Ρουκέτα πανικού


Βαρύτατο πλήγμα στην ήδη διαλυμένη Ελληνική Αστυνομία προκάλεσε η ρουκέτα που εξαπέλυσαν άγνωστοι χθες στις 5.58 το πρωί εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα- ένα από τα, υποτίθεται, καλύτερα φρουρούμενα κτίρια στη χώρα.


Τρεις ώρες μετά την επίθεση, πανικόβλητη η κυβέρνηση ανέθεσε τη διενέργεια των ερευνών στον αντιστράτηγο Στ. Σύρο, τον οποίο η ίδια είχε απομακρύνει από τη θέση τού επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο δε αρμόδιος υπουργός Β. Πολύδωρας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις για ολιγωρία στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν επιφορτισμένες με τη φύλαξη της πρεσβείας, παραδεχόμενος εμμέσως τη διάλυση της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα η κυβέρνηση κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να ελαττώσει τις επιπτώσεις από την επίθεση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με παρεμβάσεις στο διπλωματικό πεδίο και με επαφές στο ανώτατο δυνατό κυβερνητικό επίπεδο. Επιστολή προς Ράις.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απέστειλε επιστολή στην Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις και ανακοίνωσε ότι θα την ενημερώσει και προσωπικά στις συναντήσεις που θα έχουν την προσεχή εβδομάδα. Σημαντικό ρόλο στην αποσυμπίεση της κατάστασης που δημιούργησε η επίθεση με τη ρουκέτα έπαιξε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, που απέφυγε με επιμονή να διολισθήσει σε δηλώσεις τρομολαγνείας. Από εκεί και πέρα η επίθεση των τρομοκρατών στη θεωρούμενη ως πιο ασφαλή περιοχή της Αθήνας δημιούργησε τεράστια ανησυχία στην κυβέρνηση και τα ηγετικά κλιμάκια της Αστυνομίας, καθώς την ευθύνη διεκδίκησε με τηλεφωνήματά της η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, που μέχρι τώρα ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων μεταξύ των οποίων και κατά του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη. Το θράσος των τρομοκρατών, ο τρόπος δράσης τους, και ειδικότερα η ευκολία με την οποία εβλήθη από απόσταση βολής η πρεσβεία θέτουν υπό πλήρη αμφισβήτηση τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα έχει εξαλειφθεί.

«Διέλυσαν την Αστυνομία».

Την ίδια στιγμή ο πολιτικός κόσμος της χώρας καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας, με τον Γιώργο Παπανδρέου- ο οποίος επικοινώνησε και τηλεφωνικά με τον κ. Ρις- να επισημαίνει ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν επίμονα και μεθοδικά δουλέψει και καταφέρει καίριο πλήγμα κατά της τρομοκρατίας».

Το ΠΑΣΟΚ θα κλιμακώσει τις επόμενες ημέρες τη σκληρή κριτική του στην κυβέρνηση θεωρώντας τη χθεσινή επίθεση και τον τρόπο δράσης εκείνων που την υλοποίησαν αποτέλεσμα

Οι τρομοκράτες εξευτέλισαν τα μέτρα φύλαξης σε ένα από ταυποτίθεται- καλύτερα φρουρούμενα κτίρια της Αθήνας

της πλήρους διάλυσης της ΕΛ.ΑΣ.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η επίθεση «ανεξάρτητα από πού προέρχεται, δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν το χτύπημα στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσής τους κατά των λαών».

Ο ΣΥΝ, με δήλωση του γενικού γραμματέα Ν. Χουντή, επισημαίνει ότι «τέτοιες πράξεις βίας δεν πρέπει να αξιοποιηθούν για να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοϋστερίας και να ενισχυθούν λογικές μέτρων καταστολής και περιορισμού των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών».

