Είναι επίσημο:ο τόπος και η εποχή της γέννησης κάποιου επηρεάζουν το τι θα συμβεί στη ζωή του. Εν τούτοις, δεν είναι θέμα της μοίρας που είναι γραμμένη στα άστρα ούτε του αστερισμού κάτω από τον οποίο γεννιέται. Συσχετίζεται με ένα και μοναδικό άστρο, τον Ήλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το γεωγραφικό πλάτος της γενέτειρας καθενός εξ ημών και η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στην οποία εκτεθήκαμε όταν ήμασταν στη μήτρα, επηρεάζουν την υγεία, την ευημερία, την ευτυχία, τη μακροζωία και τη δημιουργικότητά μας. Και αυτό, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του Ηλίου μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο με τρόπο ο οποίος θα ασκήσει καθοριστικό, θετικό ή αρνητικό, ρόλο στη μετέπειτα ζωή του.

Ο μήνας και ο τόπος

Ερευνητές, λ.χ., από το Πανεπιστήμιο του Ροστόκ στη Γερμανία ανέλυσαν στοιχεία για να διαπιστώσουν εάν ο μήνας της γέννησης επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης. Όπως διαπίστωσαν, οι πιθανότητες επιβίωσης μετά τα 100 χρόνια είναι αυξημένες κατά 16% για όσους γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο και μειωμένες κατά 23% για όσους έχουν γεννηθεί Ιούνιο.

Το εύρημα επιβεβαίωσε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Αντιγηραντικής Ιατρικής» και έδειξε ότι όσοι γεννιούνται Δεκέμβριο ζουν κατά μέσο όρο 3 χρόνια περισσότερα.

Ο τόπος όπου γεννιέται κάποιος επηρεάζει εξίσου το μέλλον του. Η γέννηση στις περιοχές μεταξύ των 53ου και 54ου βορείων παραλλήλων, στις οποίες περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αγγλίας, φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο του Μέιν στις ΗΠΑ διαπίστωσαν, λ.χ., ότι όσοι γεννιούνται στο Λίβερπουλ έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι δημιουργικοί. Γεγονός που εξηγεί γιατί τόσο πολλοί γνωστοί και δημιουργικοί άνθρωποι (όπως τα μέλη του θρυλικού μουσικού συγκροτήματος Μπιτλς) κατάγονται από αυτή την πόλη.

Μπορεί να ηχεί παράδοξο, αλλά τα ευρήματα των μελετών για το θέμα έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ του τόπου και της εποχής της γέννησης με πλήθος χαρακτηριστικών και διαταραχών, όπως ο καρκίνος, η υγεία των δοντιών, το άσθμα, η ευτυχία, η κατάθλιψη, οι ψυχικές νόσοι, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι αλλεργίες και η αρτηριακή πίεση.

Η ηλιακή ακτινοβολία

Αν και οι αιτίες των συσχετίσεων δεν είναι πλήρως κατανοητές, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κλειδί είναι η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται τα έμβρυα. Η ποσότητα αυτή αλλάζει από χώρα σε χώρα και από εποχή σε εποχή, ενώ εξαρτάται και από τον ηλιακό κύκλο.

Την περισσότερη ακτινοβολία δέχεται ο Ισημερινός, ενώ στο βόρειο ημισφαίριο οι υψηλότερες τιμές της είναι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αν και υπάρχουν διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο λόγω του ηλιακού κύκλου.

Οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο του Μέιν εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας είτε καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του αναπτυσσόμενου εμβρύου είτε προκαλούν αδιόρατες αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό (DΝΑ) των κυττάρων του, με αποτέλεσμα όταν γεννιέται να έχει προδιάθεση ή προστασία από την ανάπτυξη πολλών νόσων.

Επίσης πιστεύουν ότι οι ίδιες αλλοιώσεις διαμορφώνουν χαρακτηριστικά του εγκεφάλου του, άρα και την προσωπικότητά του, και επηρεάζουν το προσδόκιμο επιβίωσής του.

