Αρνούνται να προμηθευτούν τις ειδικές κάρτες χρέωσης πολλά περίπτερα στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οδηγοί να μη μπορούν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους σε κάποια από τις θέσεις του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.


Παρ΄ ότι έχουν περάσει 10 ήμέρες από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, η σύγχυση με τη διάθεση των καρτών από τα περίπτερα συνεχίζεται. Πολλοί περιπτερούχοι εξακολουθούν να μην επιθυμούν να προμηθεύονται τις ειδικές κάρτες για να τις διαθέτουν στους οδηγούς, επειδή το ποσοστό του κέρδους τους- περίπου 4%- είναι ιδιαίτερα μικρό. Μάλιστα ο κ. Στέλιος Μπουλούτας, που διατηρεί περίπτερο κοντά στην Ομόνοια,

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ

Οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κόψει 3.000 κλήσεις μέσα σε 10 ημέρες εφαρμογής του μέτρου

είπε στα «ΝΕΑ»: «Δεν έβαλα α-πό την πρώτη στιγμή κάρτες στο περίπτερο όχι μόνο επειδή είναι ακριβές για να τις αγοράσω αλλά και επειδή δεν έχω περιθώριο κέρδους». Έτσι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Δήμου Αθηναίων ότι «τα αρχικά προβλήματα ξεπεράστηκαν» και πως «οι κάρτες πωλούνται κανονικά στο 90% των περιπτέρων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης», δεκάδες είναι οι οδηγοί που καταφεύγουν σε ιδιωτικά πάρκινγκ επειδή δεν βρίσκουν κάρτες για να παρκάρουν σε κάποια από τις 1.956 θέσεις επισκεπτών του συστήματος. «Είναι ακριβές οι κάρτες και δεν έχουν μεγάλη ζήτηση», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρήστος που διατηρεί περίπτερο στην Πανεπιστημίου.

Πρόβλημα ανεφοδιασμού

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη διάθεση των καρτών συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε στελέχη του δήμου και εκπροσώπους της εταιρείας που έχει εγκαταστήσει το σύστημα των παρκόμετρων. Όπως μάλιστα ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος κ. Χρόνης Ακριτίδης, «για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του εφοδιασμού όλων ανεξαιρέτως των περιπτέρων με τις ειδικές κάρτες, υπάρχει η σκέψη να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους στο 5%». Ο κ. Χ. Ακριτίδης επισημαίνει ακόμη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλοί οδηγοί δεν έχουν μπορέσει να αγοράσουν κάποια κάρτα από τα περίπτερα επειδή οι περιπτερούχοι έχουν πουλήσει το εμπόρευμά τους και δεν έχουν ανεφοδιαστεί εγκαίρως με νέες κάρτες.

Βροχή οι κλήσεις

Στο μεταξύ, οι 120 δημοτικοί αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο του συστήματος, έχουν κόψει μέχρι τώρα περίπου 3.000 κλήσεις σε παραβάτες. «Οι περισσότερες από αυτές έχουν δοθεί σε οδηγούς που είχαν αφήσει τα αυτοκίνητά τους σε θέσεις που προορίζονται για τους μόνιμους κατοίκους», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Σπυράκος.

Το… ιδιότυπο καθεστώς που αφορά τις θέσεις των μόνιμων κατοίκων έχει επιτείνει τη σύγχυση στους οδηγούς και έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες. Δεκάδες επισκέπτες στο κέντρο της Αθήνας πάρ -καραν το αυτοκίνητό τους μετά τις 9 το βράδυ σε θέσεις μονίμων κατοίκων, θεωρώντας ότι από την ώρα εκείνη και μετά η ελεγχόμενη στάθμευση παύει να ισχύει.

Πάντως ακόμα δεν έχουν παραλάβει τις ειδικές κάρτες τους όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι στις γειτονιές όπου ισχύει η ελεγχόμενη στάθμευση. Οι μόνιμοι κάτοικοι που είχαν προμηθευτεί από τον δήμο την ειδική κάρτα ετήσιας διάρκειας είναι 1.560, σε σύνολο 2.538 δικαιούχων.

«Έγγραφη» διαμαρτυρία


ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ τους διαμαρτυρία κατά της λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα, έκαναν χθες μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου αλλά και επισκέπτες οδηγοί. Πήγαν σε δρόμους όπου ήταν διαγραμμισμένες οι θέσεις σταθμεύσεις και τις έσβησαν με τη χρήση μαύρης μπογιάς. Με τον ίδιο τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του μέτρου, γράφοντας πάνω στο οδόστρωμα, «Όχι στα παρκόμετρα».