Έφεραν τους Ταλιμπάν στην Αθήνα


Η ανησυχία της κυβέρνησης και των αρχών προέρχεται τόσο από το είδος της επίθεσης όσο και από την προέλευση της ρουκέτας: προέρχεται από τη Ρωσία, και δεν χρησιμοποιείται από τον ελληνικό Στρατό. Αυτό μοιραία οδηγεί σε συμπεράσματα καθόλου ευοίωνα για το μέλλον, καθώς διατυπώνονται σενάρια για συνεργασία των εγχώριων τρομοκρατών «νέας γενιάς» με οργανώσεις επαναστατικής βίας του εξωτερικού, και ειδικά της Μέσης Ανατολής και του Αφγανιστάν (Ταλιμπάν). Επιπροσθέτως η ρουκέτα τύπου RΡG-7 που χρησιμοποίησαν, είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των αντάρτικων κινημάτων ανά την υφήλιο (κυρίως στην Αφρική και την Ασία). Ανήσυχες σκέψεις προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η Οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας- εφόσον είναι πίσω από την επίθεση-, η οποία εκτιμάται από αστυνομικές πηγές ότι αποτελείται από μια τρίτη γενιά τρομοκρατών, αναβαθμίζει σταθερά τα χτυπήματά της με αποκορύφωμα τη χθεσινή- εντυπωσιακή, από κάθε άποψη- επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας. Η Οργάνωση που είχε μέχρι τώρα επιδοθεί- πλην εκείνης κατά του κ. Βουλγαράκη- σε βομβιστικές επιθέσεις κατά του υπουργείου Απασχόλησης και στην πλατεία Συντάγματος, φαίνεται να επιχειρεί να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον χώρο της επαναστατικής αριστεράς από την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Αν και ώς τώρα η αμερικανική πλευρά έχει αποφύγει επιμελώς να θέσει επί της ουσίας θέμα για την επίθεση, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι οι τρομοκράτες δεν έπιασαν στον ύπνο μόνο την ΕΛ.ΑΣ, αλλά και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο Αμερικανός πρέσβης κ. Ρις, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση ή προειδοποίηση για επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

Διασυρμός της ΕΛ.ΑΣ.


Καίριο πλήγμα στο πλέον φρουρούμενο κτίριο της Αθήνας, στην αμερικανική πρεσβεία, κατάφεραν οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης. Η ρουκέτα που εκτόξευσαν από το απέναντι στενό στην κεντρική πρόσοψη του κτιρίου της πρεσβείας καρφώθηκε στο τζάμι του τρίτου ορόφου και κατέληξε σε τουαλέτα, κοντά στο γραφείο του πρέσβη

Η ρουκέτα δείχνει εισαγόμενο χτύπημα


Άρωμα διεθνούς τρομοκρατίας φέρνει το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία: η ρουκέτα τύπου RΡG-7 που χθες το πρωί χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες είναι ανατολικής προέλευσης, ρωσικής κατασκευής και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μας. Όπως μάλιστα αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, «ο συγκεκριμένος τύπος ρουκέτας δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τον ελληνικό στρατό και ούτε έχει καταγραφεί κάποιου άλλου είδους νόμιμη εισαγωγή του στη χώρα.


Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να έχει κλαπεί από κάπου στην Ελλάδα αλλά εισήχθη λαθραία στη χώρα». Μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου τύπου βλήματος, που χαρακτηρίζονται μιας χρήσης και χρησιμοποιούνται ευρέως, έχουν διοχετευτεί σε Πακιστάν, Κίνα, Ιράν και Ιράκ ενώ μεγάλες ποσότητες κατέληξαν στην Παλαιστίνη στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων, αλλά και ενόπλων ομάδων στην Αφρική.

Τα σενάρια.

«Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Όμως τα δεδομένα που έχουμε μας οδηγούν σε 2 βασικά συμπεράσματα. Είτε πρόκειται για ελληνική τρομοκρατική ομάδα που απέκτησε επαφές και οπλισμό με ξένη τρομοκρατική οργάνωση, είτε στη συγκεκριμένη περίπτωση έδρασαν ξένοι τρομοκράτες», εκτιμούν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής.

Σε κάθε περίπτωση οι τρομοκράτες έπιασαν στα πράσα την Ελληνική Αστυνομία διότι δεν υπήρχε καμία εκτίμηση ότι υπήρχε στην Ελλάδα τρομοκρατικός θύλακας που είχε στην

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει κλαπεί από κάπου στην Ελλάδα, αλλά εισήχθη λαθραία

κατοχή του τέτοιου είδους εξοπλισμό. Επίσης δεν είχε εξεταστεί ποτέ σοβαρά η πιθανότητα να δραστηριοποιείται στη χώρα αυτόνομα ή με συνεργασία ξένη τρομοκρατική ομάδα.

Τρεις δράστες.

