Ο ΕΟΥΤΖΕΝ ΝΤΑΒΙΝΤ, αγρότης σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Τρανσυλβανίας, δεν είναι το είδος του ανθρώπου που θα προσείλκυε την προσοχή κινηματογραφικών αστέρων και μεγιστάνων του πλούτου. Ωστόσο, εκείνος περιλαμβάνει τους Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Τζορτζ Σόρος και Τέρι Γκόλντσμιθ ανάμεσα στους υποστηρικτές του σε μια μάχη για τη γη, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ίδιο και σε μια καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού.

Η εν λόγω εταιρεία ονομάζεται Gabriel Resources. Έχει αγοράσει τα δικαιώματα εξόρυξης για τους λόφους που βρίσκονται στην περιοχή Ρόζια Μοντάνα της Ρουμανίας και θέλει ο 41χρονος Νταβίντ να αφήσει τα 50 στρέμματα γης που έχει στην κατοχή του, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ανοιχτό χρυσωρυχείο της Ευρώπης. Ο Νταβίντ όμως, αμετακίνητος, αρνείται να ξεπουλήσει τη γη του, δηλώνοντας απλά: «Δεν θέλω να μετακομίσω».

Οι ακτιβιστές

Παλαιότερα, ένας απλός αγρότης, όπως είναι ο Νταβίντ, δεν θα είχε την παραμικρή πιθανότητα να πολεμήσει με επιτυχία εναντίον πανίσχυρων αντιπάλων όπως είναι η Gabriel Resources και ο μειοψηφικός συνεταίρος της, η ίδια η ρουμανική κυβέρνηση. Ζούμε όμως στην εποχή του Διαδικτύου, όπου ακτιβιστές – όπως ο Νταβίντ- μπορούν να αποταθούν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων, που διαθέτουν ολοένα και περισσότερους πόρους, προκειμένου να βρουν πολιτική και οικονομική υποστήριξη για έναν μακρύ κατάλογο ζητημάτων και να γίνουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο σχεδόν εξίσου ισχυροί με οποιαδήποτε πολυεθνική επιχείρηση!

Το πείσμα του Νταβίντ έχει βρει ανταπόκριση στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, προσελκύοντας έτσι ως υποστηρικτές του, μεταξύ άλλων, τον Πρίγκιπα Κάρολο της Βρετανίας, τον Τέρι Γκόλντσμιθ (μεγιστάνας μεν, αλλά κατά της παγκοσμιοποίησης) και την ηθοποιό Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Και κάπως έτσι, μπορεί τελικά οι «μικροί» να νικήσουν- σε αυτήν τουλάχιστον την περίπτωση.