Το γονίδιο που συνδέεται με τη μακροζωία είναι αυτό που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άνοια των ηλικιωμένων ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέο δρόμο για την παρασκευή φαρμάκων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, λειτουργώντας προληπτικά ή θεραπευτικά κατά της άνοιας.
Η προστατευτική λειτουργία του γονιδίου CΕΤΡ είναι το κλειδί για τη διατήρηση της διαύγειας του νου στους ηλικιωμένους. Αυτή η λειτουργία είναι εμφανής συγκεκριμένα στη μετάλλαξη CΕΤΡ VV του γονιδίου ανακάλυψαν οι επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν στο ισραηλίτικο Πανεπιστήμιο Γεσίβα στη Νέα Υόρκη. Κατά την έρευνά τους οι ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις 158 ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν μέχρι τα 95 ή και περισσότερο και βρήκαν ότι όσοι κληρονόμησαν τη μετάλλαξη του γονιδίου έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τη νοητική υγεία τους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μάλιστα, οι επιδόσεις τους σε τεστ μνήμης και συγκέντρωσης αποδείχτηκε ανώτερη των υπολοίπων. Η ίδια ομάδα ηλικιωμένων βρέθηκε επίσης να αντιμετωπίζει πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει τη νόσο Αλτσχάιμερ ή να εμφανίσει άλλες μορφές άνοιας.

Προστατευτική δράση

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ CΕΤΡ VV

Το 8% των εβδομηντάχρονων διαθέτει τη μετάλλαξη του γονιδίου. Στους υπεραιωνόβιους το ποσοστό ανέρχεται στο 25%

Οι τελευταίες ανακαλύψεις των επιστημόνων για το πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος με το πέρασμα των ετών, μπορεί να οδηγήσουν την ιατρική κοινότητα στον εντοπισμό νέων μεθόδων για την προστασία της νοητικής λειτουργίας στις μεγάλες ηλικίες. Αν, για παράδειγμα, παρασκευάζονταν φάρμακα που μιμούνται τη λειτουργία του CΕΤΡ VV, αυτές οι ουσίες θα βελτίωναν τη ζωή των ηλικιωμένων. «Χωρίς σωστή εγκεφαλική λειτουργία, το να ζει κανείς μέχρι τα 100 δεν είναι και τόσο ελκυστική ιδέα», επισημαίνει ο καθηγητής Νιρ Μπαρζιλάι, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για το Γήρας στο Κολέγιο. «Δείξαμε πως η ίδια μετάλλαξη γονιδίου που βοηθά στη μακροζωία έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να τους βοηθά να σκέφτονται καθαρά». Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ο εντοπισμός των λειτουργιών του CΕΤΡ VV να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν γιατί οι ηλικιωμένοι που είναι προικισμένοι με αυτό, αντιστέκονται σε νόσους που επηρεάζουν τον γενικό πληθυσμό ακόμη και σε πιο μικρές ηλικίες. Το γονίδιο της μακροζωίας έχει την ιδιότητα να αλλάζει το μέγεθος των λιπαρών μορίων χοληστερόλης στο αίμα, καθιστώντας τα μεγαλύτερα από το φυσιολογικό. Με αυτόν τον τρόπο σταματά η ενίσχυση του λίπους στα αιμοφόρα αγγεία που συνδέεται με την εγκεφαλική βλάβη, τα θανατηφόρα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα.

Μακροζωία σε αριθμούς

Στις αναπτυγμένες χώρες, περίπου ο ένας στους 10.000 ανθρώπους ζει μέχρι τα 100. Την ίδια ώρα, το 8% των ηλικιωμένων που διανύουν την έβδομη δεκαετία ζωής διαθέτει το CΕΤΡ VV, όμως το ποσοστό ανέρχεται στο 25% μεταξύ των υπεραιωνόβιων. Διαφορετική έρευνα που έγινε σε 124 Εβραίους Ασκενάζι- οι προερχόμενοι από την Ανατολική Ευρώπη- ηλικίας από 75 μέχρι 85 ετών, επιβεβαίωσε τις νοητικές ικανότητες της ομάδας αυτής και στις μεγάλες ηλικίες. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο παρελθόν, οι Εβραίοι Ασκενάζι παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες νοημοσύνης.

Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Νeurology.

Ώς τα βαθιά γεράματα με γερό μυαλό


Ο πάσχων από άνοια παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, έλλειψη μνήμης, προβλήματα προσανατολισμού, νοητικές διαταραχές που συνδέονται με την επικοινωνία ή τον υπολογισμό αριθμών και διαταραχές στη συμπεριφορά. Για την προστασία από την άνοια οι ειδικοί προτείνουν:

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της καρδιάς και των αγγείων σε καλή κατάσταση μέσω της σωστής διατροφής, δηλαδή με την κατανάλωση τροφών με μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και γευμάτων πλούσιων σε φρούτα και λαχανικά.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ενδιαφερομένου.

ΑΠΟΦΥΓΗ καπνίσματος και μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ. ●ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ, η συμμετοχή σε ασκήσεις μνήμης και ενεργοποίησης των νοητικών λειτουργιών με διάφορα τεστ γνώσεων και μεθόδους απομνημόνευσης βοηθούν σε αρκετές περιπτώσεις στη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου και στην προστασία του κατά του εκφυλισμού της λειτουργίας της σκέψης.