Ο κ. Πάνος Ν. Λύρας, από τον Βύρωνα, γράφει για τα ΑΕΙ και το άρθρο 16:

«Επειδή εντός της Εκπαίδευσης έχουμε ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και μόνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λείπουν, εντελώς αναιτιολόγητα.

Επειδή κάθε μονοπώλιο αυξάνει το κόστος και υποβαθμίζει την ποιότητα εις βάρος του καταναλωτή, ελλείψει ανταγωνισμού.

Επειδή για κάθε υπάλληλο είναι θεμιτή η επιδίωξη απουσίας ελέγχου, εξ ου και η ομοφωνία αριστερών, δεξιών, κεντρώων, αριστεροδέξιων και δεξιοαριστερόστροφων καθηγητών πανεπιστημίου υπέρ των σημερινών ανέλεγκτων κρατικών πανεπιστημίων. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις καθηγητών επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Επειδή Καραμανλής και Παπανδρέου φαίνεται να έχουν περισσότερο μυαλό από τους προκατόχους τους.

Διά ταύτα, Ας ελπίσουμε ότι θα πέσει η Βαστίλλη του ανωτάτου ανέλεγκτου εκπαιδευτικού κρατικού μονοπωλίου. Δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια ας ριχτούν στη δουλειά, στα μεταπτυχιακά και στην έρευνα. Εγγυητές της προόδου οι καταξιωμένοι καθηγητές (εσωτερικού και εξωτερικού) που θα στελεχώσουν τον εποπτικό μηχανισμό του υπουργείου Παιδείας. Καλοδεχούμενοι οι Ασιάτες, Αφρικανοί και Μεσανατολίτες Άραβες φοιτητές. Προπαντός περιμένουμε φοιτητές από τα Βαλκάνια. Μέχρι τώρα, λόγω άρθρου 16, εμείς πηγαίναμε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πρίστινα, Σκόπια. Τώρα καιρός να έλθουν αυτοί σε εμάς. Καλή επιτυχία!».