ΤΟ ΝΑΤΟ ΡΥΠΑΙΝΕΙ! Με υποχρεωτική οδηγία που ισχύει για όλα τα στρατιωτικά οχήματα των κρατών- μελών της Συμμαχίας το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται πρέπει να έχει για λόγους ομοιοτυπίας υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, με αποτέλεσμα να είναι κινητή πηγή επικίνδυνης ρύπανσης της ατμόσφαιρας!

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας, που προέκυψαν από παρεξήγηση… ο μέσος όρος του θείου που υποχρεούται να έχει το «στρατιωτικό» καύσιμο είναι 800 ppm (parts per million), ενώ το κανονικό έχει μόλις 50 ppm.

Δηλαδή οι εξατμίσεις των στρατιωτικών φορτηγών- όπως και των αστυνομικών, πυροσβεστικών κ.λπ. που χρησιμοποιούν το ίδιο καύσιμο- ρυπαίνουν πάνω από 15 φορές περισσότερο με καπνό και μικροσωματίδια.

Το θέμα με τα «χακί» ντουμάνια προέκυψε όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας κ. Σούρλας παρουσίασε στον υπουργό Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκη μετρήσεις που είχαν γίνει σε πυροσβεστικά οχήματα της περιοχής Θεσσαλίας σε εργαστήρια και σύμφωνα με τα οποία το θείο στα καύσιμά τους βρέθηκε πάνω από 1.000 ppm!

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε εντολή να διαβιβαστούν τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ο κ. Σούρλας στη στρατιωτική Δικαιοσύνη.

Με μια πιο ψύχραιμη (και λιγότερο… οικολογική) εξέταση των ισχυόντων κανονισμών και υποχρεώσεων προέκυψε ότι… δεν υπάρχει παρανομία. «Οδηγία του ΝΑΤΟ που ισχύει εδώ και 30-40 χρόνια ορίζει υποχρεωτικό όριο θείου στα στρατιωτικά καύσιμα κατά μέσο όρο 800 ppm», είπε αρμόδια πηγή. Και εξήγησε ότι το υψηλό όριο μπήκε προφανώς προκειμένου να μπορούν να έχουν το ίδιο καύσιμο και να αλληλοβοηθούνται, σε περίπτωση ανάγκης, όλες οι χώρες μεταξύ τους. Η εξίσωση έγινε προς τα χείρω και όχι προς τα βελτίω για να μπορούν να ανταποκριθούν όλοι, πρόσθεσε άλλη πηγή, που σημείωσε ότι το ίδιο όριο θείου με το ΝΑΤΟ στα καύσιμα έχει υιοθετήσει και ο ευρωστρατός.

Τέλος αξίζει να τονισθεί ότι το πετρέλαιο θέρμανσης- για τους καυστήρες των καλοριφέρ- έχει περιεκτικότητα σε θείο 2.000 ppm.