Μια πανέμορφη, χαμογελαστή Γαλλίδα, μόλις 18 Μαΐων, μοιράζεται το ίδιο τραπέζι με τρία μικρά παιδιά- τα αδελφάκια που φροντίζει, σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία της στο σπίτι της οικογένειας στο Δουβλίνο…


Αυτή της τη φωτογραφία, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η γοητευτική όσο και «ατσάλινη» επίδοξη πρόεδρος της Γαλλίας, μάλλον την είχε ξεχάσει. Το βέβαιο είναι πως ποτέ δεν έχει αναφερθεί

ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

Το καλοκαίρι του 1971 είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι της οικογένειας Ρος φροντίζοντας τα τρία παιδάκια της

σε αυτό το επεισόδιο της ζωής της.

Όχι πως δεν γνωρίζουμε πράγματα για την προσωπική ιστορία της Γαλλίδας Σοσιαλίστριας. Ξέρουμε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια, για τον αυταρχικό συνταγματάρχη πατέρα που εξανάγκασε τη μητέρα και μαζί τα μικρότερα παιδιά σε φυγή, για τη μήνυση που του έκανε η φοιτήτρια Νομικής Σεγκολέν υποχρεώνοντάς τον να παράσχει τα προς το ζην στην οικογένεια, για τη φοίτησή της στη διάσημη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης(ΕΝΑ) της Γαλλίας, για την εκεί γνωριμία της με τον μετέπειτα πατέρα των τεσσάρων παιδιών της και νυν ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, για την εμπλοκή ενός αδελφού της στην υπόθεση βύθισης ενός πλοίου της Greenpeace.

Στο χρονοντούλαπο

Το γεγονός όμως ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ πέρασε το καλοκαίρι του 1971, λίγο πριν επέλθει η μεγάλη οικογενειακή ρήξη, στο σπιτικό της οικογένειας Ρος, στο Δουβλίνο, αφήνοντας στα τρία παιδιά που τότε φρόντιζε τις καλύτερες, πραγματικά, εντυπώσεις, είναι κάτι που δεν είχε αποκαλυφθεί ποτέ. Και ίσως να παρέμενε στο χρονοντούλαπο της λήθης, αν δεν είχε αντίθετη γνώμη η… τύχη.

Η «Ιndependent» εντόπισε τα ίχνη της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στην Ιρλανδία χάρη σε μία δικηγόρο από το Δουβλίνο, τη Σίνα Μπιλ, που είχε περάσει σε ηλικία 16 ετών ένα καλοκαίρι στο Βιγιέ-σιρ-Μερ, την πόλη όπου διατηρούσε το εξοχικό της η οικογένεια Ρουαγιάλ, και είχε γίνει φίλη με τη συνομήλικη της Μαρί-Σεγκολέν(η Ρουαγιάλ απαρνήθηκε το υπερβολικά «μπουρζουά» πρώτο συνθετικό του ονόματός της χρόνια αργότερα). Οι δύο κοπέλες κράτησαν επαφή δι΄ αλληλογραφίας. Η Μαρί-Σεγκολέν είχε ενημερώσει τη Σίνα για την επικείμενη παραμονή της στο Δουβλίνο. Κάπως έτσι φτάσαμε στην πόρτα της Γκρατσιέλας Σούστερ(γεννηθείσα Ρος), το ένα από τα τρία παιδάκια της φωτογραφίας.

Ξέρω τι έκανες πριν γίνεις διάσημος!


ΛΟΥΙΣ ΙΝΑΣΙΟ ΛΟΥΛΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ Ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το σχολείο σε ηλικία οκτώ ετών.

Η πρώτη του δουλειά ήταν λούστρος. Αργότερα, εργάστηκε σε διάφορα εργοστάσια, ανάμεσά τους ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων, όπου και έχασε σε εργατικό ατύχημα ένα δάκτυλο.

ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ Στα φοιτητικά του χρόνια, τη δεκαετία του 1970, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε εργαστεί ως σερβιτόρος στο Παρίσι. Οι συνάδελφοί του, του είπαν να βάζει τα φιλοδωρήματά του σε έναν κοινό κουμπαρά. Σύντομα ανακάλυψε πως ήταν ο μόνος που το έκανε. Ήταν «η πρώτη του εμπειρία από τον σοσιαλισμό»…

ΓΚΕΡΧΑΡΝΤ ΣΡΕΝΤΕΡ O πατέρας τού πρώην Γερμανού καγκελάριου σκοτώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η μητέρα του έπιασε αναγκαστικά δουλειά ως καθαρίστρια. Έτρωγαν βραστά καρότα και γογγύλια. Ο Σρέντερ εγκατέλειψε πρόωρα το σχολείο και έπιασε δουλειά σε ένα σιδεράδικο.

ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ Σε ηλικία 21 ετών, ο Γάλλος πρόεδρος (αριστερά) πήγε στις ΗΠΑ για να μάθει αγγλικά. Πέρασε ένα καλοκαίρι στο Χάρβαρντ και τα Σαββατοκύριακα, εργαζόταν ως παγωτατζής. Φυλάει ακόμα με υπερηφάνεια το «πιστοποιητικό» που του είχε δώσει τότε ο εργοδότης του, ανακηρύσσοντάς τον «παγωτατζή πρώτης τάξεως»!

Κυνηγούσαν πεταλούδες


Η ΓΚΡΑΤΣΙΕΛΑ ήταν τότε οκτώ ετών. Οι δύο αδελφοί της επτά και πέντε. Κανείς τους δεν είχε συνειδητοποιήσει πως η δυναμική γυναίκα που βλέπουν στην τηλεόραση και τον Τύπο, να διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας, ήταν το «πολύ ζεστό και πολύ διασκεδαστικό κορίτσι» που είχε περάσει μαζί τους ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Η οικογένεια Ρος είχε φιλοξενήσει και άλλες νεαρές Γαλλίδες. Όπως ομολογεί όμως η Γκρατσιέλα «δεν τις είχε συμπαθήσει και πολύ. Δεν έδειχναν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για εμάς». Η Σεγκολέν ήταν διαφορετική. Περνούσε πολλές ώρες με τα παιδιά. Ζωγράφιζε και μαγείρευε μαζί με την Γκρατσιέλα, κυνηγούσε πεταλούδες στον κήπο μαζί με τον μικρό Τζον… Σήμερα, κάποιοι την κατηγορούν πως, πίσω από την επιφανειακή της γοητεία και ζεστασιά, είναι ψυχρή και αυταρχική. Καμιά φορά, μια φωτογραφία είναι πράγματι καλύτερη και από χίλιες… απαντήσεις.