Σε οξεία αντιπαράθεση με το Κογκρέσο οδηγεί τον Λευκό Οίκο η νέα στρατηγική του Τζορτζ Μπους για το Ιράκ, που περιλαμβάνει την αποστολή έως και 20.000 επιπλέον στρατιωτών. Η νέα πρόεδρος της Βουλής, (Δημοκρατική) Νάνσι Πελόζι, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν οι Δημοκρατικοί τις κάνουλες της χρηματοδότησης.


Πριν ακόμα αποκαλυφθεί επισήμως (κάτι που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη), το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για το Ιράκ με τον προσωρινό τίτλο «Ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός» πυροδοτεί αρνητικές αντιδράσεις που κυμαίνονται από τον σκεπτικισμό έως την κατηγορηματική απόρριψη. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται οι «Νew Υork Τimes», ο Μπους θα αγνοήσει πλήρως τις συστάσεις της διακομματικής Ομάδας Μελέτης για το Ιράκ ανακοινώνοντας την ενίσχυση των 140.000

Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στη χώρα με επιπλέον δύο έως πέντε ταξιαρχίες, δηλαδή έως 20.000 στρατιώτες. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι σε ένα πρώτο στάδιο θα αναπτυχθούν στη Βαγδάτη, ενδεχομένως και στην επαρχία Ανμπάρ, επιπλέον 8.000-10.000 στρατιώτες· σε περίπτωση που

ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Μπους θα ενισχύσει τους 140.000 στρατιώτες στο Ιράκ με επιπλέον 2 έως 5 ταξιαρχίες

οι συνθήκες ασφαλείας δεν βελτιωθούν, ο αριθμός τους θα αυξηθεί περαιτέρω. Το πιθανότερο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα διευκρινίσει το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν οι ενισχύσεις στο Ιράκ. Κάποιοι ειδικοί μιλούν για λιγότερο από έναν χρόνο. Ο Φρέντερικ Κέιγκαν, ωστόσο, ένας από τους θεωρητικούς του νεοσυντηρητισμού που επηρεάζουν τον Μπους, δήλωσε στον «Οbserver» πως τα ενισχυμένα αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να μείνουν στο Ιράκ για τουλάχιστον 18 μήνες. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να ανακοινώσει ένα νέο, μεγαλεπήβολο πρόγραμμα απασχόλησης για τους Ιρακινούς πολίτες με κόστος από μισό έως ένα δισεκατομμύριο δολάρια και στόχο να πειστούν πρωτευόντως οι Αμερικανοί και δευτερευόντως οι Ιρακινοί ότι η έμφαση δεν δίνεται μόνο στην αποκατάσταση της ασφάλειας μέσω της στρατιωτικής ισχύος, αλλά και στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο Μπους γνωρίζει πως τα σχέδια αυτά βρίσκουν αντίθετους όχι μόνο τους (περισσότερους) Δημοκρατικούς αλλά και αρκετούς Ρεπουμπλικανούς, καθώς και πολλούς στρατιωτικούς διοικητές. Γι΄ αυτό και προχωρά σε έναν στρατιωτικό και διπλωματικό «ανασχηματισμό», με στόχο να φτιάξει γύρω του έναν κύκλο αξιωματούχων που στηρίζουν τις θέσεις του. Από τις πρώτες αλλαγές που ανακοινώθηκαν, είναι η αντικατάσταση του στρατηγού Τζον Αμπιζάιντ, του ανώτατου Αμερικανού διοικητή στη Μέση Ανατολή, και του στρατηγού Τζορτζ Κέισι, του ανώτατου Αμερικανού στρατηγού στο Ιράκ, από τον ναύαρχο Γουίλιαμ Φάλον και τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους αντίστοιχα. Τόσο ο Αμπιζάιντ όσο και ο Κέισι είχαν εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες επιφυλάξεις για τη σχεδιαζόμενη αποστολή περισσότερων Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Παρόμοιες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, επισημαίνοντας πως «οι επιπλέον 20.000 άνδρες δεν αρκούν, και ούτως ή άλλως είναι ήδη πολύ αργά». Τα δυσκολότερα εμπόδια στα σχέδια του Τζορτζ Μπους, πάντως, αναμένεται να τα θέσουν οι Δημοκρατικοί, που έχουν πλέον τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο, οι ηγέτες των Δημοκρατικών αξίωσαν να αρχίσει εντός τεσσάρων μηνών η σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. «Με βάση τις συμβουλές πρώην και νυν στρατιωτικών ηγετών, πιστεύουμε πως η τακτική που θέλει να ακολουθήσει ο πρόεδρος είναι εσφαλμένη», δήλωσε το Σάββατο ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ράιντ. Η νέα πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε χθες πολύ πιο αυστηρή. Οι Δημοκρατικοί δεν θα παραδώσουν στον Μπους καμία λευκή επιταγή όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε. Μιλώντας λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 3.000, η Νάνσι Πελόζι ξεκαθάρισε πως το κόμμα της δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους άνδρες που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι μπορεί να αρνηθεί στον Μπους τα επιπλέον κονδύλια που θα χρειαστεί για να σταλούν ενισχύσεις.

Τώρα θυμήθηκαν τον Σαντάμ


ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ να περάσουν οκτώ ημέρες από τον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσεΐν και να δηλώσει πρώτα ο δελφίνος του Γκόρντον Μπράουν πως ο τρόπος της εκτέλεσης ήταν «ελεεινός» για να κάνει επιτέλους ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κάποιο σχετικό σχόλιο- και αυτό όχι αυτοπροσώπως, αλλά μέσω εκπροσώπου του…

«Έχουμε καταστήσει σαφές πως ο Τόνι Μπλερ υποστηρίζει την έρευνα που διεξάγουν οι Ιρακινοί [σχετικά με τις ύβρεις των οποίων έγινε στόχος ο Χουσεΐν τις τελευταίες του στιγμές καθώς και το βίντεο που τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο] και πιστεύει ότι ο τρόπος της εκτέλεσης ήταν εντελώς εσφαλμένος», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τα εγκλήματα του Σαντάμ Χουσεΐν», πρόσθεσε. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών και πιθανός διάδοχος του Μπλερ στην πρωθυπουργία Γκόρντον Μπράουν είχε χαρακτηρίσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΒC τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε ο πρώην Ιρακινός δικτάτορας «εντελώς απαράδεκτο», κρίνοντας πως δεν θα προσφέρει τίποτα στη μείωση των εντάσεων ανάμεσα στις κοινότητες των σιιτών και των σουνιτών.