Ακόμη και συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έψαχνε ο αντισυνταγματάρχης-ποντικός Κωνσταντίνος Χαρίσης. Το αρχείο του έκρυβε ακόμα 425 χαρτιά με γνωστά ονόματα από τον επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και πολιτικό χώρο.

Ανάμεσα στα διαβαθμισμένα έγγραφα που ανακάλυψαν οι συνάδελφοί του στο γραφείο, αλλά και σε κάδους απορριμμάτων έξω από το σπίτι του (!), υπάρχουν και αντίγραφα από στρατολογικές μερίδες προσώπων που είτε έχουν υπηρετήσει κανονικά τη θητεία τους είτε νομίμως έχουν πάρει αναβολή από τον Στρατό.

Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κρατούσε στο αρχείο του και φακέλους που κάθε άλλο παρά ύποπτοι μπορούν να θεωρηθούν εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον ρόλο του. Στα κατεσχημένα έγγραφα υπήρχε φωτοτυπία από τη στρατολογική μερίδα συνεργάτη του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όπως ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μαζί του χθες «ΤΑ ΝΕΑ», έχει υπηρετήσει κανονικά τη θητεία του δώδεκα μήνες το 1988 ως μέλος πολύτεκνης οικογένειας, στην Πολεμική Αεροπορία, στο Τατόι και σε μονάδες κατευθυνόμενων

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ

Έξω από το σπίτι του αντισυνταγματάρχη αντίγραφα για πρόσωπα από τον επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό χώρο

βλημάτων και δεν έχει καμία απολύτως εκκρεμότητα με τον Στρατό. Τη θητεία του μάλιστα την υπηρέτησε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου πτυχίου του.

Ερωτηματικά
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ διερωτώντο για ποιον σκοπό είχε ο αντισυνταγματάρχης στην κατοχή του τη στρατολογική μερίδα του εν λόγω στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου και μήπως πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται ευρύτερο σχέδιο με στόχο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δημοσίως χαρακτηρίσει ως «εκλεκτό της Ν.Δ.» τον αντισυνταγματάρχη.

Ο κ. Κ. Χαρίσης, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», δίνει μιαν απάντηση για το έγγραφο που αφορά το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, που δεν κρίνεται ως πειστική. «Οι φωτοτυπίες της στρατολογικής μερίδας βρέθηκαν στην κατοχή μου», λέει στην πρώτη του κατάθεση, «επειδή βρισκόταν στον χώρο των ατομικών εγγράφων του Γ΄ Τμήματος του Α΄ Στρατολογικού γραφείου. Το πήρα μαζί μου όταν έφυγα μήπως το χρειαστεί κάποιος και μου το ζητήσει»! Κρατούσε αρχείο
Την ίδια απάντηση δίνει και για έγγραφο που επίσης είχε πάρει μαζί του φεύγοντας από την προηγούμενη υπηρεσία του και το οποίο αφορούσε γιο γνωστού επιχειρηματία, ενώ στον κατάλογο περιλαμβάνεται και αντίγραφο από τη στρατολογική μερίδα του 24χρονου γιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ., ο οποίος- όπως δήλωσε στα ΝΕΑ - έχει πάρει αναβολή λόγω σπουδών, με νόμιμες διαδικασίες.

Κοινός παρονομαστής πάντως όλων των καταθέσεων αξιωματικών, που αποτελούν μέρος της δικογραφίας, είναι η διαπίστωση πως από τον Δεκέμβριο του 2005 είχε παρατηρηθεί ασυνήθιστη... διαρροή εγγράφων από το Γραφείο της Στρατολογίας όπου υπηρετούσε ο αντισυνταγματάρχης, ο οποίος όμως αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Και φάκελοι πολιτών
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κατά διαστήματα έκαναν φτερά από τα αρχείο της Στρατολογίας φάκελοι που είχαν υποβάλει πολίτες με δικαιολογητικά για την αναβολή ή την απαλλαγή των παιδιών τους, επικαλούμενοι είτε λόγους σπουδών είτε λόγους υγείας.

