Δύο δικηγόροι Αθηνών και ένας συνάδελφός τους από τη Θεσσαλονίκη θα ελεγχθούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για συμμετοχή στο παραστρατιωτικό κύκλωμα με τις παράνομες απαλλαγές στράτευσης. Στο στόχαστρο βρίσκεται και απόστρατος στρατιωτικός γιατρός, ο οποίος εμπλέκεται και στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Ταυτόχρονα όμως εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που, μέχρι στιγμής έχει βγάλει στο φως η έρευνα για την υπόθεση των φυγόστρατων:

● Πάνω από 1.000

είναι οι απαλλαγές- μαϊμού που έχουν ήδη εντοπιστεί από την επανεξέταση μικρού μόνο μέρους των περιπτώσεων των 85.000 που κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση («Ι 5») από το 1980 και μετά. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 5.000- 6.000 περιπτώσεις της περιόδου 1994- 2004, από τις οποίες ποσοστό περίπου 25% κρίθηκε ικανό για στράτευση.

Βαριά αδικήματα

Πλαστογραφία, έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, υπεξαγωγή εγγράφων, αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) είναι ορισμένα από τα αδικήματα που θα ερευνηθούν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει τον χαρακτήρα της κατεπείγουσας

● Ενενήντα πέντε είναι οι περιπτώσεις επωνύμωνκαλλιτεχνών, ποδοσφαιριστών, οικονομικών παραγόντων- που εντοπίστηκαν να έχουν πάρει αναβολή ή απαλλαγή από τη στράτευση με πλαστά πιστοποιητικά με τη βοήθεια του κυκλώματος.

● Δώδεκα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατολόγοι, γιατροί και διοικητικοί) συνήργησαν με πράξεις ή παραλείψεις τους στη «λούφα και... απαλλαγή» και ήδη ελέγχθηκαν πειθαρχικά και τιμωρήθηκαν. Ο αντισυνταγματάρχης- ποντικός που εντοπίστηκε με κρυφή κάμερα να αφαιρεί κρίσιμα στρατολογικά έγγραφα από εξεταζόμενες υποθέσεις αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης από τον εισαγγελέα του Στρατοδικείου για βαριά ποινικά αδικήματα και πιθανώς σήμερα να προφυλακιστεί.

Έρευνα σε τρία δικηγορικά γραφεία
Ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά την παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Γιώργου Κολιοκώστα, αναμένεται να αρχίσει σήμερα να ξετυλίγει το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, προκειμένου να διαπιστώσει ποια πρόσωπα- εκτός στρατεύματος- εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε παράνομες απαλλαγές από τη στράτευση.

Με ιδιαίτερη προσοχή θα ελεγχθεί ο ρόλος συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που σύμφωνα με τις καταγγελίες φέρεται ότι έναντι αμοιβής μεσολάβησαν για την έκδοση των πλαστών εγγράφων, που στη συνέχεια χρησιμοποίησαν οι εντολείς τους για να πάρουν την πολυπόθητη απαλλαγή.

Ακόμη ο εισαγγελέας θα ελέγξει και την ενδεχόμενη συμμετοχή του καταζητούμενου γιατρού Μανώλη Νιώτη, ο οποίος στο παρελθόν υπηρετούσε στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, αλλά και άλλων γιατρών που ενδεχομένως έχουν υπογράψει ψευδή πιστοποιητικά.

Σκληρή γλώσσα από το ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ οι χειρισμοί της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- που με δηλώσεις του υπουργού κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Ι. Λαμπρόπουλου υπογραμμίζεται η απόφαση της κυβέρνησης «το μαχαίρι να φθάσει στο κόκαλο»- προκάλεσαν οξεία κριτική από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του εκπροσώπου του κ. Π. Ευθυμίου (αλλά και ερώτηση βουλευτών με επικεφαλής τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη) τονίζει ότι η υπόθεση «όχι μόνο δεν είναι διαυγής αλλά οι μεθοδεύσεις που την περιβάλλουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για άλλη μια φορά η Ν.Δ. αναγκάζεται να παραδεχθεί και να αποκαλύψει μόνο ό,τι δεν μπορεί άλλο να συγκαλύψει».

Προς ενίσχυση της θέσης του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει, υπό μορφή ερωτημάτων, ότι:

Ο εντοπισμός του «ποντικού» έγινε με πρωτοβουλία του διοικητή της μονάδας και μάλιστα το υπουργείο απέκρυψε σχεδόν 10 ημέρες τον εντοπισμό του.

Η τοποθέτηση του «ποντικού» στη θέση όπου υπηρετούσε (ΔΕΠΑΘΑ, δίπλα στη Στρατολογία) έγινε με πρόταση μέλους της πολιτικής ηγεσίας, εκτός κανονικής διαδικασίας.

Μέλος της πολιτικής ηγεσίας εισηγήθηκε και υπέγραψε την «κατ΄ εκλογήν» προαγωγή του το 2005.


Ποδοσφαιριστής... ιερομόναχος

Τραγουδιστής πολύτεκνος - αλλά ανύπαντρος και χωρίς παιδιά-, ποδοσφαιριστής...

ιερομόναχος, αθλητής με διακεκριμένη καριέρα αλλά με σοβαρό πρόβλημα υγείας, καλλιτέχνης με απαλλαγή μέσω... κούριερ. Αυτές είναι μερικές από τις περιπτώσεις που οι πληροφορίες φέρουν να περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο της «λούφας και...

απαλλαγής»

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