Γεωγραφικό πλάτος και εγκέφαλος

Έτσι, όσοι γεννιούνται Δεκέμβριο μπορεί να ζουν περισσότερο επειδή η σύλληψή τους έγινε Μάρτιο και κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους- που είναι τα πιο ευαίσθητα- απέφυγαν τις βλαβερές επιδράσεις της αυξημένης υπεριώδους ακτινοβολίας που προδιαθέτουν λ.χ. για καρκίνο, αλλά απέφυγαν και τους χειμερινούς μήνες, όταν η υπεριώδης ακτινοβολία είναι τόσο λίγη ώστε αυξάνεται η προδιάθεση για άλλα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η δημιουργικότητα όσων γεννιούνται στο Λίβερπουλ, μπορεί να εξηγείται από το εύρημα ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που σχετίζεται με συγκεκριμένα γεωγραφικά πλάτη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι μελέτες του Νοσοκομείου του Μέιν εστιάστηκαν στον τρόπο με τον οποίο η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ποικίλλει ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, καθώς και στις επιδράσεις που φαίνεται να έχει στα χαρακτηριστικά και την υγεία ενός πληθυσμού.

«Ο τόπος και η εποχή της γέννησης κάποιου επηρεάζουν το μέλλον του», τονίζει ο δρ Τζορτζ Ντέιβις, επικεφαλής των μελετών του Μaine. «Και αυτό δεν είναι αστρολογία, αλλά βασική επιστήμη».

Οι γεννημένοι τον χειμώνα υγιέστεροι

Ο δρ Ντέιβις και οι συνεργάτες του έχουν μελετήσει 37 διαφορετικές ασθένειες σε περισσότερους από 250.000 κατοίκους της πόλης Μέιν. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις ημερομηνίες γέννησής τους με τα νοσήματα που ανέπτυξαν. Έτσι, διαπίστωσαν ότι συνολικά τα ποσοστά νοσηρότητας σε όσους γεννήθηκαν καλοκαίρι ήταν 28% υψηλότερα από ό,τι σε όσους γεννήθηκαν χειμώνα.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι διακυμάνσεις της ηλιακής ακτινοβολίας επηρεάζουν και την προσωπικότητα, επειδή μπορεί να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου, αυξάνοντας έτσι τη δημιουργικότητα.

Γι΄ αυτό, λένε οι ειδικοί του νοσοκομείου του Μέιν, 54% των κορυφαίων μαθηματικών που γεννήθηκαν τα τελευταία 400 χρόνια έχουν γεννηθεί στο γεωγραφικό πλάτος του 53ου βορείου παραλλήλου, όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό το γεγονός ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηρότητας, αλλά και περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης δημιουργικού μυαλού.

Νότος- Βορράς

Από τα νεώτερα και πιο ισχυρά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ γεωγραφικού πλάτους, έκθεσης στον ήλιο και υγείας προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάλμοε στη Σουηδία, που αφορούσε την οστεοπόρωση και τη συχνότητα εμφάνισής της μεταξύ Νότου και Βορρά. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, για κάθε 10 μοίρες αλλαγής στο γεωγραφικό πλάτος, ο κίνδυνος κατάγματος λόγω οστεοπόρωσης αυξανόταν κατά 0,8%.

Σχεδόν κάθε πλευρά της υγείας και της ευημερίας μπορεί να εξηγηθεί με την ίδια θεωρία. Και μολονότι το θέμα παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση, για όσους αρέσκονται να «βλέπουν» το μέλλον τους η θεωρία αυτή έχει πολύ ισχυρότερη επιστημονική εγκυρότητα από όση τα ωροσκόπια και οι γυάλινες σφαίρες…

Τις μελέτες του Νοσοκομείου του Μέιν υποστηρίζει πλήθος εργασιών από άλλες ερευνητικές ομάδες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1 και η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζονται συχνότερα όσο απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό.

Υπάρχουν επίσης μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αλλάζουν ανάλογα με την εποχή της γέννησης.

Λ.χ., όσοι γεννιούνται αργά τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια, ενώ όσοι άνθρωποι έχουν γεννηθεί καλοκαίρι (άρα η σύλληψη έγινε φθινόπωρο) είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν διαβήτη, νόσο του Chron (ελκώδη κολίτιδα) και άσθμα, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας», στην επιθεώρηση «Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας» και στη «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας».

Επιπλέον, η σύλληψη την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο δυσλεξίας, σκλήρυνσης κατά πλάκας, διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψης), ναρκοληψίας, επιληπτικών κρίσεων και αυτισμού, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην «Αμερικανική επιθεώρηση γαστρεντερολογίας», στη «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», στην επιθεώρηση «Ύπνος», στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» και στην επιθεώρηση «Σύγχρονες Απόψεις στην Γαστρεντερολογία».