Το βλήμα που εκτοξεύτηκε χθες το πρωί εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας είναι των 2,36 ιντσών και έχει μήκος 30 εκατοστά. Επειδή είναι φορητός εξοπλισμός για την πυροδότησή του δεν χρειάζονται πυροσωλήνες, όπως στις περιπτώσεις των ρουκετών που χρησιμοποιούσε η 17Ν και για τον λόγο αυτό δεν βρέθηκε υπόλειμμα του μηχανισμού στον χώρο της επίθεσης. Όπως εκτιμούν αξιωματικοί της Αστυνομίας που βρέθηκαν στον χώρο της επίθεσης από την πρώτη στιγμή οι δράστες της επίθεσης ήταν μάλλον τρεις. Όταν έφτασαν σε απόσταση 40 μέτρων από την πρεσβεία ένας από τους δράστες στάθηκε στο ύψος μιας νεοαναγειρόμενης οικοδομής που είναι καλυμμένη με λαμαρίνες και έριξε εναντίον του κτιρίου. «Από τον τρόπο χειρισμού της ρουκέτας φαίνεται ότι ήταν σχετικά έμπειρος. Σίγουρα είχε ξαναχρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο όπλο και για τον λόγο αυτό η βολή δεν του έφυγε μακριά από τον στόχο», λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Αναζητούν ίχνη.

Συνεργεία της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούσαν πάντως στον χώρο κάποιο ίχνος που μπορεί να άφησαν οι δράστες. Γι΄ αυτό εξετάστηκε ένα όχημα που βρισκόταν παρκαρισμένο στην οδό Λαμψάκου, αλλά και τα όσα υπολείμματα άφησε χώρο η πυροδότηση της ρουκέτας.

Γιατί δεν εξερράγη το βλήμα


Τ ο βλήμα δεν εξερράγη, όπως εξηγούν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, διότι θα έπρεπε να διαγράψει καμπύλη 100 μέτρων προτού χτυπήσει τον στόχο. Στην περίπτωση της αμερικανικής πρεσβείας η ρουκέτα διέγραψε καμπύλη 40 μέτρων, τρύπησε ένα από τα τζάμια της πρόσοψης του κτιρίου στο ύψος του τρίτου ορόφου, εκατοστά πάνω από τον θυρεό της αμερικανικής πρεσβείας. «Το χθεσινό χτύπημα ήταν καθαρά συμβολικό. Οι τρομοκράτες ήθελαν να πετύχουν το έμβλημα που βρίσκεται στην πρόσοψη επί της Βασιλίσσης Σοφίας», εκτιμούν πηγές της αμερικανικής πρεσβείας.

Το βλήμα αφού έσπασε ένα τζάμι κατέληξε στις τουαλέτες του τρίτου ορόφου που βρίσκονται κοντά στο γραφείο του Αμερικανού πρέσβη Τσάρλς Ρις, δίχως όμως να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του κτιρίου.

Αμερικανικές βολές για ελλιπείς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα


«Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα μεταξύ αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις αποκαλύφθηκε ότι η ρουκέτα που εκτοξεύθηκε προς το «φρούριο» της Βασιλίσσης Σοφίας δεν προέρχεται από τον ελλαδικό χώρο αλλά από το εξωτερικό, καθώς ενισχύει τους χειρότερους φόβους των Αμερικανών: ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει συνεργασία της διεθνούς τρομοκρατίας και εγχώριων, αριστερής ιδεολογίας εξτρεμιστικών ομάδων σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Αξιωματούχοι της πρεσβείας στην Αθήνα ωστόσο δεν «έπεσαν από τα σύννεφα», αφού πρόκειται για μια τάση που έχει καταγραφεί επισήμως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα συνεργαζόμενα με αυτό think tanks. Δεν ανέμεναν όμως πως η ελληνική πρωτεύουσα θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή αυτής της νέας τάσης της τρομοκρατίας, όταν μάλιστα Ελλάδα και Πορτογαλία θεωρούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες με τους λιγότερους κινδύνους κτυπήματος, αν και αυτοί δεν είναι μηδενικοί.