Η διαρροή των κρίσιμων εγγράφων, όπως καταθέτουν στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη αξιωματικοί που συνυπηρετούν στο Δεύτερο Στρατολογικό Γραφείο Αθηνών με τον Κ. Χαρίση ήταν επαναλαμβανόμενο φαινόμενο για την υπηρεσία τους. Εκείνο που τους έβαλε σε υποψίες ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης των γραφείων και έτσι οι έρευνες στράφηκαν σε πρόσωπα εντός της Στρατολογίας. Συγκρίνοντας τις καταστάσεις των Υπηρεσιών με τις ημερομηνίες κατά τις οποίες είχαν σημειωθεί οι απώλειες των εγγράφων, διευθυντικά στελέχη του Β΄ Στρατολογικού Γραφείου διεπίστωσαν ότι συνέπιπταν με τις ημέρες που είχε υπηρεσία ο αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Χαρίσης.

Τρεις κρυφές κάμερες
Η διαπίστωση αυτή όμως δεν ήταν αρκετή για να κινηθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ή ποινική διαδικασία εις βάρος του «υπόπτου» μέχρι εκείνη τη στιγμή στρατολόγου και για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε, χωρίς να γίνει ευρέως γνωστό, να τοποθετηθούν τρεις κρυφές κάμερες στην κουζίνα, τη γραμματεία και το γραφείο και έτσι «συνελήφθη» εν δράσει ο Κ. Χαρίσης.


«Κρατούσα όλους αυτούς τους φακέλους... για δικό μου φιλότιμο»

ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΑ έγγραφα που χάνονταν μυστηριωδώς ήταν η αφορμή για την αποκάλυψη του αντισυνταγματάρχη-ποντικού: Όλα άρχισαν- όπως λέει στην κατάθεσή του ο διευθυντής του Β΄ Στρατολογικού Γραφείου Αθηνών- τον Δεκέμβριο του 2005 όταν έκαναν φτερά από την υπηρεσία του αιτήσεις δύο πολιτών που αφορούσαν αναβολή σπουδών ή μειωμένη θητεία. Οι έρευνες που ακολούθησαν για να βρεθούν τα συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία είχαν επισήμως πρωτοκολληθεί, απέβησαν άκαρπες.

Τον Φεβρουάριο του 2006 το σκηνικό επαναλήφθηκε. Χάθηκαν τα χαρτιά που είχε υποβάλει ο γιος ενός γιατρού. Ακολούθησε νέος κύκλος ερευνών, χωρίς και πάλι κανένα αποτέλεσμα. Τον Μάιο του 2006, σύμφωνα με την κατάθεση του αξιωματικού, «παρουσιάζεται τρίτο κρούσμα απώλειας εγγράφων και τότε άρχισα να υποψιάζομαι ότι ήταν αποτέλεσμα δόλιων ενεργειών κάποιου μέλους από το προσωπικό μου, γιατί δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης στους φοριαμούς του γραφείου. Χωρίς να ενημερώσω κανέναν αναζήτησα τις καταστάσεις υπηρεσιών και τότε διαπίστωσα ότι σε γενικές γραμμμές οι ημερομηνίες συνέπιπταν με τις ημέρες που είχε υπηρεσία ο αντισυνταγματάρχης Κων. Χαρίσης».

Το μείζον ζήτημα που είχε ανακύψει ο διευθυντής του Στρατολογικού Γραφείου το συζήτησε με συνάδελφό του από άλλο γραφείο της Στρατολογίας και ανακάλυψε ότι και εκεί είχαν μπει «ποντικοί». Το τελευταίο εξαφανισμένο χαρτί αφορούσε μάλιστα γιο γνωστού θεατρικού σκηνοθέτη. Μετά τη συζήτηση αυτή οι υποψίες και των δύο ανώτατων αξιωματικών στράφηκαν στον Κ. Χαρίση.

