Εισήγηση – μαχαίρι για 20.000 εισακτέους


Τη δραστική μείωση του αριθμού εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση κατά 20.000

εισηγείται, μεταξύ άλλων, προς το υπουργείο Παιδείας η Επιτροπή Χωροταξικού Σχεδιασμού των ΤΕΙ.


Η επιτροπή συστάθηκε για να μελετήσει το πρόβλημα που προέκυψε πέρυσι με τις χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά ιδρύματα, λόγω της βάσης του δέκα!

Στο πόρισμα που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» περιέχονται 17 προτάσεις που κατά την Επιτροπή θα οδηγήσουν στη σωτηρία των ΤΕΙ και την αναβάθμισή τους σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια. Μεταξύ των προτάσεων είναι και η μείωση των εισακτέων σε 65.000 από περίπου 85.000, αλλά και μέτρα όπως η διάθεση των κενών θέσεων ΤΕΙ σε υποψηφίους παλαιοτέρων ετών, η μείωση του αριθμού θέσεων ανά Τμήμα ΤΕΙ με όριο τους 200 φοιτητές, η κατάργηση μετεγγραφών, η διδασκαλία μαθημάτων σε ξένες γλώσσες ώστε να προσελκύσουμε αλλοδαπούς σπουδαστές, αυτόνομα μεταπτυχιακά κ.ά. Η Επιτροπή εισηγείται επίσης μετονομασίες 45 Τμημάτων περιφερειακών ΤΕΙ και αλλαγές επιστημονικών πεδίων

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ

Η επιτροπή εισηγείται την κατάργηση μετεγγραφών και τη διάθεση των κενών θέσεων ΤΕΙ σε υποψηφίους παλαιοτέρων ετών

για ορισμένα, αλλά δεν κάνει προτάσεις για ίδρυση νέων Τμημάτων, προκειμένου στο θέμα αυτό να εξεταστούν καλύτερα οι ανάγκες που υπάρχουν. Όπως εξηγούν στην πρότασή τους τα μέλη της Επιτροπής, η μείωση του αριθμού εισακτέων κρίνεται αναγκαία επειδή θα οδηγήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών.

«Υπέρογκος αριθμός θέσεων»

Σημειώνει η Επιτροπή: «Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αναλύθηκαν, ο μέσος όρος εισαγόμενων φοιτητών σε Τμήματα των Πανεπιστημίων είναι κατά πολύ μικρότερος από τον αριθμό των θέσεων στα αντίστοιχα Τμήματα των ΤΕΙ. Είναι προφανές ότι ο υπέρογκος αριθμός των θέσεων που δίδονται κάθε χρόνο για εισαγωγή στα ΤΕΙ αποτελεί μία από τις αιτίες του προβλήματος των κενών θέσεων, δεδομένου ότι ο αριθμός των υποψηφίων φοιτητών που επιτυγχάνει βαθμό πρόσβασης έχει τα τελευταία χρόνια παραμείνει σταθερός και με κανένα τρόπο δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις. Δεδομένου δε ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων βασίζονται περισσότερο σε γεωγραφικά κριτήρια, τα Τμήματα των περιφερειακών ΤΕΙ είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο. Πέρα από το “τεχνικό” αυτό πρόβλημα, ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των εισακτέων (και εισαγομένων) φοιτητών οδηγεί στην υποβάθμιση των σπουδών στα αντίστοιχα Τμήματα και ταυτόχρονα στην απαξίωση των πτυχίων λόγω του εξειδικευμένου χαρακτήρα των σπουδών τους αφαιρώντας έτσι από τα ΤΕΙ το όποιο πλεονέκτημα θα μπορούσε να επικαλεσθεί κανείς περί Ιδρυμάτων εφαρμογής επιστημονικών γνώσεων».

Οι προτάσεις της Επιτροπής πρόκειται να συζητηθούν τις επόμενες μέρες σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

[ ΓΝΩΜΗ ] Να γίνουν Τεχνολογικά Πανεπιστήμια


Η ΚΡΙΣΗ στα ΤΕΙ σήμερα είναι βαθιά και η πιθανή λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα συμβάλει στην απαξίωσή τους. Ωρίμασαν οι συνθήκες για τη μετεξέλιξη τους σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια με παράλλη- λη γενναία χρηματοδότηση και κάλυψη των θέσεων του έκτακτου προσωπικού με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό (σήμερα τα ΤΕΙ έχουν 2.500 μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ τα Πανεπιστήμια για τον ίδιο αριθμό φοιτητών έχουν 9.700 μέλη ΔΕΠ).

Στον ευρωπαϊκό χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πολιτική που έχει χαραχθεί είναι η εναρμόνιση των εκπαιδευτικών συστημάτων όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ανώτατη Εκπαίδευση, σε όλη την Ευρώπη, είναι Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Έτσι τα περισσότερα Τεχνολογικά Ιδρύματα χωρών της Ε.Ε. (Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία κ.λπ.) έχουν μετεξελιχθεί σε Πανεπιστήμια. Η άμεση μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των θεσμικών προβλημάτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θα συμβάλει στην εναρμόνιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Γιάννης Τσάκνης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί αύριο στο συλλαλητήριο


ΔΥΝΑΜΙΚΟ και πιο μαζικό από τα προηγούμενα προσδοκούν πανεπιστημιακοί και φοιτητές να είναι το αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στο συλλαλητήριο αναμένεται να συμμετάσχουν και μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές, εκτός από τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές, καθώς η ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία κήρυξαν στάσεις εργασίας για αύριο το μεσημέρι.

Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους έχουν αποφασίσει τριήμερη απεργία από αύριο μέχρι και την Παρασκευή, ενώ προειδοποιούν για απεργία διαρκείας από τις 5 Φεβρουαρίου.

Οι φοιτητές που συντονίζουν τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν καταλήψεις, συλλαλητήρια και αποκλεισμούς δρόμων ακόμη και αν χαθεί η εξεταστική περίοδος. Οι καταλήψεις συνεχίζονται σε περίπου 300 σχολές, ενώ αρκετά ιδρύματα (Πάντειο, ΤΕΙ Αθήνας, Πολυτεχνείο κ.ά.) έχουν ήδη αποφασίσει μετάθεση της εξεταστικής περιόδου για λίγες εβδομάδες, προκειμένου να μη χαθεί πάλι λόγω των καταλήψεων, ωστόσο σε πολλά ιδρύματα, σε συνεννόηση με τους καταληψίες, μελετάται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να εξεταστούν. Στον χορό των κινητοποιήσεων μάλιστα επιχειρούν να μπουν τελευταία και οι μαθητές, οι οποίοι σε ορισμένα σχολεία προσπαθούν να οργανώσουν συνελεύσεις με θέμα πιθανές καταλήψεις.

Αποστάσεις από Βερέμη

Στο μεταξύ, απόσταση από τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ κ. Θ. Βερέμη, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε ζητήσει δημοψήφισμα για τον νόμο-πλαίσιο, κράτησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Χαρακτήρισε σεβαστή την άποψη του κ. Βερέμη, αλλά υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως «όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος θα φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή».

Πώς μετονομάζονται 45 Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