Πόλεμος με θύματα 35 παιδιά έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και στους γιατρούς του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, μετά την τραγική κατάληξη τριών ασθενών που μετακινήθηκαν από το Νταού Πεντέλης σε ξενώνες, στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης…


Το μέτωπο παραμένει ανοικτό από τα μέσα Φλεβάρη. Οι παιδοψυχίατροι, μετά την απόδοση ευθυνών από τον υπουργό Υγείας, κατέβασαν τα στυλό τους και αρνούνται εδώ και 25 ημέρες να υπογράψουν τα εξιτήρια των 35 παιδιών που έχουν απομείνει στο υπό διάλυση νοσοκομείο ζητώντας από τον υπουργό να εγγυηθεί για την επάρκεια και την καταλληλότητα των ξενώνων στους οποίους στέλνουν τα παιδιά. Στο σχετικό έγγραφο που έστειλαν στον υπουργό δεν πήραν όμως καμία απάντηση. Αντιθέτως όπως καταγγέλλουν δέχονται πιέσεις να υπογράψουν άρον

ΘΑΝΑΤΟΙ

Ο ασκός του Αιόλου για «πόλεμο» με το υπουργείο Υγείας άνοιξε μετά τον θάνατο τριών ασθενών που μετακινήθηκαν σε ειδικούς ξενώνες

άρον τα εξιτήρια και απειλές ότι θα σπεύσει στο νοσοκομείο το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας που ήδη διερευνά τους τρεις διαδοχικούς θανάτους και σύντομα θα στείλει το πόρισμά του στον εισαγγελέα…

Ξεκρέμαστα

Τα 35 παιδιά τα οποία πάσχουν από νοητική υστέρηση, ψυχικές παθήσεις αλλά και πολλαπλές αναπηρίες παραμένουν αυτή τη στιγμή ξεκρέμαστα σε ένα νοσοκομείο που υπολειτουργεί σε τραγικό βαθμό και οι περισσότερες πτέρυγές του είναι άδειες. Και η νέα διοικητής του νοσοκομείου κ. Γεωργία Σιδέρη που ανέλαβε πριν από δύο βδομάδες μια χαώδη κατάσταση κάνει έκκληση προς τους παιδοψυχιάτρους του νοσοκομείου και όλους τους ενδιαφερόμενους επιστημονικούς φορείς να συνεργαστούν για να λυθεί το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει και να προχωρήσει η αποασυλοποίηση.

Οι τρεις νέοι άνθρωποι που πέρασαν όλα τους τα χρόνια στο Νταού Πεντέλης και πρόσφατα μετακινήθηκαν για να ζήσουν καλύτερη ζωή πέθαναν σε ελάχιστο χρόνο στους ξενώνες στους οποίους μεταφέρθηκαν! Αιτίες θανάτου: πνευμονικό οίδημα, άρνηση τροφής και πνιγμός. Οι θάνατοι σημειώθηκαν σε διάστημα ενάμιση μήνα- δύο τον Ιανουάριο και ένας στις 14 Φεβρουαρίου- σε ξενώνες και οικοτροφεία της Κορίνθου, της Λιβαδειάς και της Κηφισιάς. Το τελευταίο περιστατικό αφορά τον 21χρονο ΣτέΤΡΕΙΣ λιο Μαστορόπουλο που έπασχε από βαριάς μορφής αυτισμό και έχασε τη ζωή του στις 14 Φεβρουαρίου το βράδυ, στο ιδιωτικό οικοτροφείο «Αθηνα» της Κηφισιάς.

Οι γονείς του νεαρού κατήγγειλαν ότι το παιδί τους πέθανε άδικα, ότι έκαναν μάταιες προσπάθειες να μεταφερθεί ξανά στο Νταού Πεντέλης και ότι η θεραπεία που έκανε στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο δεν γινόταν στο οικοτροφείο με αποτέλεσμα ο Στέλιος να μην μπορεί ούτε να καταπιεί.

Ανησυχία

Οι γονείς των άλλων δύο νέων ανθρώπων, ηλικίας 30 και 31 ετών, δεν έκαναν καταγγελίες. Οι διαδοχικοί θάνατοι όμως έχουν ανησυχήσει και προβληματίσει όχι μόνο τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο αλλά και τους εργαζομένους στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο και πολλούς επιστήμονες στον χώρο της ψυχικής υγείας: «Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση», λένε, «κάτι δεν πάει καλά». Και εστιάζουν στο γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής που έχει πάρει έως τώρα πολλές αναβολές αλλά και στον ελλιπή και πρόχειρο σχεδιασμό, στο ανειδίκευτο προσωπικό που στελεχώνει τα οικοτροφεία και τους ξενώνες καθώς και στις μειωμένες πιστώσεις.

«Η αποασυλοποίηση σχεδιάζεται από το 1999 στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής αλλά με τόσο αργά βήματα που όταν άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούνιο ήταν σαν να μην είχε σχεδιαστεί τίποτα», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Κώστας Μακρής. «Οι θάνατοι των παιδιών είναι ύποπτοι και πρέπει να ερευνηθούν, αν σκεφθεί κανείς ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στο νοσοκομείο πέθανε ένα παιδί ενώ στους ξενώνες μέσα σε ενάμιση μήνα τρία… Στατιστικά, μιλάμε για αλματώδη αύξηση θανάτων! Υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις για το στρες της μετακίνησης αλλά δικαιολογούνται τόσα περιστατικά;».