Ταυτοχρόνως, βέβαια, οι Αμερικανοί επεσήμαιναν εδώ και καιρό- και επανέλαβε πρόσφατα ο συντονιστής των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Χένρι Κράμπτον, που επισκέφθηκε την Αθήνα- πως ο έλεγχος των συνόρων στην Ελλάδα είναι ελλιπέστατος. Και αυτό, μολονότι η εγγύτητα της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή την καθιστά ελκυστικό προορισμό, τόσο για Πακιστανούς

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περίμενε χτύπημα στην Ευρώπη, αλλά όχι σε Ελλάδα και Πορτογαλία που θεωρούνται οι χώρες με τους λιγότερους κινδύνους

όσο και για Ιρακινούς αλλά και λαθρεμπόρους όπλων. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει, έλεγαν αμερικανικές πηγές, να απορεί κανείς που οπλισμός ξένης προέλευσης βρέθηκε στα χέρια τρομοκρατών εντός της χώρας. Άλλωστε, προσέθεταν, πρέπει πλέον να δεχθούμε ως γεγονός πως η διεθνής ισλαμική τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα- περιλαμβανομένου του λαθρεμπορίου- και η εγχώρια τρομοκρατία είναι «συγκοινωνούντα δοχεία».

Η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία συνέπεσε με την επέτειο των πέντε ετών από την έναρξη λειτουργίας του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο, του στρατοπέδου όπου οι Αμερικανοί κρατούν χωρίς δίκη όσους θεωρούν υπόπτους ως τρομοκράτες από όλο τον κόσμο. Η ίδια η Ουάσιγκτον ανέμενε αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων παγκοσμίως. Μόλις προχθές, η αρμόδια Επιτροπή για τη Μελλοντική Τρομοκρατία προέβη σε ανακοινώσεις, αναφέροντας μεταξύ των άλλων πως «υπάρχει κάθε ένδειξη ότι ο αριθμός και το μέγεθος των επιθέσεων στις ΗΠΑ, τα συμφέροντά τους και τους συμμάχους τους κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν».

Η διασύνδεση, εξάλλου, τρομοκρατικών οργανώσεων διαφορετικής προέλευσης, αλλά και οργανωμένου εγκλήματος επισημαίνεται και στην επίσημη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις «Τάσεις» στην τρομοκρατία το 2006, όπως και σε αντίστοιχες εκθέσεις του ιδρύματος RΑΝD και του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Σημάδεψαν, έριξαν, έφυγαν με τα πόδια


Χτύπημα στο κτίριο που φρουρείται καλύτερα απ΄ οποιοδήποτε άλλο στην Αθήνα κατάφεραν χθες το πρωί τρομοκράτες. Διασύροντας την Ελληνική Αστυνομία έπληξαν με ρουκέτα την αμερικανική πρεσβεία και διέφυγαν ανενόχλητοι από τους αστυνομικούς που προστατεύουν το κτίριο σε 24ωρη βάση.


Oι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης κρατώντας στον ώμο τον μηχανισμό εκτόξευσης, πυροδότησαν τη ρουκέτα σημαδεύοντας το έμβλημα της αμερικανικής πρεσβείας. Η εκτόξευση έγινε από την οδό Λαμψάκου, έναν στενό δρόμο, απέναντι από την κεντρική πρόσοψη του κτιρίου της πρεσβείας.

Η ώρα ήταν 5.58 το πρωί όταν η πολύ ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την Β. Σοφίας. Η ρουκέτα διέγραψε τροχιά πάνω από τη Β. Σοφίας και κατέληξε στον τρίτο όροφο του κτιρίου, διαπερνώντας ένα από τα τζάμια πάνω και αριστερά από το έμβλημα.

Αμέσως μετά την έκρηξη, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή, αλλά όπως αποδείχθηκε σε «χαλάρωση», κινητοποιήθηκαν και απέκλεισαν τη Β. Σοφίας, διακόπτοντας μάλιστα επί τρεις ώρες την κυκλοφορία.

Οι δράστες είχαν ήδη προλάβει και σύμφωνα με μαρτυρίες απομακρύνθηκαν πεζή από την οδό Λαμψάκου προς την Μιχαλακοπουλου.

Λίγο αργότερα με δυο τηλεφωνήματα άγνωστοι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση για λογαριασμό της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.

Το ένα από τα τηλεφωνήματα ανάληψης ευθύνης έγινε στην εταιρεία σεκιούριτι που έχει αναλάβει την φύλαξη της πρεσβείας. Οι Αρχές εξετάζουν με επιφύλαξη τα τηλεφωνήματα, καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση δεν επικοινωνεί με εταιρείες σεκιουριτι, παρά στέλνει προκηρύξεις χωρίς να αποκλείει το αληθές των τηλεφωνημάτων.

