Βραζιλιάνικη προτίμηση! Η ποδοσφαιρική βιτρίνα της χώρας του καφέ φαίνεται ότι προσελκύει τις ελληνικές ομάδες. Η βραζιλιάνικη αγορά έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των μονομάχων της Σούπερ Λίγκας αφού στο ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν τρεις ενδεκάδες με Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές. Σημαντική η παρουσία των απογόνων του Πελέ στα ελληνικά γήπεδα. Μέχρι και ο διάσημος Ροναλντίνιο έχει έρθει στη χώρα μας για την κλήρωση του πρωταθλήματος, ενώ τελευταίως για άλλου είδους εκδήλωση μας επισκέφθηκε και ο γνωστός σε όλους μας Σώκρατες.

Οι Βραζιλιάνοι ευδοκιμούν λοιπόν και στην Ελλάδα. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μόνο που εδώ τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Ο νόμος της αγοράς είναι άλλωστε παντού ο ίδιος. Και τι μας λέει; Ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Όχι ότι δεν έχουν έρθει και καλοί παίκτες, αλλά έχουν περάσει και ορισμένοι που μπορεί να είχαν την καταγωγή αλλά μάλλον δεν διέθεταν και τη χάρη.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ του Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο είναι πάντως σημαντικό κι ας ήρθε στον Ολυμπιακό σε προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία. Μάλλον τα έβγαλε τα λεφτά του αφού και τα γκολ σε καθοριστικά παιχνίδια τα πέτυχε, αλλά και τις φανέλες του στην ερυθρόλευκη μπουτίκ τις πούλησε.

Κι όπως και να το κάνουμε, ανέβασε το κόκκινο πρεστίζ. Ο Ολυμπιακός έχει δείξει άλλωστε την εμπιστοσύνη του στη βραζιλιάνικη αγορά και με τους Τζιοβάνι, Ζε Ελίας, Λουτσιάνο, ενώ από εφέτος έχει Βραζιλιάνο και στην άμυνά του, τον Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αποκτά επαφές και με τα αντίπαλα δίχτυα.

Τους δικούς της Βραζιλιάνους έχει και η ΑΕΚ. Και μάλιστα σε τριπλέτα. Τον Ζούλιο Σέζαρ που πέτυχε το μεγάλης σημασίας γκολ στο ματς εναντίον της Μίλαν, αλλά και τον Έμερσον που βοηθάει σημαντικά στο κόψε-ράψε της κιτρινόμαυρης μεσαίας γραμμής μαζί με τον «δικό μας» Άκη Ζήκο. Προσθέστε και τον Γκουστάβο Μαντούκα που μπαινοβγαίνει στην ενδεκάδα για να έχετε μία πλήρη εικόνα.

Κι από τον Παναθηναϊκό δεν λείπουν όμως οι εκπρόσωποι της βραζιλιάνικης σχολής. Κι αν ο Φλάβιο Κονσεϊσάο δεν μπόρεσε να προσφέρει τα αναμενόμενα στην Παιανία, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκαν αλλά συνέχισαν με την παρουσία του Μπόβιο. Ακόμη και η ενασχόληση με τον Αντριάνο της Πόρτο για την ενίσχυση της «πράσινης» επίθεσης, μπορεί να θεωρηθεί ως κάποια ένδειξη.

