Να βάλει τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές επιχειρεί ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αρκετά από τα οποία προεξοφλούν ότι οι κάλπες θα στηθούν εντός του 2007.


Ηνέα δημόσια παρέμβαση του κ. Καραμανλή, με στόχο να μπει φρένο στην εκλογολογία, κάθε άλλο παρά αποδυνάμωσε τη σχετική συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το θέμα των εκλογών κυριάρχησε σε όλα τα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια με συνδαιτυμόνες τα κυβερνητικά στελέχη, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός επιχειρεί κυρίως να αποτρέψει τη χαλάρωση του κυβερνητικού έργου – καθώς υπουργοί και υφυπουργοί έχουν πλέον στρέψει το βλέμμα στην κάλπη- και όχι γιατί ο ίδιος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2007.

Εσωκομματική γκρίνια

Σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες η κατάσταση αυτή, που μπορεί να καθηλώσει την κυβέρνηση και να προκαλέσει ένα ακόμη βαθύ τραύμα στην εικόνα της, έχει επισημανθεί τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου από το Μαξίμου, στο οποίο φθάνουν καθημερινά πληροφορίες ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη αρχίσει την προεκλογική τους εκστρατεία, με ορμητήριο τα υπουργικά γραφεία

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΛΠΕΣ

με προμετωπίδα τις αλλαγές στην ΠαιδείαΟ Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ προωθείται άμεσα στη Βουλή

τους. Από στελέχη της Β΄ Αθήνας, όπου εκλέγεται το 1/3 των υπουργών και υφυπουργών, η κατάσταση μάλιστα περιγράφεται ως προβληματική και προκαλεί ήδη έντονη εσωκομματική γκρίνια. «Οι βουλευτές της Β΄ Αθήνας που είναι εκτός κυβέρνησης βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου με υπουργούς και υφυπουργούς και το κλίμα αυτό έχει μεταφερθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού», αναφέρει χαρακτηριστικά επιτελικό στέλεχος της Ρηγίλλης, αποδίδοντας κυρίως σε αυτόν τον λόγο την παρέμβαση Καραμανλή.

Κρίσιμος μήνας ο Μάρτιος

Άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να βάλει τέλος στα εκλογικά σενάρια γιατί θέλει να παραμείνει ισχυρό το χαρτί ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, αλλά και επειδή, όπως λένε, δεν έχει καταλήξει αυτήν την ώρα ούτε ο ίδιος ως προς το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σε εκλογές. Κατά τα ίδιες πηγές, ο κρίσιμος μήνας για τις τελικές αποφάσεις θα είναι ο Μάρτιος. Ανάλογα με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει εάν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές ακόμη και τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2007 ή εάν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξαντλήσει τον χρονικό της ορίζοντα.

Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες παρατηρούν ότι ο Πρωθυπουργός και στη νέα παρέμβασή του όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών (με συνέντευξη στον «Τύπο της Κυριακής») έκανε περισσότερο μια τυπική αναφορά για εκλογές το 2008, όπως έγινε και στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, αποφεύγοντας να επικεντρωθεί στο ζήτημα αυτό ή να προχωρήσει σε μια περισσότερο κατηγορηματική δήλωση.

Αυτό που φαίνεται ότι έχει κλείσει για το Μαξίμου, όπως προκύπτει και από τις νέες δηλώσεις του κ. Καραμανλή, είναι ότι η κυβέρνηση θα πάει στις επόμενες εκλογές με προμετωπίδα τις αλλαγές στην Παιδεία. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που παραμένει στο «ψυγείο» από το περασμένο καλοκαίρι θα προωθηθεί στη διάρκεια της θητείας αυτής της Βουλής. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον υποστηρίζεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα προωθηθεί τον Απρίλιο ή Μάιο, αφού ολοκληρωθεί η προαναθεωρητική διαδικασία για το Σύνταγμα και ψηφιστεί και η πρόταση για αλλαγές στο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τα δύο θέματα, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, θα τεθούν στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας για τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να μετατρέψει σε κυρίαρχο δίλημμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.