Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία πέντε μεγάλων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας για τη φετινή χειμερινή περίοδο, καθώς καμία από τις συγκεκριμένες τουριστικές εγκαταστάσεις δεν διαθέτει το σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, ενώ ορισμένες δεν έχουν ούτε τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, που αφορούν τον έλεγχο των αναβατήρων τους.


Μπροστά στον κίνδυνο ατυχήματος, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Αθ. Οικονόμου ζήτησε χθες εσπευσμένα την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των αναβατήρων σε αυτά τα πέντε κέντρα. Παράλληλα, ζήτησε από τους υπευθύνους τους να του αποστείλουν όλα τα πιστοποιητικά των ελέγχων που θα γίνουν στους αναβατήρες, καθώς και βεβαιώσεις για την τήρηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, εκτός λειτουργίας τέθηκαν από χθες τα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται

ΠΟΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν από χθες τα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται σε Παρνασσό, Βίτσι, Μέτσοβο, Περτούλι και Μαίναλο

στις περιοχές: Παρνασσός (Γεροντόβραχος), Βίτσι, Μέτσοβο (Προφήτης Ηλίας), Περτούλι και Μαίναλο.

Ο Παρνασσός

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, του οποίου την ευθύνη λειτουργίας έχει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), δηλαδή το ίδιο το Δημόσιο!

Ο προϊστάμενος εκμετάλλευσης του κέντρου κ. Κυριάκος Αμανατίδης, από τις 23 Δεκεμβρίου 2006 (παραμονές των γιορτών), με έγγραφό του προς τη διοίκηση της ΕΤΑ διατύπωνε σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια των αναβατήρων. Με το έγγραφό του ο κ. Αμανατίδης ζητούσε να γίνουν έλεγχοι όχι μόνο στα συρματόσχοινα, αλλά και στις άγκυρες θεμελίωσης των πυλώνων των αναβατήρων που εξυπηρετούν τις πίστες Βάκχος, Τηλέμαχος, Περικλής και Αίολος. Παράλληλα, ζητούσε να υπάρξει πιστοποίηση συνολικά της ασφαλούς λειτουργίας των αναβατήρων και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου. Μεταξύ άλλων, ζητούσε να υπάρξει εξασφάλισή τους από πυρκαγιά (αναβάθμιση των μέτρων πυρασφάλειας) και να απομακρυνθούν τα εύφλεκτα υλικά (τεράστιες ποσότητες καυσίμων και λιπαντικών) που υπήρχαν σε χώρο κοντά στον σταθμό των τηλεκαμπινών. Ο κ. Αμανατίδης στο ίδιο δισέλιδο έγγραφό του τόνιζε ότι ήταν αντίθετος με τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, όσο δεν λαμβάνονταν τα μέτρα ασφαλείας που ο ίδιος ζητούσε. Μάλιστα, ανέφερε ότι σε περίπτωση που η διοίκηση της ΕΤΑ επέμενε για τη λειτουργία του κέντρου, εκείνος θα τη διευκόλυνε, αρκεί να τον απάλλασσε εγγράφως από την ευθύνη αυτή!

Οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές


Ο ΕΟΤ, με τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει θέσει από το 2002 συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές για τη λειτουργία των τουριστικών αναβατήρων (τελεφερίκ-λιφτ), τη διάσωση των επιβατών τους, αλλά και τη λειτουργία συνολικά των χιονοδρομικών κέντρων.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές, οι επιχειρήσεις των χιονοδρομικών κέντρων που θεωρούνται τουριστικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, θα πρέπει πλέον να εφοδιαστούν υποχρεωτικά- όπως και τα ξενοδοχεία- με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ (υποβάλλοντας μια σειρά δικαιολογητικών για την απόκτησή του).

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα, προβλέπουν την ύπαρξη σε μόνιμη βάση γιατρού στις εγκαταστάσεις τους ή την εξασφάλιση ιατρικής κάλυψής τους από τα πλησιέστερα νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας. Επιπλέον, προβλέπεται ότι στη διάθεση του χιονοδρομικού κέντρου (κατά τις ώρες λειτουργίας του) θα πρέπει να υπάρχει πάντα διαθέσιμο ασθενοφόρο, ιδιοκτησίας είτε του κέντρου είτε του πλησιέστερου νοσοκομείου- Κέντρου Υγείας.