Εάν μία έγκυος έχει μυτερή κοιλιά ή αυτή είναι «βαριά» και προς τα κάτω, σίγουρα κυοφορεί αγόρι. Αν η κοιλιά της είναι στρογγυλή ή μοιάζει να είναι προς τα πάνω, τότε είναι κορίτσι. Και αν η κοιλιά της μοιάζει με καλάθι του μπάσκετ, πιθανότατα κυοφορεί αγόρι. Οι απόψεις αυτές κυκλοφορούν ανά τον πλανήτη εδώ και αιώνες, βοηθώντας τις εγκύους να αποφασίσουν αν θα κάνουν το δωμάτιο του μωρού ροζ ή γαλάζιο.

Οι ρίζες τους «ανάγονται στην εποχή του Ιπποκράτη, όταν ήταν κοινή η πεποίθηση ότι τα αγόρια συλλαμβάνονται προς τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και τα κορίτσια προς την αριστερή», κατά τον δρα Τζόναθαν Σαφίρ, επίκουρο καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ανεξάρτητα όμως από το τι πιστεύει κάποιος, οι απόψεις αυτές δεν έχουν ισχυρή επιστημονική βάση και ο μόνος λόγος που επιμένουν τόσους αιώνες είναι επειδή έχουν 50/50 πιθανότητες να αποδειχθούν αληθινές- όσες ακριβώς είναι και οι πιθανότητες να βγει κορόνα ή γράμματα όταν στρίβει κανείς ένα νόμισμα. Το όλο θέμα έχει μελετηθεί σε 104 εγκύους από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το σχήμα της κοιλιάς της εγκύου δεν προδικάζει το φύλο του παιδιού.

Η ίδια μελέτη πάντως είχε και δύο απρόσμενα ευρήματα: έδειξε ότι οι προβλέψεις των εγκύων που βασίζονταν σε όνειρα και διαίσθηση ήταν πολύ πιο ακριβείς απ΄ όσο εκείνες που βασίζονταν στο σχήμα της κοιλιάς τους, ενώ όσες έγκυοι είχαν σπουδάσει προέβλεψαν με ακρίβεια το φύλο του μωρού που κυοφορούσαν στο 70% των περιπτώσεων έναντι του 43% των εγκύων που είχαν τελειώσει μόνο το Δημοτικό ή και το Γυμνάσιο…