«Έκαναν αποασυλοποίηση χωρίς τη γνώμη μας»


ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που σχεδίασαν την αποασυλοποίηση στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής δυστυχώς δεν αντελήφθησαν τις ιδιαιτερότητες των παιδιών του νοσοκομείου. Αυτό υποστηρίζει η παιδοψυχίατρος κ. Αναστασία Κουμούλα, υπεύθυνη της Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών και της Α΄ Κλινικής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου: «Η αποασυλοποίηση έγινε στα παιδιά μας με τον τρόπο που εφαρμόστηκε και στους ενήλικες στο Δαφνί. Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά. Οι άνθρωποι στο Δαφνί έζησαν μια φυσιολογική ζωή μέχρι που αρρώστησαν- ήξεραν το διαφορετικό. Τα δικά μας παιδιά γεννήθηκαν άρρωστα ψυχικά, νοητικά, και με αναπηρίες. Ήθελαν άλλη προσέγγιση… Αλλά εμάς που ασχολούμαστε μια ζωή μαζί τους, δεν μας ρώτησε κανείς…».

«Ο σχεδιασμός έγινε αποκλειστικά από επιτροπές του υπουργείου Υγείας. Δεν έπαιξαν ρόλο οι γιατροί μας στα δρώμενα», εξηγεί ο γιατρός κ. Νίκος Καπλάνης, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου: «Ήταν εκτελεστικά όργανα.

Συναινούσαν και απλά υπέγραφαν τις αποφάσεις».

«Είναι τραγικό να μεταφέρει το υπουργείο τη δική του ευθύνη στους παιδοψυχίατρους του νοσοκομείου» επιμένει και η κ. Βούλα Καραγιάννη, διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου: «Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια 15 παιδοψυχίατροι σηκώναμε το βάρος. Και ξαφνικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρεις θανάτους παιδιών που πήραν εξιτήριο από εδώ για μια καλύτερη τύχη. Εμείς δεν θα υπογράψουμε άλλα εξιτήρια αν δεν πάρουμε τις εγγυήσεις που πρέπει για τις δομές όπου στέλνουμε τα παιδιά…».

Αυτή τη στιγμή στο όχημα της Παιδοψυχιατρικής Μεταρρύθμισης έχει μπει νεκρά ταχύτητα! Αυτό επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Γεωργιάδης, πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας: «Φοβάμαι μήπως με αφορμή τους τρεις θανάτους των ασθενών που μεταφέρθηκαν στα οικοτροφεία, μπει όπισθεν! Και αυτό θα ήταν λάθος. Σίγουρα η αλλαγή δομής για ασθενείς που νοσηλεύονταν χρόνια, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να γίνεται με πολλή μελέτη και κατάλληλη προετοιμασία, ενώ το κράτος πρόνοιας να αναλαμβάνει το κόστος και την ευθύνη…».

Μέχρι τις 15 Μαρτίου το νοσοκομείο πρέπει να έχει αδειάσει


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά τις πολλές αναβολές που έχει πάρει, έχει μια καταληκτική ημερομηνία: τη 15η Μαρτίου! Από τα 98 παιδιά του νοσοκομείου, 48 έχουν μεταφερθεί σε πέντε οικοτροφεία και 15 σε δύο νέους ξενώνες του νοσοκομείου στη Νέα Μάκρη και τη Λούτσα, οι οποίοι μέχρι στιγμής λειτουργούν αρκετά καλά. Σε τρεις ημέρες από σήμερα τα 35 παιδιά που έχουν απομείνει, πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί στα οικοτροφεία και τους ξενώνες και οι τέσσερις παιδοψυχιατρικές κλινικές να έχουν μεταφερθεί στα γενικά νοσοκομεία Αγλαΐα Κυριακού, Πεντέλης, Ασκληπιείο Βούλας και Σισμανόγλειο. Κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί… «Πρώτα θα φύγουν τα παιδιά από το νοσοκομείο και μετά οι παιδοψυχιατρικές κλινικές», τονίζει η διοικητής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κ. Γεωργία Σιδέρη. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διαφορετικά. Όσο υπάρχουν παιδιά στο νοσοκομείο, θα υπάρχουν και παιδοψυχίατροι και θα λειτουργεί η Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών» συμπληρώνει. «Επανασχεδιασμός»

Πώς και πότε θα γίνει η μεταφορά των παιδιών είναι άγνωστο. Πάντως, η κ. Σιδέρη λίγο πριν από το τέλος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στο νοσοκομείο μιλά για επανασχεδιασμό και διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει…

Άγνωστο είναι επίσης πώς θα συνεχίσει τη λειτουργία του ένα νοσοκομείο με νεκρές κλινικές και ιδιαίτερα κουρασμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι περισσότεροι νοσηλευτές κάνουν συνεχόμενες βάρδιες και το νοσοκομείο τους χρωστά 1.300 ρεπό.