Οι τρομοκράτες που χτύπησαν χθες χρησιμοποίησαν ρουκέτα που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν από την εγχώρια τρομοκρατία. Από την πρώτη κιόλας εξέταση της ρουκέτας διαπιστώθηκε ότι δεν προερχόταν από την κλαπείσα από την 17 Νοέμβρη παρτίδα του Συκουρίου Λάρισας.

Δύο τηλεφωνήματα «μίλησαν» για Επαναστατικό Αγώνα

Ρωσική ρουκέτα.

Πρόκειται για φορητή ρουκέτα ρωσικής τεχνολογίας και δεν χρησιμοποιείται απο τον Ελληνικό Στρατό. Η συγκεκριμένη ρουκέτα αποτελείται απο βλήμα και εκτοξευτήρα μαζί. Το εμπρηστικό προωθούμενο βλήμα, όπως εξήγησε αξιωματούχος, είναι μέσα σε αυτοτελή μηχανισμό. Για το λόγο αυτό παρά τις έρευνες στην οδό Λαμψάκου, δεν βρέθηκε πυροσωλήνας. «Είναι από τις ρουκέτες που μπορεί κανείς να τις μεταφέρει στον ώμο, να πυροδοτήσει και να φύγει το βλήμα», περιγράφει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Είναι εύχρηστη, λειτουργική και αποτελεσματική και όλος ο μηχανισμός δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά. Οι τρομοκράτες για την επίθεση χρησιμοποίησαν μικρή ρουκέτα των 2,36 ιντσών- το μήκος του βλήματός της υπολογίζεται στα 30 εκατοστά.

Ήταν τουλάχιστον δύο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στην Αστυνομία ότι στην επιχείρηση εκτόξευσης έλαβαν μέρος τουλάχιστον δύο δράστες. Τους είδαν καθώς απομακρύνονταν από την οδό Λαμψάκου με κατεύθυνση την Μιχαλακοπούλου.

Οι δράστες προχώρησαν πεζοί, από τη Λαμψάκου προς τη Β. Σοφίας και σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από τη Λεωφόρο, όπου υπάρχει εργοτάξιο οικοδομής, πυροδότησαν τον μηχανισμό. Από τη θέση αυτή είναι αμφίβολο αν τους έπιασαν οι μεγάλες κάμερες της πρεσβείας που σαρώνουν τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Κρυμμένοι στο στενό πυροδότησαν τον μηχανισμό και διέφυγαν από το πίσω μέρος της οδού Λαμψάκου. Σε κάποιο σημείο το πιο πιθανόν είναι να τους περίμενε μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο διαφυγής, χωρίς να χρειασθεί να ρισκάρουν περνώντας από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Μάρτυρας συγκράτησε τα χαρακτηριστικά δύο υπόπτων


Την ώρα της επίθεσης η κίνηση στην Λεωφόρο ήταν πολύ περιορισμένη και στην Β. Σοφίας ήταν ανοιχτά δύο περίπτερα.

«Άκουσα ένα δυνατό κρότο. Μετά ήρθε η Αστυνομία και απέκλεισε τον χώρο. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή. Τρομοκρατηθήκαμε», περιγράφει ο κ. Νίκο Λάκο (φωτογραφία αριστερά) που έχει πάγκο με κουλούρια. Ο υπάλληλος διπλανού περιπτέρου την ώρα της έκρηξης εξυπηρετούσε πελάτη. «Τραντάχθηκε το περίπτερο. Τόσο έντονος ήταν ο θόρυβος. Αμέσως μετά η Αστυνομία έκλεισε τον δρόμο και απαγόρευσε την κυκλοφορία», λέει. Στην οδό Λαμψάκου κάτοικος της περιοχής λέει ότι την περασμένη Τετάρτη είδε δυο νεαρούς, που έχει συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά τους και μπορεί να τους περιγράψει, να περιφέρονται ύποπτα έξω από το περιφραγμένο οικόπεδο.

