Έχετε αναρρωτηθεί ποτέ πόσο ύπνο χρειάζεται πραγματικά το παιδί σας; Η αλήθεια είναι ότι μερικά παιδιά χρειάζονται περισσότερο από άλλα, αλλά η συνήθης απόκλιση είναι της τάξεως των 40 λεπτών, κατά τη δρα Τζαίην Κόλλινς, διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων της Great Οrmond Street, στο Λονδίνο.

Η δρ Κόλλινς εξηγεί ότι στην ηλικία των 2-5 ετών τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται περίπου 11-12 ώρες ύπνο το 24ωρο, ενώ στις ηλικίες 6-8 ετών χρειάζονται περίπου 10 ώρες,

Εάν ένα παιδί δεν κοιμάται αρκετά, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δυσκολίες συγκέντρωσης στο σχολείο, οξυθυμία και δυσκολίες στην πρωινή έγερση. Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης σχετισθεί με την υπερκινητικότητα.

Εάν το παιδί σας αργεί να κοιμηθεί, υιοθετήστε την τακτική που θα περιλαμβάνει τα εξής: ένα ζεστό μπάνιο, ένα ζεστό ποτήρι γάλα πριν από τον ύπνο, καθώς και λίγο διάβασμα πριν σβήσουν τα φώτα.

Απαραίτητο είναι ακόμα να βάζετε το παιδί σας πάντοτε για ύπνο την ίδια ώρα, φροντίζοντας να κάνουν ησυχία τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.