Εάν θέλετε να αποφύγετε το κρυολόγημα, φροντίστε να γυμνάζεστε ήπια επί μισή ώρα σχεδόν καθημερινά, συνιστούν επιστήμονες από το Κέντρο Μελέτης του Καρκίνου «Φρεντ Χάτσινσον», στο Σιάτλ. Όπως αναφέρουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ιατρικής», η ήπια γυμναστική- όπως η βάδιση με γρήγορο βήμα που επιταχύνει μεν τον καρδιακό παλμό, αλλά δεν εμποδίζει τη διεξαγωγή μιας συζήτησης- μειώνει κατά το ήμισυ τον αριθμό των κρυολογημάτων, σε σύγκριση με το να μη γυμνάζεται κάποιος καθόλου.

Στη σχετική μελέτη, που διήρκεσε έναν χρόνο, συμμετείχαν 115 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 65 ετών, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για τους άνδρες. Όπως έδειξε η μελέτη, όσο περνούσε ο καιρός και βελτιωνόταν η φυσική κατάσταση των εθελοντριών, τόσο μειωνόταν ο αριθμός των κρυολογημάτων. Έτσι, τους τρεις τελευταίους μήνες μόνο η μία στις δέκα εθελόντριες που περπατούσαν μισή ώρα την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, παρουσίασε κρυολόγημα, έναντι μίας στις τρεις από εκείνες που δεν γυμνάζονταν. Ανάλογα ευρήματα προέκυψαν και από άλλη μία μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επιθεώρηση «Current Sports Μedicine Reports».

Όπως έδειξε αυτή η μελέτη, η καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή ήπια γυμναστική μειώνει κατά το ήμισυ τις ημέρες που απουσιάζει κανείς από την εργασία του λόγω κρυολογήματος ή γρίπης. Οι ειδικοί δεν ξέρουν ακριβώς με ποιους τρόπους καταπολεμά η άσκηση τις ιώσεις, αλλά εκτιμούν ότι προφανώς επιφέρει θετικές αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.