Η ΟΜΑΔΑ πάντως που διατηρεί τη μεγαλύτερη βραζιλιάνικη παροικία είναι ο Άρης αφού αριθμεί συνολικά επτά παίκτες, αν προσθέσουμε στο ρόστερ του και τους δύο νεοαποκτηθέντες. Το καλοκαίρι ήρθαν στο «Κλεάνθης Βικελίδης» οι Νέγκρι, Τούτα, Πάουλο Κόστα, Νασιμέντο και Βαϊσχάιμερ ενώ στη μεταγραφική περίοδο που διανύουμε θα προστεθούν στο δυναμικό της ομάδας και οι Κακά και Πάμπλο Κοΐρα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και το μάνατζμεντ της εταιρείας σε Βραζιλιάνο ανήκει, τον Μαζίνιο. Άρα καθόλου συμπτωματικός δεν είναι ο μεγάλος αριθμός. Και η Κέρκυρα έχει αρκετούς Βραζιλιάνους. Ο Μπάμπης Τεννές εμπιστεύεται τους Γκουστάβο, Φλαβίνιο, Ντα Σίλβα, ενώ είχε στη διάθεσή του και τον Ντ΄ Ακόλ που ανήκει όμως στον Ολυμπιακό. Στη Λάρισα παίζουν ο Κλέιτον Σίλβα και ο Γκούγκα, ενώ στην Καλαμαριά έχουν ριζώσει οι Ουέλινγκτον και Βέλα Τζούνιορ. Τον δικό τους εκπρόσωπο έχουν όμως και οι υπόλοιποι. Ο Πανιώνιος τον Πλετς, ο Εργοτέλης τον Σίλβα Τζούνιορ, ο ΟΦΗ τον Ουέλιγκτον, ο Ιωνικός τους Φερνάντο και Φαμπίνιο, η Ξάνθη τον Φαγκιάσο και να μην ξεχάσουμε τον Ατρόμητο που απαριθμεί κι αυτός τρεις Βραζιλιάνους. Τους Λουτσιάνο Ντε Σόυουζα, Άντερσον και Ολιβέιρα, ενώ πριν από λίγες ημέρες λύθηκε η συνεργασία του με τον Ρόχα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ αυτοί που απέχουν από τη βραζιλιάνικη μόδα; Ο Ηρακλής και το Αιγάλεω που εμπιστεύονται περισσότερο την ελληνική σχολή όπως και ο ΠΑΟΚ, άσχετα αν είναι έτοιμος να «κολαστεί» αφού δοκιμάζει στην Τούμπα τον Ίντι.

Αυτός είναι ο βραζιλιάνικος πίνακας που έχει κρεμαστεί στην ελληνική ποδοσφαιρική γκαλερί. Με παίκτες για όλα τα γούστα και κυρίως για όλα τα πορτοφόλια. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι και ο Ζαϊρζίνιο αλλά και ο Αμορίν έχουν περάσει από πάγκους των ελληνικών ομάδων, ενώ φημολογείται ότι το προσεχές καλοκαίρι δεν αποκλείεται να επισκεφθεί τον Πειραιά και ο Βαντερλέι Λουξεμπούργκο.

Ένας καφές έπειτα από ένα γεύμα είναι πάντα τονωτικός και ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τη Βραζιλία. Το θέμα είναι όμως τι γίνεται με το κυρίως πιάτο.

Μπορούμε να πούμε ότι αισθανόμαστε χορτασμένοι;

Πάντα υπάρχει «και καλύτερα» για τον «Ζοτς»


Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς «παλεύει» σε κάθε ματς με τους παίκτες του είτε η διαφορά είναι στον έναν πόντο είτε στους 30. Το ίδιο έκανε και στο τελευταίο παιχνίδι με την Ολύμπια Λιουμπλιάνας όπου ο Παναθηναϊκός έφτασε στις 10 συνεχόμενες νίκες στην Ευρωλίγκα. Η αποθέωση του «Ζοτς» από τους οπαδούς των «πρασίνων» μόνο τυχαία δεν είναι…

Δεν τελειώνει έτσι η αγάπη…


Μπορεί να μην περιλαμβάνεται στις βασικές επιλογές του Φάμπιο Καπέλο, όμως η Ρεάλ θέλει να κρατήσει στη Μαδρίτη τον Ντέιβιντ Μπέκαμ για δύο ακόμη χρόνια. Το συμβόλαιο του 31χρονου Άγγλου χαφ με τους «μερένχες» λήγει τον Ιούνιο και αυτό δίνει το δικαίωμα στον Μπέκαμ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με συλλόγους της αρεσκείας του προκειμένου να συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Η Ρεάλ όμως εμφανίζεται αποφασισμένη να τον κρατήσει στη δύναμή της και γι΄ αυτό του ζήτησε την επέκταση της συνεργασίας τους για δύο χρόνια με μικρή μάλιστα αύξηση των αποδοχών του. «Θα συζητήσουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο Ντέιβιντ δεν θα φύγει από τη Ρεάλ τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Ολιβέιρα, μάνατζερ του Άγγλου.