Ξαναστήνουν άρον άρον την Αντιτρομοκρατική


Με πανικό και ομολογία αποτυχίας αντέδρασε η κυβέρνηση στη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για άρον άρον ανασύνταξη της Αντιτρομοκρατικής, παραδεχόμενος τη διάλυση της εν λόγω υπηρεσίας από την κυβέρνησή του.


«Αν κάποιος θέλει να εξηγήσει το πώς βρέθηκαν οι τρομοκράτες να χτυπούν ανενόχλητοι την αμερικανική πρεσβεία, θα πρέπει να δει το πώς έχει καταντήσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία». Αυτή η φράση ακουγόταν συνεχώς στους διαδρόμους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που «έδειχναν» με νόημα τα γραφεία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιου Δημοσχάκη και του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ο Βύρων Πολύδωρας μάλιστα κατέστη αποδέκτης δριμύτατων παρατηρήσεων από τον Κώστα Καραμανλή, που του έδωσε εντολή «να συνταχθεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και να δημιουργηθεί μια task force (δύναμη κρούσης) που θα αναλάβει να εξετάσει σοβαρά και με αποτελεσματικότητα το θέμα της τρομοκρατίας». Η χθεσινή εντολή Καραμανλή ήταν ουσιαστικά η παραδοχή της διάλυσης της Αντιτρομοκρατικής από την κυβέρνηση, για την οποία μεγάλη ευθύνη φέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που αντιμετώπισε το θέμα της τρομοκρατίας ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

«Άδειασμα» του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Το πρώτο βήμα που αποφασίστηκε ήταν η επαναφορά του υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Στέλιου Σύρου, σε ρόλο συντονιστή της νέας ομάδας. Ο κ. Σύρος ήταν ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας που έχει εξαρθρώσει τη 17Ν· ωστόσο βρέθηκε και αυτός, όπως και δεκάδες άλλοι αστυνομικοί, εκτός της Υπηρεσίας, λίγο καιρό μετά την εξάρθρωση της 17Ν. Τιμητικά, του είχε δοθεί ο βαθμός του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., όμως δεν του είχε ζητηθεί η συμμετοχή του έστω στην προετοιμασία τής επόμενης ημέρας, σε μια υπηρεσία την οποία σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Ο διορισμός του στη θέση τού συντονιστή της νέας ομάδας που απαίτησε ο Πρωθυπουργός αποτελεί ουσιαστικά «άδειασμα» του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., του οποίου η καρέκλα τρίζει πλέον επικίνδυνα.

Τα γαλάζια παιδιά έδιωξαν τους έμπειρους αστυνομικούς


Ηδιάλυση της Αντιτρομοκρατικής άρχισε ουσιαστικά αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πογκρόμ εναντίον των αξιωματικών και των αστυνομικών της Υπηρεσίας οδήγησε 120 από τους 300 που υπηρετούσαν σε αυτή εκτός Αντιτρομοκρατικής. Στη θέση των έμπειρων αστυνομικών ήρθαν συνάδελφοί τους με μοναδικό κριτήριο τα γαλάζια φρονήματά τους. Μια ολόκληρη ομάδα αστυνομικών, για την εκπαίδευση των οποίων ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και είχαν συνεργασθεί με τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, βρέθηκε σε καθήκοντα άσχετα με αυτά για τα οποία εκπαιδεύτηκαν. Τα 16 τρομοκρατικά χτυπήματα που προηγήθηκαν της επίθεσης με τη ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, ουδόλως είχαν απασχολήσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Αντίθετα, επικρατούσε ένα κλίμα που εκκινούσε από το γραφείο του υπουργού Δημόσιας Τάξηςπως «με την εγχώρια τρομοκρατία έχουμε τελειώσει».

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε

Η άποψη Πολύδωρα ήταν «πως με την εγχώρια τρομοκρατία έχουμε τελειώσει»

τη σύλληψη τρομοκρατών. «Βρισκόμαστε στα 4/5 του δρόμου για τη σύλληψη του δεύτερου κύματος των τρομοκρατών», υποστήριξε ο κ. Πολύδωρας μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Γ. Βουλγαράκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα από τα στοιχεία που είχαν απομονώσει οι διωκτικές αρχές, τόσο μετά το χτύπημα εναντίον του υπουργείου Οικονομικών στην Πλατεία Συντάγματος όσο και μετά την επίθεση εναντίον του κ. Βουλγαράκη, δεν κατάφεραν να το αξιοποιήσουν στην Αντιτρομοκρατική.

