sharm Εl Sheikh, Αswan και Ηurghada).

Ιδρύθηκε το 1998

Η εταιρεία Louis Ltd ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 1998 ως ιδιωτική εταιρεία με την ονομασία Louis Cruise Lines Ltd με σκοπό να αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των πλοιοκτητριών εταιρειών, καθώς και των υπόλοιπων εταιρειών του ομίλου Louis που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.

Τον Δεκέμβριο του 1999 η Louis Ltd απέκτησε το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Royal Οlympic Ηoldings Ιnc (RΟCΗ), ιδιοκτήτριας του 51,4% του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης εταιρείας κρουαζιερών της Ελλάδας, της Royal Οlympic Cruises (RΟC) η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΝΑSDΑQ της Νέας Υόρκης. Το Νοέμβριο του 2001 η εταιρεία αντάλλαξε με την Louis Τourist Αgency Ltd το ποσοστό που κατείχε στη RΟCΗ με το ποσοστό 74,3% που κατείχε η τελευταία στην Κυπριακή Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΗΙLΤΟΝ Cyprus).

«Σαν χείμαρρος μπήκε το νερό στην καμπίνα»


ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ότι ενημέρωσε με καθυστέρηση ωρών για το γεγονός πως αγνοούνταν ο άνδρας και η κόρη της, καταρρίπτει η Γαλλίδα επιβάτις του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου, Αν Αλέν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ώρα της πρόσκρουσης, η Αν Αλέν, ο σύζυγός της Ζαν-Κριστόφ και η 16χρονη κόρη τους Μοντ κατέβηκαν στην καμπίνα τους, με τον αριθμό 2204, για να πάρουν ζακέτες. Ήταν η στιγμή που το πλοίο προσέκρουσε πάνω σε έναν βράχο. «Κανένας από τους τρεις μας δεν ένιωσε τράνταγμα», αφηγείται.

«Άκουσα έναν ήχο νερού που τρέχει, σαν διαρροή, και διαπίστωσα πως έμπαινε νερό κάτω από την πόρτα. Σκεφτήκαμε αμέσως πως η πισίνα υπερχείλιζε εξαιτίας της γωνίας κλίσης του πλοίου, γι΄ αυτό και δεν ανησυχήσαμε ιδιαίτερα και ξανακλείσαμε την πόρτα».

Πάνω στα κρεβάτια

Βλέποντας πως η καμπίνα εξακολουθούσε να μπάζει νερά, η οικογένεια Αλέν τοποθετεί καταρχήν τα πράγματά της πάνω στα κρεβάτια, ώστε να μη βραχούν. Κατόπιν ανεβαίνουν και οι ίδιοι πάνω στα κρεβάτια. Γρήγορα όμως η στάθμη του νερού ανεβαίνει τόσο που τους είναι αδύνατο να ανοίξουν την πόρτα. «”Μαμά φοβάμαι”, μου είπε η Μοντ. Αποφάσισα να καλέσω τη ρεσεψιόν και να τους εξηγήσω την κατάσταση. Μου απάντησε κάποιος που μιλούσε μόνο αγγλικά και μου ζήτησε να περιμένω μέχρι να έρθει στο τηλέφωνο κάποιος που να μιλάει γαλλικά». Όταν αυτό έγινε, η Αν Αλέν και η οικογένειά της έλαβαν εντολή «να μη μετακινηθούμε γιατί θα ερχόταν αμέσως ένα μέλος του πληρώματος». Η στάθμη του νερού όμως συνέχιζε να ανεβαίνει ασκώντας πίεση στην πόρτα της καμπίναςχρειάστηκε να βάλουν η Αν και ο Ζαν-Κριστόφ όλη τους τη δύναμη για να την ανοίξουν. Αμέσως «όρμησε μέσα στον χώρο ένας χείμαρρος».

«Φοβόμουν πολύ»

«Εγώ δεν έχασα την ισορροπία μου γιατί στηριζόμουν στο κρεβάτι, νομίζω όμως πως ο Ζαν-Κριστόφ ανατράπηκε από τη δύναμη του νερού. Η Μοντ ήταν καβάλα στα δύο κάτω κρεβάτια, με το ένα πόδι στο ένα και το άλλο πόδι στο άλλο». Στηριζόμενη στο δοκάρι της πόρτας, η Αν Αλέν ορμάει προς τον διάδρομο, κάνοντας μακροβούτι. «Φοβόμουν πολύ γιατί δεν ξέρω να κολυμπάω και πολύ καλά. Κολύμπησα κάτω από το νερό για μερικά μέτρα (…) και αναδύθηκα στην επιφάνεια από τη δεξιά πλευρά του διαδρόμου, υπολογίζοντας την κλίση του πλοίου προς τα αριστερά. Μόλις πήρα ανάσα στράφηκα προς την καμπίνα, αλλά είδα ότι δεν με ακολουθούσε κανείς. Ένιωθα ανίκανη να γυρίσω πίσω και γνωρίζοντας πως η Μοντ και ο ΖανΚριστόφ είναι άριστοι κολυμβητές, αποφάσισα να ανεβώ επάνω να βρω τον Ραφαέλ (τον γιο της, ο οποίος είχε μείνει στο κατάστρωμα) και να ζητήσω βοήθεια».