Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί σκληρά εργαζόμενοι, ανταγωνιστικοί και στρεσαρισμένοι άντρες και γυναίκες ενθουσιάστηκαν με την είδηση ότι επινοήθηκε μια νέα, φθηνή και εύκολη εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να προβλέψει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Και αυτό, διότι μπορεί βέβαια να απολαμβάνουν τον έντονο τρόπο ζωής τους, αλλά δεν γυμνάζονται, δεν τρέφονται σωστά, καπνίζουν, πίνουν και δεν χαλαρώνουν, οπότε στο πίσω μέρος του μυαλού τους αισθάνονται ότι η ζωή τους απειλείται από κάποια καρδιαγγειακή επιπλοκή.

Όταν, λοιπόν, διάβασαν ότι η εν λόγω εξέταση, η οποία βασίζεται στη μέτρηση της πρωτεΐνης ΝΤ-proΒΝΡ, «μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές» αυτομάτως σκέφτηκαν ότι μία από αυτές μπορεί να είναι η δική τους. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι διαφορετική, γράφει ο δρ Τόμας Στάταφορντστην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

Εάν περαιτέρω μελέτες αποδείξουν ότι η μέτρηση των επιπέδων της πρωτεΐνης αυτής είναι χρήσιμη, η εξέταση θα έχει νόημα μόνον για όσους ήδη γνωρίζουν ότι διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος.

Η εξέταση θα προειδοποιεί γιατρούς και ασθενείς πόσο άμεσος είναι ο κίνδυνος, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να τον αποτρέψουν στο μέτρο του δυνατού.

Η μέτρηση δεν αποτελεί το είδος της εξέτασης που θα προειδοποιήσει έναν 33χρονο χρηματιστή ότι η ζωή του θα μειωθεί σημαντικά, εάν κι εκείνος δεν λάβει αργά ή γρήγορα τα μέτρα του.

Δεν πρέπει να περιμένει κανείς να αυξηθεί αρκετά η ΝΤ-proΒΝΡ στο αίμα του για να μπορεί να μετρηθεί, καθώς θα αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο κίνδυνο- και θα το ξέρει, διότι απλούστατα θα έχει συμπτώματα.

Η πρωτεΐνη ΝΤ-proΒΝΡ αποτελεί δείκτη μιας ορμόνης που παράγεται όταν η καρδιά πιέζεται πάρα πολύ. Η αύξηση των επιπέδων της σημαίνει ότι ο ασθενής διατρέχει άμεσο, αυξημένο κίνδυνο οξέος στεφανιαίου επεισοδίου ή εγκεφαλικού.

Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής θα έπρεπε να έχει αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο πολύ νωρίτερα, όταν άλλες εξετάσεις θα είχαν σημάνει το καμπανάκι του κινδύνου. Συνεπώς, η κύρια χρήση της περίφημης πρωτεΐνης αφορά την παρακολούθηση των πασχόντων από σοβαρή καρδιοπάθεια- και όχι την ανίχνευση μελλοντικών ασθενών.

Τι πρέπει να κάνουν, συνεπώς, οι απανταχού εργασιομανείς; Να μετρούν την ολική και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη τους, να προσέχουν τι τρώνε, να περπατάνε μισή ώρα την ημέρα, να μην καπνίζουν και γενικώς να κάνουν όλα εκείνα που μπορούν να διαφυλάξουν την υγεία του καρδιαγγειακού τους συστήματος- και όχι να περιμένουν μια θαυματουργή εξέταση που θα τους δείξει το μέλλον…