Πάνω στη σκηνή του θεάτρου του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου θα μάθει σήμερα το μεσημέρι η Τζούντι Ντεντς αν είναι υποψήφια για ένα ακόμα βραβείο Όσκαρ.

Μόλις η Σάλμα Χάγιεκ πει το όνομά της στο Λος Άντζελες, κάποιος θα της ψιθυρίσει από τα παρασκήνια τα νέα για την έκτη της υποψηφιότητα στα τελευταία εννέα χρόνια.

Μόνο η Μπέτι Ντέιβις στα πρώτα χρόνια των βραβείων έχει να επιδείξει παρόμοιο ρεκόρ.

Καμιά άλλη μεγάλη ηθοποιός, όμως, δεν έγινε διάσημη τόσο αργά, μετά τα 60 της.

Η Ντεντς έχει να επιδείξει ένα βιογραφικό εξ ίσου εξαιρετικό στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά δεν μας έχει συνηθίσει σε ρόλους όπου υποδύεται ανθρώπους «εξ ορισμού κακούς». Στην ταινία «Νotes on a scandal» παίρνει τη θέση μιας μοναχικής ημίτρελης δασκάλας που σπέρνει την καταστροφή και τον θάνατο στους γύρω της. Η Ντεντς, όμως, την υπερασπίζεται.

«Η Μπάρμπαρα δεν είναι διαβολική.

Είναι απλά θύμα των περιστάσεων.

Πάντα με ρωτούν αν μου αρέσει ένας χαρακτήρας. Αλλά δεν νομίζω ότι το βλέπω έτσι. Ποτέ δεν κρίνω έναν χαρακτήρα που υποδύομαι.

Υπάρχουν πράγματα που μου αρέσουν ή δεν μου αρέσουν, όπως σε όλους. Αυτό κάνει κάθε άνθρωπο ενδιαφέροντα. Υπάρχουν χαρακτηριστικά σε κάποιον που μπορεί να μη σου αρέσουν, αλλά εξακολουθείς να τον αγαπάς , όπως συμβαίνει σε μια σχέση. Δεν τα χωρίζεις, όμως, σε κατηγορίες. Προσπαθείς να διακρίνεις όλα αυτά που συνθέτουν τον χαρακτήρα και να δημιουργήσεις ένα πιστευτό σύνολο».

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ζόι Χέλερ. Μαζί της παίζουν η Κέιτ Μπλάνσετ κι ένας νεαρός άγνωστος Ιρλανδός, ο Άντριου Σίμπσον. Το σενάριο είναι του Πάτρικ Μάρμπερ και η σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Έιρε, θεατράνθρωποι και οι δύο σαν την Ντεντς. Όπως συμβαίνει συνήθως, οι υπόλοιποι συντελεστές ήταν το βασικό κριτήριο που έπεισε την ηθοποιό να δεχθεί να συμμετάσχει. Είχε ήδη διαβάσει το βιβλίο πριν της προταθεί ο ρόλος. «Ήξερα την ιστορία, η συνεργασία με τον Ρίτσαρντ- τον οποίο ξέρω σχεδόν όλη μου τη ζωή (είναι η πέμπτη ταινία που δουλεύουν μαζί)- με έκανε να πω το ναι.

Και η παρουσία της Κέιτ, την οποία θαυμάζω απεριόριστα». Στα μελλοντικά της σχέδια συγκαταλέγεται η μεταφορά μιας τηλεοπτικής σειράς στον κινηματογράφο, η εμφάνισή της στο Μπρόντγουεϊ και ενδεχομένως στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ.