ΕΝΑ εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους και δεκαέξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετρά η Β΄ Αθηνών. Εν όψει εκλογών έχουμε μετακινήσεις υποψηφίων, μαγειρέματα και πολλά μπερδέματα.

Τρία νέα πρόσωπα

ΤΟ ερώτημα που απασχολεί τους ήδη πολιτευομένους στη Β΄ είναι ποιοι έρχονται στην περιοχή τους. Η εικόνα είναι συγκεχυμένη. Βεβαιότητα υπάρχει για τρία πρόσωπα. Τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη , τη Μαρία Δαμανάκη και τον Νίκο Μπίστη. Ο τρίτος δεν είναι καν νέο πρόσωπο. Είχε ήδη κατέβει στη Β΄ Αθηνών το 2004, χωρίς όμως ευτυχή κατάληξη. Ο Χρυσοχοΐδης θα κάνει μάλλον την πρώτη του εμφάνιση στο έδαφος της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Θα είναι στο πάνελ συζήτησης για το άρθρο 16 που οργανώνει ο δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ) της Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος. Στο τραπέζι, από πλευράς Ν.Δ., ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, πανεπιστημιακοί και άλλοι. Μπερδέματα για το «16»

Η Δαμανάκη πάλι- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθυποψηφίων της- εμφανίζεται δυνατή και πλασάρεται στην εξάδα. Τούτο προκαλεί ήδη εντάσεις. Η κυρία αισθάνθηκε ότι η τοποθέτησή της στη Βουλή για το άρθρο 16 παρερμηνεύθηκε- δεν λέω διαστρεβλώθηκε- από τη Χαριλάου Τρικούπη και κατεγράφη εσφαλμένα σε κάποιες εφημερίδες. Εξ ου και υπήρξε κάποια εξήγηση με τον Πέτρο Ευθυμίου που, ως πολιτευόμενος στη Β΄, ελπίζω να μη θεωρήθηκε υπεύθυνος για το μπέρδεμα.

ΠΑΝΤΩΣ, η Δαμανάκη έχει απευθείας πρόσβαση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κράτησε με επιτυχία το εσωκομματικό χαρτοφυλάκιο για την Παιδεία, και εν ανάγκη μπορεί να διευκρινίσει τη θέση της στον Γιώργο Παπανδρέου – αν δεν το έχει κάνει ήδη.

Ο Μίμης παίζει μπαλαντέρ

ΤΟ άλλο πρόσωπο που θα μπορούσε να κατέβει στη Β΄ Αθηνών είναι ο Μίμης Ανδρουλάκης. Αλλά ο Μίμης είναι- ας μην πω μπαλαντέρ- πολιτικά ευέλικτος. Έχει κι άλλες επιλογές, τις οποίες δεν θα ήταν παράλογο να ακολουθήσει αφού με Δαμανάκη και Μπίστη η δόση της νεοαριστερής ένεσης μπορεί να πέσει πολλή στο ΠΑΣΟΚ της Β΄. Ο Ανδρουλάκης θα μπορούσε να κατέβει στη Β΄ Πειραιώς όπου το κενό είναι εμφανές και μεγάλο. Θα ηγηθεί εκεί του ΠΑΣΟΚ ο Γ.Νιώτης; Ή θα ξανακατέβει ο Κώστας Λαλιώτης; Έχει επισημανθεί κινητικότητα των ανθρώπων του Κώστα στην περιφέρεια αυτή, αλλά, μου λέει πρόσωπο με γνώση του θέματος, «δεν είναι σαφές αν το κάνουν κατόπιν υποδείξεώς του ή για να τον παρακινήσουν να κατέβει».

