ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και άλλες χώρες τροποποίησαν γενετικά περίπου 12 βοοειδή, τα οποία δεν διαθέτουν τις πρωτεΐνες οι οποίες προκαλούν τη νόσο των τρελών αγελάδων. Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, μέσω της οποίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται τα βοοειδή να μην προσβάλλονται πλέον από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως στο επίκεντρο των ερευνών τους τέθηκε το γονίδιο που ευθύνεται για τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες, το οποίο και απομόνωσαν. Οι ίδιοι τόνισαν πως, κατά το πείραμά τους, πήραν εγκεφαλικό ιστό από δύο γενετικά τροποποιημένα βοοειδή και τον εξέθεσανστο εργαστήριο- στις πρωτεΐνες που προκαλούν τη νόσο. Όπως ανακάλυψαν, όμως, τα κύτταρα του εγκεφαλικού ιστού δεν προσεβλήθησαν από τη νόσο.

«Η έρευνα αυτή αποτελεί μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την αξιοποίηση της Βιοτεχνολογίας στα ζώα και ωφελεί τους καταναλωτές διεθνώς», επεσήμανε η Μπάρμπαρα Γκλεν από την Οργάνωση Βιομηχανίας Βιοτεχνολογίας- όμιλος όπου εντάσσεται η εταιρεία που, εν μέρει, χρηματοδότησε την έρευνα.

Απέκτησαν ανοσία

Το πείραμα μάλιστα συνεχίζεται. Στα ζώα λοιπόν που επέζησαν, οι επιστήμονες μεταφέρουν τώρα τη νόσο για να βεβαιωθούν ότι έχουν ανοσία στη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του έτους. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο στην επιθεώρηση «Νature Βiotechnology». Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πορίσματά της ίσως βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα παρόμοιες εκφυλιστικές ασθένειες στον άνθρωπο, οι οποίες προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τουλάχιστον 180 άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον κόσμο αφού μολύνθηκαν καταναλώνοντας κρέας ζώων που είχαν προσβληθεί από τη νόσο των τρελών αγελάδων.