Τα ευρήματα ανά χαρακτηριστικό και νόσο

Ευτυχία: Οι ευτυχέστεροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να έχουν γεννηθεί άνοιξη (άρα η σύλληψη έγινε καλοκαίρι), σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, έδειξε ότι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι κακόκεφοι σε σύγκριση με όσους έχουν γεννηθεί άλλες εποχές του χρόνου.

Προσωπικότητα: Ψυχίατροι από το Πανεπιστήμιο της Ουμέα, στη Σουηδία, εξέτασαν τις διαφορές στην προσωπικότητα 2.000 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες οι οποίες είχαν γεννηθεί μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καινοτόμες σε σύγκριση με όσες είχαν γεννηθεί Οκτώβριο και Ιανουάριο. Αντίστοιχα, οι άνδρες που είχαν γεννηθεί άνοιξη ήταν πιθανότερο να είναι παρορμητικοί, ενώ όσοι είχαν γεννηθεί χειμώνα ήσαν επιρρεπείς στο να φιλοσοφούν.

Ευφυΐα: Τα παιδιά που γεννιούνται χειμώνα είναι πιο μεγαλόσωμα και πιο ευφυή από εκείνα που γεννιούνται καλοκαίρι. Ψυχίατροι και ανθρωπολόγοι από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κουίνσλαντ παρακολούθησαν την ανάπτυξη 21.000 αγοριών και κοριτσιών έως την ηλικία των 7 ετών και εντόπισαν εποχικές διακυμάνσεις στην ευφυΐα, στο σωματικό βάρος, στο ύψος και στο μέγεθος του κεφαλιού.

Επιτυχία στις σχολικές εξετάσεις: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης έδειξε ότι οι φοιτήτριες που έχουν γεννηθεί άνοιξη και καλοκαίρι επιτυγχάνουν καλύτερη βαθμολογία στις σχολικές εξετάσεις σε σύγκριση με όσες έχουν γεννηθεί φθινόπωρο και χειμώνα. Αντίστοιχα, οι φοιτητές που έχουν γεννηθεί άνοιξη έχουν χειρότερη βαθμολογία από εκείνους που έχουν γεννηθεί άλλες εποχές. Την υψηλότερη βαθμολογία όλων επιτυγχάνουν οι φοιτήτριες που έχουν γεννηθεί Μάιο.

Οδοντική νόσος: Μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι η συχνότητα των οδοντιατρικών προβλημάτων αυξάνεται όσο πιο μακριά από τον ισημερινό βρίσκεται μια χώρα, καθώς και στις παράκτιες χώρες. Αιτίες; Πιθανώς η ηλιακή ακτινοβολία, η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις και η υγρασία μαζί.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα της σκληρύνσεως κατά πλάκας αυξάνεται όσο μεγαλώνει η απόσταση μιας χώρας από τον ισημερινό. Επιπλέον, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες από τη νόσο έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του δέρματος. Τα στοιχεία αυτά μαζί υποδηλώνουν ότι η συχνότητα της σκλήρυνσης είναι αυξημένη στις χώρες μακριά από τον ισημερινό επειδή σε αυτές είναι μειωμένη η ηλιακή ακτινοβολία, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος.

Εμμηνόπαυση: Γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μόντενα, στην Ιταλία, μελέτησαν 2.500 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι όσες είχαν γεννηθεί φθινόπωρο παρουσίαζαν τα λιγότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ενώ όσες είχαν γεννηθεί άνοιξη είχαν τα περισσότερα.

Καρκίνος του προστάτη: Οι άνδρες στις χώρες που βρίσκονται βορειότερα από τον 40ο βόρειο παράλληλο (περνάει ακριβώς πάνω από τη Λισαβώνα και κάτω από τη Νάπολη) διατρέχουν έναν από τους υψηλότερους κινδύνους παγκοσμίως να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, στις ΗΠΑ, που βασίσθηκε σε στοιχεία 45 ετών.

Στεφανιαία νόσος και παχυσαρκία: Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ έδειξε ότι

όσοι γεννιούνται χειμώνα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ενώ μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον έδειξε ότι η γέννηση κατά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.