Το «δόλωμα»
Χρησιμοποίησαν μάλιστα ως δόλωμα συγκεκριμένη αλληλογραφία την οποία τοποθέτησαν σε μη κλειδωμένο συρτάρι γραφείου στο οποίο είχε άμεση πρόσβαση ο Κ. Χαρίσης και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας διαπίστωσαν ότι έλειπαν και οι έξι φάκελοι. Τότε έστειλε για λήψη αποτυπωμάτων διάφορα αντικείμενα στην αρμόδια υπηρεσία, αλλά επειδή ο εντοπισμός του δράστη δι΄ αυτής της οδού θα ήταν χρονοβόρος προτίμησε να εγκαταστήσει κρυφή κάμερα, στην οποία καταγράφηκε ο δράστης να αφαιρεί διάφορα έγγραφα από συρτάρια της υπηρεσίας.

Ο Κ. Χαρίσης υποστηρίζει στην κατάθεσή του ότι πήρε μόνο το στρατολογικό μητρώο κλάσεως 2007 που περιλαμβάνει τη στρατολογική μερίδα του γιου του καρδιολόγου του. Όταν ρωτήθηκε γιατί αφού επρόκειτο για ένα απλό θέμα δεν πήγε την επόμενη ημέρα να ενημερωθεί από κάποιον συνάδελφό του, είπε ότι θεώρησε σωστό κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του να μπει στο γραφείο και να μελετήσει τη στρατολογική μερίδα που τον ενδιέφερε. Για τις πρωτότυπες αιτήσεις υποστηρίζει ότι τις είχε στην κατοχή του για να διευθετήσει εκκρεμότητες, ενώ όσον αφορά τους φακέλους από το Β΄ Στρατολογικό Γραφείο ισχυρίζεται ότι «τους άφησε κάποιος άγνωστος στο γραφείο μου ενώ απουσίαζα». Και καταλήγει: «Κρατούσα όλους αυτούς τους φακέλους... για δικό μου φιλότιμο», χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.


Στο εδώλιο και το βίντεο από την κρυφή κάμερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ επικρατεί σε μερίδα της στρατιωτικής Δικαιοσύνης για το κατά πόσο μπορεί να σταθούν ως νόμιμο αποδεικτικό υλικό σε δίκη κατά του στρατολόγου- ποντικού οι βιντεοταινίες από τις κρυφές κάμερες που έστησε ιδιώτης σεκιουριτάς. Κι αυτό καθώς, όπως τονιζόταν από πολλές πλευρές στο Πεντάγωνο, δεν υπήρξε η απαραίτητη έγγραφη εντολή από καμία βαθμίδα της στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζεται ότι υπήρξε μόνο η προφορική σύμφωνη γνώμη από δύο εισαγγελείς, ενέργεια όμως που από δικαστικούς κύκλους αμφισβητείται πόσο ισχυρή μπορεί να αποδειχθεί δικονομικά. Το ίδιο αμφισβητείται και αν τμήμα της στρατιωτικής ιεραρχίας γνώριζε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τα μέσα που θα χρησιμοποιούνταν για να εντοπιστεί ο «ποντικός» και αν σ΄ αυτά περιλαμβανόταν και η χρήση κρυφής κάμερας. Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν χθες πάντως ότι ο διοικητής δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα συνεπειών από την επιλογή που έκανε, ωστόσο, στρατιωτικοί κύκλοι εξέφραζαν την ενόχλησή τους για την εμπλοκή των αρμόδιων οργάνων ασφαλείας. Ο λόγος που προβάλλεται ως αντεπιχείρημα είναι ότι υπήρχε κίνδυνος διαρροής.

