Oι λάτρεις της γυμναστικής που θέλουν να διατηρούν τη γραμμή τους, καλό είναι να τρώνε πού και πού λίγα λίπη παραπάνω, αναφέρει η «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής». Ωστόσο, εφιστά την προσοχή διότι, αν το παρακάνουν, τα περιττά λίπη μπορεί να συσσωρευθούν μακροπρόθεσμα ως σωματικό λίπος.

Αν και ο οργανισμός μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα στην υπερκατανάλωση υδατανθράκων (όπως τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα φρούτα) διεγείροντας τον ρυθμό καύσεως των θερμίδων που προέρχονται από αυτούς, φυσιολογικά χρειάζονται αρκετές ημέρες για να προσαρμοστεί με ανάλογο τρόπο στην αύξηση της πρόσληψης λίπους, γράφουν ο δρ Κεντ Χάνσεν και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μάντισον, στο Ουισκόνσιν.

Εν τούτοις, η νέα μελέτη δείχνει ότι η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να προσαρμοστεί ταχύτερα. Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες μελέτησαν δέκα γυναίκες που γυμνάζονταν σε τρία διαφορετικά επίπεδα, καθώς άλλαζαν τη διατροφή τους ώστε αντί να παίρνουν από λίπη το 30% των ημερήσιων θερμίδων τους να παίρνουν το 50%- αλλά για τέσσερις ημέρες μόνο. Τα επίπεδα της δραστηριότητας ήταν διακοπή της άσκησης, μία ώρα στατική ποδηλασία ή δύο ώρες στατική ποδηλασία την ημέρα.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσο περισσότερο γυμνάζονταν οι γυναίκες, τόσο ταχύτερα έκαιγε ο οργανισμός τους τις θερμίδες του λίπους, μόλις άρχισαν να το τρώνε σε μεγάλες ποσότητες.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πού ακριβώς οφείλεται αυτό το εύρημα, αλλά εκτιμούν ότι με τη γυμναστική διεγείρεται η δραστηριότητα ενζύμων που καίνε τα λίπη και τα οποία βρίσκονται στους σκελετικούς μυς.