Την πλάτη στο πρωινό γεύμα γυρνούν αργά αλλά σταθερά οι Έλληνες. Νέες

μελέτες αποκαλύπτουν πως οι περισσότεροι αρχίζουν την ημέρα τους με έναν καφέ

ή, το πολύ, ένα κρουασάν – όταν βέβαια εργάζονται, γιατί στη διάρκεια των

διακοπών τους ξαναθυμούνται τις… χάρες του πρώτου γεύματος της ημέρας.

Ψωμί με μαρμελάδα και βούτυρο, γάλα με δημητριακά για τα παιδιά, κέικ και

πορτοκαλάδα για όλη την οικογένεια, ακόμα και αυγά τηγανητά με μπέικον

αποκτούν για λίγες ημέρες εξέχουσα θέση στη διατροφή τους – ιδίως εάν

παραθερίζουν σε κάποιο ξενοδοχείο που σερβίρει πρωινό. Και αυτό, τη στιγμή που

περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ενήλικες στη χώρα μας δηλώνουν κατηγορηματικά

πως τους είναι αδύνατον να φάνε κανονικά το πρωί.

Ξεσυνηθίζουν τα παιδιά. Όπως εξηγεί ο κ. Αντώνης Καφάτος, καθηγητής

Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το πρωινό αρχίζει

σταδιακά να βγαίνει από τη ζωή ολοένα περισσότερων Ελλήνων από τη στιγμή που

πάνε στο σχολείο. Έτσι, ενώ όλα τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας

τρώνε καθημερινά ένα πλήρες γεύμα το πρωί (συνήθως δημητριακά και γάλα ή τοστ

με γάλα, καθώς και χυμό φρούτων), μετά την ηλικία των 7-8 ετών το πρωινό

αρχίζει να χάνει την αίγλη του, με συνέπεια στις ηλικίες 10-17 ετών να μην

τρώει το πρωί το 30-40% των παιδιών. Στους δε ενήλικες, το 22% πίνουν μόνο

καφέ ή ούτε κι αυτόν, ενώ οι περισσότεροι άλλοι «τσιμπάνε» και ένα κουλουράκι

ή ένα σκέτο κρουασάν.

Οι καλές επιλογές. «Κανονικά, μικροί και μεγάλοι θα έπρεπε να αρχίζουν

την ημέρα τους με ένα καλό, υγιεινό πρωινό, όπως γινόταν παλιά», λέει ο κ.

Καφάτος. «Πρακτικά, αυτό σημαίνει γάλα λίγων λιπαρών με δημητριακά πλούσια σε

φυτικές ίνες ή με παραδοσιακό αλεσμένο σιτάρι (σ.σ.: πλιγούρι) και ένα-δύο

φρούτα ή μαύρο ψωμί με κίτρινο τυρί, μέλι και φρούτο. Αντί γι’ αυτά, όμως, οι

περισσότεροι επιλέγουν αυγά τηγανητά, τυρόπιτες ή νιφάδες καλαμποκιού δίχως

ίνες, που είναι τρόφιμα πλούσια σε λίπη, θερμίδες και «κρυφά» συστατικά, όπως

αλάτι και ζάχαρη».