Πολιτική κόντρα
Στο μεταξύ, σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίστηκε η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη για το σκάνδαλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε σχετικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας ότι η κυβέρνηση συμφωνεί πολιτικά να υπάρχει δημοσιότητα, επικαλέστηκε ωστόσο την απαγόρευση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Απ΄ την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - που έχει καταγγείλει ότι ο αντισυνταγματάρχης είναι εκλεκτός της Ν.Δ.- τονίστηκε και πάλι με έμφαση ότι επί τρία χρόνια που είναι στην κυβέρνηση η Ν.Δ. φέρει στους κόλπους της την υπόθεση που αποκαλύφθηκε. «Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη γι΄ αυτή την υπόθεση που γεννήθηκε στους κόλπους της, αναπτύχθηκε στους κόλπους της και εξελίχτηκε στους κόλπους της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου.

«Όλα στο φως»
Όσον αφορά δε το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων, ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι σε θέματα ηθικής και πολιτικής τάξεως «δεν νοείται συγκάλυψη ούτε συμψηφισμός» και υπογράμμισε ότι «όλα πρέπει να έρθουν για όλους στο φως». Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. για προσπάθεια συγκάλυψης.

Ο στρατολόγος, που σε δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι είναι θύμα σκευωρίας εν όψει των κρίσεων των αξιωματικών τον προσεχή Μάρτιο, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απόταξης καθώς το πόρισμα της ΕΔΕ που ολοκληρώθηκε τού επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες πειθαρχικού χαρακτήρα. Ο κ. Κ. Χαρίσης θα κληθεί σε απολογία από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια θα του επιβληθεί η ποινή- ανεξάρτητα από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.


Ευθύνες και σε άλλον

ΑΠΟ ΤΟ πόρισμα προκύπτουν και παράπλευρες απώλειες: Ευθύνες επιρρίπτονται και σε έναν ακόμη αξιωματικό του στρατοπέδου όπου εδρεύει η Στρατολογία στο Ρουφ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και έχει καλά φυλαγμένο το απόρρητο σχέδιο ασφαλείας της μονάδας. Όπως είναι γνωστό, το σχέδιο αυτό βρέθηκε στα χέρια του αντισυνταγματάρχη μεταξύ των περίπου 400 εγγράφων που είχε σπίτι του.


Πρεμιέρα της μεγάλης δίκης για τις απαλλαγές

Η ΠΡΩΤΗ μεγάλη δίκη για παράνομες απαλλαγές από τον στρατό με κατηγορούμενους 29 άτομα αναμένεται να αρχίσει σήμερα στο Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Κοινό πρόσωπο στις απαλλαγές που κατά την κατηγορία φέρεται ότι έχουν γίνει με χρήση πλαστών εγγράφων, είναι ο απόστρατος στρατιωτικός γιατρός Μανώλης Νιώτης, εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή και στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Συγκεκριμένα, δικάζονται οι: Π. Αβραμίδης, Δ. Βαλτσάνης, Κ. Βενιζέλος, Θεμ. Γεωργαντάς, Γ. Γκοτζαγεώργης, Θ. Δημητρίου, Α. Δημόπουλος, Λ. Διάκονος, Ελ Χαμπάσι Μωχάμεντ, Α. Κακλαμάνης, Διον. Καλαφάτης, Αλ. Καλατζής, Λ. Καρνής, Βασ. Κολοβός, Μ. Νιώτης (ο οποίος φυγοδικεί, καθώς βρίσκεται στη Νότιο Αφρική), Κ. Μαργαρίτης, Α. Οικονομίδης, Στ. Παπαντωνόπουλος, Σωτ. Παπαντωνόπουλος, Χρ. Παυλίδης, Θ. Πολυδωρόπουλος, Θ. Πολυκανδριώτης, Θεοδ. Ρουσέλης, Κ. Σπασσώφ, Ιωαν. Σπυράκης, Νίκ. Τυλιακός, Θ. Χαϊδόπουλος, Ε. Χαΐτογλου, Σ. Χαρισιάδης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από