Θα είναι χωρίς κούνιες, χωρίς αλογάκια και σίγουρα χωρίς τσουλήθρες. Γιατί οι νέες «παιδικές χαρές» στη Γερμανία δεν προορίζονται για παιδιά, αλλά για εξηντάρηδες και βάλε. Και κανείς τους δεν έχει καμιά όρεξη να τρέχει στα καλά καθούμενα στο χειρουργείο για αντικατάσταση γοφού.

«Θα είναι χώροι όπου η γενιά των υπερηλίκων θα μπορεί να βρίσκει ένα καταφύγιο από τις νεώτερες γενιές», λέει ο Χορστ Φέρδερ, υπεύθυνος αθλοπαιδιών στην πόλη της Νυρεμβέργης. Αυτοί οι νέοι χώροι θα έχουν μεγάλες σκακιέρες και μια γωνιά όπου οι υπερήλικοι θα μπορούν να παίζουν χαρτιά. Οι πιο ζωηροί από αυτούς θα μπορούν να παίζουν και μπάντμιντον σε γήπεδα με ειδικό μαλακό δάπεδο.

Η ιδέα ξεκίνησε από τη Φινλανδία, όπου επιστήμονες πειραματίστηκαν με αυτό που λένε «παιχνίδι τριών γενεών». Το Πανεπιστήμιο της Λαπωνίας διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός από σκάλες, χαμηλές κούνιες και τραμπάλες βοηθούσε σημαντικά τους ηλικιωμένους να ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη προς το σώμα τους.

Στη Νυρεμβέργη θα απαγορεύεται η είσοδος στους ειδικά περιφραγμένους χώρους στο κέντρο της πόλης σε άτομα κάτω των 60 ετών. «Οι συνταξιούχοι χρειάζονται ένα δικό τους χώρο, όπου κανείς δεν θα μπορεί να τους πετάει παγωτό στο πανταλόνι ή να χορεύει δίπλα τους μπρέικ ντανς»», λέει ο Άντρεα Βέμπερ, κοινωνικός λειτουργός.

Η φροντίδα των ηλικιωμένων έχει γίνει κεντρικό πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία. Το ποσοστό τους σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό αυξάνεται ολοένα και οι γερμανικές πόλεις αντιμετωπίζουν κοινωνικά διλήμματα. Μερικές πόλεις, όπως το Βερολίνο, τοποθετούν τα γηροκομεία στο κέντρο τους για να μην πλήττουν οι ηλικιωμένοι.


Οι ηλικιωμένοι παίζουν