Παγκόσμια ηχηρή φωνή υπέρ της επιστροφής και αποκατάστασης των πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους υψώθηκε χθες στην 61η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την ομόφωνη υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος που κατέθεσε η Ελλάδα. Κίνηση που θεωρείται πως σηματοδοτεί μια νέα εποχή και διασφαλίζει την προώθηση της επιστροφής και της αποκατάστασης των πολιτιστικών αγαθών που έχουν ξενιτευτεί παράνομα από τη χώρα προέλευσής τους και τονίζει την ανάγκη επιστροφής τους στη χώρα αυτή, ενώ θα ενισχύσει την προσπάθεια υπέρ του επαναπατρισμού όχι μόνο των διεκδικούμενων αρχαιοτήτων από το Μουσείο Γκετί, αλλά και των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

«Η μοναδικότητα του Παρθενώνα, ως μνημείου συμβόλου του παγκόσμιου πολιτισμού, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθιστά το αίτημα της επιστροφής τους οικουμενικό, αλλά και πιο επίκαιρο από ποτέ. Ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης», τόνισε στη χθεσινή ομιλία του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης.

Η επανένωση αρχαιοτήτων σηματοδοτεί τη συμπλήρωση πολιτισμικών ψηφιδωτών που προς το παρόν χάσκουν ελλιπή, την ολοκλήρωση μιας διασπασμένης εικόνας, η οποία ακριβώς λόγω της λεηλασίας των βασικών κομματιών της, είναι διαστρεβλωμένη, παραπλανητική και χάσκει άσκημη» κατέληξε και συγκατέλεξε το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων στην ίδια κατηγορία με το παράνομο εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων .