Εμπόδια ακόμη και στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας συναντά η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Λόγω των αντιδράσεων, το θέμα θα κριθεί στην επόμενη Βουλή, όπου θα απαιτείται η ισχυρή πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών για την αλλαγή του.


Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής της Ν.Δ. Έλσα Παπαδημητρίου αντιτάχθηκε στην επίσημη θέση του κόμματός της λέγοντας ότι δεν θέλει να πριμοδοτήσει την πιθανότητα να περάσει κάτι που η ίδια δεν αποδέχεται. «Έχω μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορώ να συναινέσω σε μία αλλαγή την οποία η Δημόσια Διοίκηση θα διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο που έκανε μέχρι σήμερα», είπε η κ. Παπαδημητρίου.

Και ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έσπευσε να διασκεδάσει το ενδεχόμενο αντίθετης άποψης- που σύμφωνα με πληροφορίες θα εκφράσουν κι άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. στην Ολομέλεια της Βουλής διαφωνώντας με την αναθεώρηση του

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Και εσωκομματικές αντιδράσεις στη Ν.Δ.- Διαφωνία από την Έλσα Παπαδημητρίου. Κατά της αναθεώρησης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Μάνος

άρθρου 24- σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας», η κυβέρνηση δεν απέφυγε να συγκεντρώσει τις ηχηρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού κατηγόρησαν τη Ν.Δ. ότι επιχειρεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα συνέδεσαν το όλο θέμα με επερχόμενη τουριστική αξιοποίηση και ειδικότερα με τις παραθεριστικές κατοικίες, για τις οποίες όπως είπαν υπάρχουν ήδη μεγάλες πιέσεις.

Σε υψηλούς τόνους ο Θόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε την πρόταση της Ν.Δ. «αχταρμά προκειμένου τα οργανωμένα συμφέροντα να κάνουν ό,τι θέλουν, όπως και όπου θέλουν». Λίγο πιο πριν ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος έκανε λόγο για ξετσιπωσιά της κυβέρνησης που επιχειρεί να νομιμοποιήσει ένα εκατομμύριο αυθαίρετα πλουσίων. «Δεν είναι αυθαίρετα της φτωχολογιάς των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60 αλλά αυθαίρετες κατοικίες της ευμάρειας και αυτό επειδή δέχεστε σοβαρές πιέσεις από τα συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.

Οι αεροφωτογραφίες του ΄75

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής ανέβηκαν όταν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο ειδικός εισηγητής της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και βουλευτές της Ν.Δ. υποστήριξαν ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο προσδιορισμός των δασών και των δασικών εκτάσεων προτείνοντας να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1975: «Λέμε τη συγκεκριμένη ημερομηνία ώστε από εκεί και πέρα να μην επιτρέψουμε καμία αυθαιρεσία», είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε την Αττική βάσει του 1940 γιατί έτσι πρέπει να μετακομίσουμε όλοι στο κέντρο καθώς τότε τα προάστια θεωρούνταν ως δάση».

[ ΓΝΩΜΗ ] Καταδικασμένη σε αποτυχία


Με την πρότασή της να τροποποιηθούν βασικές διατάξεις του περιβαλλοντικού Συντάγματος η Νέα Δημοκρατία αποβλέπει ουσιαστικά, στο όνομα του εξορθολογισμού του, στη μείωση της προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας και του οικιστικού περιβάλλοντος. Η πρωτοβουλία της συνιστά οπισθοδρόμηση για τα περιβαλλοντικά μας πράγματα και επιχειρεί να συγκαλύψει τη χρόνια αδυναμία της Πολιτείας να διαμορφώσει επιτέλους μια αξιόπιστη περιβαλλοντική πολιτική σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Σ΄ αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την προοπτική αποδυνάμωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την καθιέρωση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πολλές περιβαλλοντικές και επιστημονικές οργανώσεις διέβλεψαν ευτυχώς έγκαιρα τον κίνδυνο, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτίθενται στις απόψεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Με αυτά τα δεδομένα, η απόπειρα περιορισμού της συνταγματικής προστασίας των δασών είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία. Η συζήτηση που έγινε για πρώτη φορά χθες οργανωμένα στη Βουλή είναι μάταιη, αφού έχει προδιαγεγραμμένο τέλος. Θα ήταν λοιπόν καλύτερα να επικρατήσει φρόνηση και να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τη σχετική πρωτοβουλία της.

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου είναι καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απέτυχε η προσπάθεια για συναίνεση του ΠΑΣΟΚ


ΟΜΟΦΩΝΗ ΗΤΑΝ η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου του Συντάγματος.

Κατήγγειλαν ότι θυσιάζεται το περιβάλλον, ενώ υποθηκεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων τού σήμερα. Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, ο Σωκράτης Κοσμίδης επεσήμανε ότι πίσω από την πρόταση της Ν.Δ. «κρύβεται ο αποχαρακτηρισμός 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων σ΄ όλη τη χώρα», κατηγορώντας ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα εμπρηστών και καταπατητών, και ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως με την αλλαγή του άρθρου 24 «θα νομιμοποιηθούν έκνομες συναλλαγές». Σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς. Ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ) κατήγγειλε τη Ν.Δ. ότι παρέχει την εκμετάλλευση δασών στα μεγάλα συμφέροντα, ενώ ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ) τόνισε ότι η πρόταση της Ν.Δ. διευκολύνει τη νομιμοποίηση ενός εκατομμυρίου οικοδομών στα πιο ελκυστικά σημεία της χώρας. «Άλλη ημερομηνία»

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε με κάθε τρόπο να πετύχει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να έχει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών στην επόμενη Βουλή, για ν΄ αναθεωρηθεί το άρθρο 24, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να υποδείξει μια άλλη ημερομηνία- αντί του 1975- λέγοντας ότι η Ν.Δ. είναι «ανοιχτή σε κάθε άλλη πρόταση» και πως «δεν πρέπει να πάει χαμένη η ευκαιρία».

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι «υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο κόμματα για το μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα». Πάντως, οι Θόδωρος Πάγκαλος και Σταύρος Μπένος έπλεξαν το εγκώμιο του ιδρυτή τής Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, επειδή ήταν ο πρώτος που έθεσε στο Σύνταγμα του 1975 το περιεχόμενο του άρθρου 24.

Κατά της αναθεώρησης του επίμαχου άρθρου τάχθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος.