Από τα έδρανα του ΟΗΕ και τα διεθνή φόρα το Κυπριακό μεταφέρθηκε στις κερκίδες του σταδίου Εmirates της Άρσεναλ. Με αφορμή τη σημαία του ψευδοκράτους, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι οπαδοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο, στο οποίο ακόμη δεν έχει μπει τελεία.


Ηυπόθεση άρχισε όταν ο Τουρκοκύπριος Μετέ Αχμέτ που μένει στο Λονδίνο, φανατικός οπαδός της Άρσεναλ και κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας της αγγλικής ομάδας, αποφάσισε να κρεμάσει την παράνομη σημαία του ψευδοκράτους στο προστατευτικό κιγκλίδωμα του γηπέδου.

Ακριβώς απέναντι από το σημείο όπου κάθεται ο Αχμέτ ομάδα Κυπρίων και Ελλήνων οπαδών της Άρσεναλ είχε αγοράσει εισιτήρια διαρκείας. Στη θέα της παράνομης σημαίας διαμαρτυρήθηκαν

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Πρέπει να αποφασίσει αν Τουρκοκύπριος οπαδός μπορεί να κρεμάσει την παράνομη σημαία στο κιγκλίδωμα

στον αγγλικό σύλλογο, ζητώντας να απαγορευθεί η ανάρτησή της.

«Θεωρήσαμε προκλητικό να βρίσκεται μέσα στο γήπεδο η σημαία ενός ανύπαρκτου και παράνομου κράτους. Πόσο μάλλον όταν τα σπίτια πολλών εξ ημών βρίσκονται στα κατεχόμενα», λέει ο Κώστας Μελετίου, ένας από τους Ελληνοκύπριους οπαδούς. Αρχικά η αγγλική ομάδα ζήτησε από τον Αχμέτ να μην ξανακρεμάσει τη σημαία του. «Ένιωσα φοβερά προσβεβλημένος όταν μου το ζήτησαν. Δεν θεώρησα σωστή την απόφαση, αφού επιτρέπεται σε πολλούς οπαδούς της Άρσεναλ να κρεμούν τις σημαίες τους», λέει ο Αχμέτ που προσέφυγε σε νομική υποστήριξη από το ψευδοκράτος.

Τότε το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου. Η διοίκηση της Άρσεναλ απευθύνθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών και στις 27 Οκτωβρίου έστειλε απαντητική επιστολή στην επιτροπή των Ελληνοκυπρίων που είχε συσταθεί για το θέμα αυτό, διευκρινίζοντας: «… Να απαγορεύσουμε την παρουσία της σημαίας αυτής θα θεωρηθεί διάκριση εναντίον των Τουρκοκύπριων οπαδών μας. Η μόνη διέξοδος για τον σύλλογό μας είναι να απαγορεύσουμε όλες τις εθνικές σημαίες, κάτι που δεν θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε μιλήσει για το θέμα με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιβεβαιώνει ότι δεν είναι παράνομη η ανάρτηση της σημαίας αυτής. Μάλιστα, εκτίθεται έξω από το αντιπροσωπευτικό γραφείο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Λονδίνο για χρόνια…». Εν τω μεταξύ, η φήμη και μόνο ότι η διοίκηση της Άρσεναλ σκόπευε να απαγορεύσει την ανάρτηση όλων ανεξαιρέτως των εθνικών σημαιών στο γήπεδο παραλίγο να προκαλέσει εθνικό θέμα στην Αγγλία, καθώς οι Άγγλοι οπαδοί της ομάδας εξοργίστηκαν θεωρώντας αδιανόητο να μην μπορούν να κρεμάσουν στο Εmirates τη σημαία της πατρίδας τους.

Απειλούν να επιστρέψουν τα διαρκείας οι Έλληνες


Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ οπαδός της Άρσεναλ, όπως υποστηρίζει, έλαβε επιστολή από τον αναπληρωτή διευθυντή του γηπέδου κ. Μαρκ Πιρς με την οποία κοινοποίησε την απόφαση της Άρσεναλ να του επιτρέψει να κρεμάει τη σημαία της «Βόρειας Κύπρου» στο γήπεδο. Η απάντηση των Ελληνοκυπρίων ήταν η συγκέντρωση 7.000 υπογραφών προκειμένου η διοίκηση της Άρσεναλ να απαγορεύσει την ανάρτηση της σημαίας του ψευδοκράτους, ενώ οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας απείλησαν με επιστροφή των εισιτηρίων τους. Όπως διευκρινίζει πάντως, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας «ακόμη δεν έχουμε πάρει οριστική απόφαση για το θέμα».