Εάν θέλετε να έχετε γερό ήπαρ, φροντίστε να τρώτε άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λευκό κρέας, συνιστούν Ιταλοί ερευνητές από το Εθνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο της γειτονικής χώρας. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα αυτά μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, ακόμα και σε ανθρώπους οι οποίοι είναι μολυσμένοι με τους ιούς της ηπατίτιδας Β ή της ηπατίτιδας C.

Η μελέτη διεξήχθη σε 185 πάσχοντες από καρκίνο του ήπατος και σε 412 υγιείς εθελοντές. Όπως έγραψαν οι ερευνητές στη «Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου», όσο υψηλότερη ήταν η κατανάλωση των προαναφερθέντων τροφίμων τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του ήπατος.

Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές έπιναν το περισσότερο γάλα και έτρωγαν το περισσότερο γιαούρτι είχαν 78% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του ήπατος, ενώ όσοι έτρωγαν κυρίως λευκό κρέας- δηλαδή πουλερικά και ψάρια- είχαν 56% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου. Αντίστοιχα, σε όσους έτρωγαν άφθονα φρούτα ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 52%.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικό, όμως, είναι κατά τους ερευνητές το εύρημα ότι η προστατευτική δύναμη των τροφίμων αυτών φάνηκε να ισχύει ακόμα και για τους εθελοντές που ήταν ήδη φορείς ιών ηπατίτιδας.

Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι το τι τρώει κανείς έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του ήπατος. Συνεπώς, όποιος θέλει να το διατηρήσει υγιές «πρέπει να υιοθετήσει μια υγιεινή διατροφή, που θα είναι πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λευκό κρέας, και θα περιέχει μετρημένες ποσότητες αλκοόλ», επεσήμαναν οι ερευνητές.