Πολλά ερωτηματικά

ΣΕ ό,τι αφορά τους ήδη πολιτευομένους, οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν μεταξύ τους φέρνουν Ανδρέα Λοβέρδο και Μιλένα Αποστολάκη στην κορυφή. Κακλαμάνης, Βάσω, Γείτονας και Κουλούρης παραμένουν σταθερές αξίες. Το ίδιο ισχύει και για Πρωτόπαπα, Χυτήρη και Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ενώ εδραιωμένη είναι η θέση του νεο-εισελθέντος το 2004 Αλέκου Παπαδόπουλου. Ερωτηματικά υπάρχουν για το αν θα πολιτευθούν ξανά η Νόρα Κατσέλη, η Ελένη Κούρκουλα – που δεν έχει επιδείξει δραστηριότητα μετά τις εκλογές- και ο Γιώργος Ανωμερίτης. Ο τελευταίος εμφανίζεται να επιμένει ότι θα πολιτευθεί εκ νέου.

ΚΕΝΟ υπάρχει και στο Ηράκλειο. Κάποιοι βλέπουν ότι ακόμη κι εκεί θα μπορούσε να παίξει δυνατή μπάλα ο Ανδρουλάκης. Η τοποθέτησή του στο γήπεδο είναι θέμα Γιώργου Παπανδρέου.

Αρνιά και σούβλες

ΑΠΟ εκεί και πέρα, τα πράγματα μπερδεύονται. Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος δεν είναι καθόλου σίγουρος. Αν επιμείνει στον ακτιβισμό του εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, τότε την άνοιξη ο Παπανδρέου μπορεί να τον βλέπει όπως τα αρνιά το Πάσχα, κατάλληλο για σούβλισμα. Δεν φαίνεται να κατεβαίνουν επίσης οι Τσοβόλες – πατήρ και υιός- καθώς και κάποιοι επώνυμοι και επώνυμες του καλλιτεχνο-αθλητικού στερεώματος. Στους σελέμπριτις αντιτίθενται, άλλωστε, σφόδρα οι νυν βουλευτές. Ερωτηματικό υπάρχει ως προς την επιθυμία του Παπανδρέου να περιλαμβάνουν τα ψηφοδέλτια γυναίκες κατά 40%. Πώς θα ρυθμιστεί αυτό στη Β΄ Αθηνών;

Μουσικές καρέκλες

ΔΕΝ είναι λίγοι οι πολιτευόμενοι που ανησυχούν ότι οι μουσικές καρέκλες δεν θα φτάσουν. Δεδομένου του νέου εκλογικού νόμου Σκανδαλίδη, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα ζοριστούν πολύ σε περίπτωση που στη Βουλή μπουν πέντε κόμματα και η Ν.Δ. κερδίσει. Στην ίδια την περιφέρεια, αρκετές δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται, η εικόνα όμως αυτή δεν είναι σταθερή, ενώ φαίνεται ότι βλαβερές συνέπειες θα έχει και η ιστορία του άρθρου 16. Εξ ου και ορισμένοι επιμένουν ότι «υπάρχει και το Υπόλοιπο Αττικής. Τι τους φέρνουν όλους σε εμάς;».

Ο Πάγκαλος απαντά

ΤΗΝ αποστροφή του Θόδωρου Πάγκαλου στη Βουλή «μεταξύ μασκαράδων ειλικρίνεια» σχολίασε χθες στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Βέλτσος. Ο Βέλτσος έγραφε ότι ο Πάγκαλος επιχείρησε να απαξιώσει τους καθηγητές, αλλά «όφειλε, εκ πείρας, να γνωρίζει επακριβώς το γνωμικό».

Ο Θόδωρος Πάγκαλος απαντά: «Σχετικά με την αιχμή του Γ.Βέλτσου που δημοσιεύτηκε χθες πρέπει να ομολογήσω ότι αποπειράθηκα περίφραση επειδή ο προηγούμενος ομιλητής είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «μασκαράδες».Το ορθόν είναι προφανώς «μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια» αλλά κι αν έκανα λάθος δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί από το ότι η πείρα μου είναι μικρότερη από εκείνη του Γ.Βέλτσου;Αυτός είναι κοτζάμ καθηγητής».