Είχαν ατονήσει.

Ακόμη και τα αυξημένα μέτρα προστασίας για υποψήφιους στόχους τρομοκρατών είχαν ατονήσει. «Η αμερικανική πρεσβεία αποτελούσε κλασικό στόχο, τον οποίο προστατεύαμε. Ειδικότερα μετά τον απαγχονισμό του Σαντάμ υπήρχε η εντολή για πιο διευρυμένα μέτρα προστασίας γύρω από το κτίριο, διότι υπήρχε η ενημέρωση πως ενδεχομένως να υπάρξουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Είναι όμως τέτοια η κατάσταση διάλυσης στην Υπηρεσία ώστε οι τρομοκράτες έφτασαν μπροστά στην πόρτα της αμερικανικής πρεσβείας και η Αντιτρομοκρατική έλειπε», λέει αξιωματικός της Υπηρεσίας στα «ΝΕΑ».

Κουφοντίνας: «Η ενέργεια μιλάει από μόνη της»


«Ηενέργεια μιλάει από μόνη της. Δεν χρειάζεται να κάνω κανένα σχολιασμό». Αυτή ήταν η μοναδική αντίδραση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες της 17 Νοέμβρη σχετικά με το χθεσινό χτύπημα στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ο κατηγορούμενος ο οποίος απολογείται τη Δευτέρα το πρωί για τη συμμετοχή στα χτυπήματα της οργάνωσης δεν θέλησε να πει τίποτα περισσότερο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Τη δική του στάση ακολούθησαν και οι άλλοι συγκατηγορούμενοι του οι οποίοι δεν έκαναν κανένα σχόλιο για το συγκεκριμένο χτύπημα. Ο μόνος που κράτησε διαφορετική στάση ήταν ο Παύλος Σερίφης ο οποίος από την αρχή της δίκης στο Εφετείο έχει αποκηρύξει τη τρομοκρατία. Ο συνήγορος Θ. Σοφός εκπροσωπώντας τον κατηγορούμενο δήλωσε σαφώς: «Καταδικάζεται η (χθεσινή) πράξη βίας και όποια άλλη πράξη βίας από όπου και να προέρχεται».

Ολική επαναφορά


Στη φάση της ολικής επαναφοράς εισέρχεται η εγχώρια τρομοκρατία μετά το χτύπημα στην πρεσβεία των ΗΠΑ χθες το πρωί.


Αν και η ανάληψη της ευθύνης δεν θεωρείται δεδομένη- έγιναν δύο τηλεφωνήματα με τα οποία άγνωστος την «υπέγραφε» για λογαριασμό του Επαναστατικού Αγώνα και έως αργά χθες δεν υπήρχε προκήρυξη- η Αστυνομία θεωρεί πολύ πιθανόν οι δράστες να είναι μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης. Ο Επαναστατικός Αγώνας εμφανίσθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2003 και αποτελεί την πιο επικίνδυνη έκφραση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, μετά τη σύλληψη των μελών της 17Ν.

Πρόκειται για οργάνωση που «αναβαθμίζει» τη δράση της από επίθεση σε επίθεση, εκσυγχρονίζει τη μεθοδολογία και τον εξοπλισμό της. Ταυτόχρονα, επιχειρεί μέσω των προκηρύξεων- έξι έως τώρα- να ενδυθεί ιδεολογικό μανδύα, καθιστά σαφές ότι δεν θα διστάσει να σκοτώσει και, αν τελικά πράγματι βρίσκεται πίσω από το χθεσινό χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία, τότε επαναφέρει τα δεδομένα της εγχώριας τρομοκρατίας στην προ του 2002 εποχή.

«Κληρονομιά».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας ο Επαναστατικός Αγώνας είναι ολιγομελής οργάνωση που διεκδικεί την «κληρονομιά» της 17Ν και του ΕΛΑ, ενώ ορισμένα από τα μέλη της ίσως μετείχαν στους Επαναστατικούς Πυρήνες, οργάνωση που δρούσε στις παρυφές της 17Ν. Μιλούν στην πραγματικότητα για «τα εγγόνια» της 17Ν, που ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο και τις μεθόδους δράσης της, αλλά δεν χρησιμοποιούν «εξοπλισμό» της 17Ν (π.χ. ρουκέτες από το Συκούριο, αφού κανείς δεν ξέρει πόσες είχαν κλαπεί τότε), ούτε φαίνεται να κατέχουν τα όπλα-σφραγίδες της οργάνωσης, που δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Σκληρή» διατύπωση.

