Η επιτυχία στο Ιράκ εξαρτάται από τη νίκη έναντι των εξτρεμιστών «στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους με τον Τόνι Μπλερ στο πλευρό του, μία ημέρα μετά την έκθεση- καταπέλτη της Επιτροπής Μπέικερ.


Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

φάνηκε να υιοθετεί την εκτίμηση ότι η λύση στο Ιράκ είναι συνδεδεμένη με τη μείωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

«Χρειαζόμαστε νέα προσέγγιση» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσα» την πρόταση να συσταθεί διεθνής ομάδα υποστήριξης για το Ιράκ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ και ο πρώην γερουσιαστής Λι Χάμιλτον, υπεύθυνοι για τη σύνταξη της έκθεσης της διακομματικής Ομάδας Μελέτης για το Ιράκ, επανήλθαν χθες με δηλώσεις τους τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να δράσει γρήγορα ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση στο Ιράκ.

«Πολύ εποικοδομητική» περιορίστηκε να πει ο Αμερικανός πρόεδρος για την έκθεση, χαρακτηρίζοντας «σοβαρή» την εξέταση του θέματος από τους κ.κ. Μπέικερ- Χάμιλτον και εξαίροντας το γεγονός ότι υποβάλλονται(στην κυβέρνησή του) συγκεκριμένες προτάσεις, 79 τον αριθμό. Για το Ιράν, απέκλεισε τις απευθείας συνομιλίες όσο η Τεχεράνη εμμένει στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Την πρόταση σύστασης διεθνούς ομάδας υποστήριξης για το Ιράκ ο κ. Μπους τη χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», τόνισε όμως ότι ούτε η Συρία ούτε το Ιράν μπορούν να συμμετέχουν στην ομάδα, «αν δεν αποκηρύξουν τη στήριξη στην τρομοκρατία και δεν αποφασίσουν να στηρίξουν την ιρακινή κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, οι Μπους και Μπλερ αναγνώρισαν πως απαιτείται νέα προσέγγιση της κατάστασης, ενώ και ο Αμερι -κανός πρόεδρος φάνηκε να υιοθετεί την εκτίμηση της διακομματικής επιτροπής ότι η λύση στο Ιράκ είναι στενά συνδεδεμένη με τη μείωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, θέση που διατηρούσε επί μακρόν ο Τόνι Μπλερ. «Είναι δύσκολη ώρα για την Αμερική και τη Βρετανία» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναγγέλλοντας ότι προσεχώς ο Μπλερ θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους προκειμένου να επιτύχει την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε το πόρισμα της επιτροπής Μπέικερ, λέγοντας ότι «προσφέρει ένα δρόμο μπροστά» και συμπλήρωσε πως οι συνέπειες της αποτυχίας είναι βαριές.

Η Δαμασκός χαρακτήρισε την έκθεση Μπέικερ «αντικειμενική», τονίζοντας: «Η Συρία ουδέποτε σταμάτησε τον διάλογο, λέμε όμως σε αυτούς που σταμάτησαν τον διάλογο και τώρα επιστρέφουν: καλύτερα αργά παρά ποτέ». Διά στόματος Εχούντ Ολμέρτ, το Ισραήλ ξεκαθάρισε χθες ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αρχίσει συνομιλίες με τη Συρία και τόνισε πως επιθυμεί «με όλη του τη δύναμη» την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου με τους Παλαιστινίους. Σημείωσε επίσης ότι είναι λάθος να συνδεθεί η αραβοϊσραηλινή διένεξη με όλα τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, ιδίως με το Ιράκ.