Η οικογενής υπερχοληστεριναιμία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, είναι μία από τις αιτίες αύξησης της χοληστερίνης στα παιδιά, κληρονομείται και είναι η συχνότερη γενετική νόσος με παιδιατρικό ενδιαφέρον.

Έχουν ανιχνευθεί πολλές μεταλλάξεις του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για την πάθηση. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της υπερχοληστεριναιμίας περιορίζει τον κίνδυνο πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου.

Η μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης επιτυγχάνεται:

1) Με υγιεινή διατροφή, με λαχανικά, φρούτα, ψάρια και όσπρια (την οποία πρέπει να ακολουθούν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι, ανεξαρτήτως των επιπέδων χοληστερόλης τους). Απαγορεύεται, όμως, κάθε αυστηρός περιορισμός του λίπους στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε παιδιά κάτω των δύο χρόνων, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν υγιεινή διατροφή. Επίσης, δεν συνιστώνται στα παιδιά χορτοφαγικές δίαιτες.

2) Με φαρμακευτική αγωγή, κατόπιν οδηγιών και παρακολούθησης από παιδίατρο εξειδικευμένο σε υπερχοληστεριναιμία.

Το πρόβλημα της αυξημένης χοληστερίνης στο παιδί δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, αλλά προσοχή, αλλαγή του τρόπου ζωής, βελτίωση της διατροφής και συνεχή επαγρύπνηση. Το παιδί και η οικογένεια πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η δίαιτα είναι απολύτως απαραίτητη και πρέπει να τηρείται διά βίου.