Ο Επαναστατικός Αγώνας κλιμακώνει από χτύπημα σε χτύπημα τη δράση του, ενώ επιχειρεί να ενδυθεί ιδεολογικό μανδύα στις πολυσέλιδες προκηρύξεις που αποστέλλει στη συνέχεια. Πρόκειται για τη μόνη τρομοκρατική ομάδα που δρα μετά το 2002 και δίνει στίγμα μέσω κειμένων. Από τις προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει ο ιδεολογικός καθοδηγητής με την ευρύτητα των γνώσεων που εμφάνιζε ο συντάκτης των προκηρύξεων της 17Ν- ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος-, το στοιχείο της «κοινωνιολογικής ανάλυσης» και «αιτιολόγησης» των επιθέσεων απουσιάζει, και υπάρχουν μόνον ιστορικές αναφορές. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από την «ωμή» και «σκληρή» διατύπωση αφού καθιστούν σαφές ότι τα μέλη της οργάνωσης δεν θα διστάσουν να σκοτώσουν. Έτσι, στην πιο πρόσφατη προκήρυξή τους, με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας κατά του κ. Βουλγαράκη, ανέφεραν: «Στόχος μας ήταν να σκοτώσουμε τον Βουλγαράκη».

Μίμηση.

Οι τρομοκράτες του Επαναστατικού Αγώνα άρχισαν με ωρολογιακούς μηχανισμούς στην οδό Ευελπίδων και συνέχισαν με την τοποθέτηση τριών βομβών στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας. Λίγους μήνες αργότερα «εξελίσσουν» τη δράση τους, καθώς πυροδότησαν τη βόμβα που είχαν τοποθετήσει στη γέφυρα του Ρουφ με στόχο αστυνομικά λεωφορεία, με ένα καλώδιο μήκους 30 μέτρων: έτσι είχαν άμεση οπτική επαφή με τον στόχο τους την ώρα που πυροδοτούσαν τον μηχανισμό. Στις επόμενες επιθέσεις τους στα υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομικών χρησιμοποίησαν βομβιστικούς μηχανισμούς με ισχυρότερη εκρηκτική ύλη, ενώ τον περασμένο Μάιο στην επίθεση κατά Βουλγαράκη χρησιμοποίησαν τηλεχειρισμό για την πυροδότηση της βόμβας. Στις προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα η ΕΛ.ΑΣ. διαβλέπει διάθεση των μελών του «να μιμηθούν την επιχειρηματολογία της 17Ν, αλλά και προσπάθεια να αποκτήσουν “λαϊκό έρεισμα” μέσω αναφορών στις εργασιακές σχέσεις, τον “αμερικάνικο παράγοντα” και την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική».

Έκτακτα δελτία στα ξένα ΜΜΕ


Ξ ημέρωνε στην Ευρώπη, όταν έγινε γνωστή η είδηση της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Στην Ουάσιγκτον ήταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Το CΝΝ, όπως και όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, διέκοψαν αμέσως τη ροή του προγράμματός τους με έκτακτα δελτία ειδήσεων. Ο παρουσιαστής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CΝΝ εμφανίστηκε στην οθόνη: «Έκρηξη στην Αθήνα, στην αμερικανική πρεσβεία» ήταν η πρώτη φράση. «Η έκρηξη χαρακτηρίζεται σοβαρή επίθεση και έτσι αντιμετωπίζεται», τονίστηκε αργότερα από το ίδιο δίκτυο που επικαλέστηκε τις σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις. Ως έκτακτο γεγονός μεταδόθηκε η είδηση από το βρετανικό δίκτυο SkyΝews, το επίσης βρετανικό ΒΒC, το αραβικό Αl Jazeera, καθώς και από τα ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά, τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους στις τηλεοπτικές οθόνες με συνεχή και λεπτομερή ρεπορτάζ οι ανταποκριτές των μεγάλων δικτύων στην Αθήνα. «Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είναι το πιο αυστηρά φρουρούμενο κτίριο στην ελληνική πρωτεύουσα», επισήμανε μεταξύ των άλλων το ειδησεογραφικό δίκτυο France 24.