Έξι στα δέκα παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη εξαιτίας της υπερβολικά βαριάς σχολικής τσάντας που κουβαλούν, αλλά και της κακής στάσης που έχουν όταν κάθονται στο θρανίο ή διαβάζουν τα μαθήματά τους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι σχολικές τσάντες των μαθητών του Δημοτικού στη χώρα μας ζυγίζουν από 4 έως 7 κιλά, όταν κανονικά το βάρος τους δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 10% του σωματικού βάρους των παιδιών – δηλαδή τα 2,2 έως 3,5 κιλά, δεδομένου ότι στο Δημοτικό ένα παιδί έχει συνήθως βάρος από 22 έως 35 κιλά. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων στα οποία, εκτός από την προβλεπόμενη διδακτέα ύλη, πραγματοποιούνται και πολλές άλλες πρόσθετες δραστηριότητες.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να εκδηλώνουν τα παιδιά προβλήματα όπως ο πόνος στη μέση, οι ανισοϋψείς ώμοι (ο ένας είναι πιο χαμηλά από τον άλλο), η κύφωση και η επονομαζόμενη λειτουργική σκολίωση εκ στάσεως – προβλήματα τα οποία ευτυχώς συνήθως είναι παροδικά και μπορούν να βελτιωθούν με ειδικές ασκήσεις. Αυτά ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την ενημερωτική συνάντηση για τον αθλητισμό και τα παιδιά που διοργανώνει η Εταιρεία το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, το να μεταφέρει ένα παιδί σχολική τσάντα με βάρος διπλάσιο από αυτό που αντέχει το σώμα του έχει συνέπειες – ιδίως όταν τη μεταφέρει στον έναν ώμο ή όταν δεν είναι η κατάλληλη για το σώμα του.

Συμβουλές για σωστή χρήση

1. Να προτιμώνται σχολικές τσάντες πλάτης με φαρδείς ιμάντες και βάτες για την πλάτη

2. Για να είναι κατάλληλη μια τσάντα για το παιδί, το κάτω μέρος της πρέπει να σταματά πάνω από τους γοφούς

3. Να μεταφέρει πάντοτε το παιδί τη σχολική τσάντα στην πλάτη, φορώντας και τους δύο ιμάντες στους ώμους

4. Αν το βάρος που πρέπει να μεταφέρει το παιδί είναι μεγάλο, προτιμότερες είναι οι τσάντες με τροχούς

5. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί μοιράζει τα σχολικά είδη σε όλα τα τμήματα της τσάντας, τοποθετώντας τα πιο βαριά στο κέντρο της

6. Όταν το παιδί κάθεται στο θρανίο ή στο γραφείο, η πλάτη του πρέπει να σχηματίζει ορθή γωνία με το κάθισμα