Ένα μπολ μούσλι την ημέρα, ένα σάντουιτς με λαχανικά και ψωμί ολικής αλέσεως για μεσημεριανό και φρούτα το απόγευμα μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, αναφέρει η εφημερίδα «Ιντεπέντεντ».

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε νεαρές γυναίκες και ως φαίνεται διαρκεί τουλάχιστον έως την εμμηνόπαυση. Μελέτη σε 35.000 γυναίκες επί επτά χρόνια έδειξε ότι όσες έτρωγαν τις περισσότερες φυτικές ίνες (30 γραμμάρια την ημέρα) είχαν 50% χαμηλότερη συχνότητα καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με όσες έτρωγαν 20 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 50 ετών, οι φυτικές ίνες φαίνεται πως χάνουν την προστατευτική δράση τους.

Αληθινή σχέση

Η καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, που ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι την εξέπληξε η ισχύς της συσχέτισης, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει ότι αποτελεί αληθινή σχέση.

«Τριάντα γραμμάρια ινών την ημέρα είναι πολλά, σχεδόν διπλάσια από αυτά που προσλαμβάνει η μέση γυναίκα», είπε. «Πρέπει να τρώει κανείς ένα μπολ δημητριακά ολικής αλέσεως το πρωί, μόνο ψωμί ολικής αλέσεως, δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα για να προσλάβει 30 γραμμάρια φυτικών ινών. Ωστόσο, δεν είναι ανέφικτο».

Τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στη «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», έδειξαν ότι 257 από τις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού, καθώς επίσης ότι ο κίνδυνος μειωνόταν όσο αυξανόταν η καθημερινή κατανάλωση ινών.

* Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από μεγάλη εταιρεία δημητριακών για πρωινό, αλλά η δρ Κέιντ τόνισε ότι η εταιρεία δεν επηρέασε καθόλου τον σχεδιασμό της μελέτης.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

* Να τρώτε δύο μεγάλες σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα. Προστατεύουν από πολλά είδη καρκίνου, μεταξύ αυτών της πεπτικής οδού και του μαστού.

* Να τρώτε συστηματικά ψάρια. Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

* Να προτιμάτε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. Προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου και του μαστού.

* Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως το φολικό οξύ, το σελήνιο, το ασβέστιο και οι βιταμίνες Α, C και Ε, προστατεύουν από πολλές μορφές καρκίνου.