Επί αιώνες ο κόσμος πίστευε ότι η εμπειρογνωμοσύνη των Βρετανών στα

οινοπνευματώδη περιορίζεται στη ζεστή μπίρα και στον μηλίτη. Τώρα όμως

φαίνεται πως η αλλαγή του κλίματος και οι ασβεστολιθικοί λόφοι του Κεντ και

του Σάσεξ έχουν πείσει τους Γάλλους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξαγάγουν

στην άλλη πλευρά της Μάγχης την παραγωγή τού πιο πολύτιμου οινοπνευματώδους

προϊόντος τους, του αφρώδους οίνου που τελειοποίησαν οι αμπελουργοί της

Καμπανίας.

H συγκομιδή. H οξύτητα της σαμπάνιας αυξήθηκε πολύ πέρυσι λόγω της αύξησης

της θερμοκρασίας στον πλανήτη

Οι φόβοι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη θα κάνει τους φημισμένους

αμπελώνες του Επερνέ, το επίκεντρο της βιομηχανίας της σαμπάνιας, ακατάλληλους

για την παραγωγή του πολύτιμου προϊόντος, παρακινούν τους παραγωγούς να

στραφούν αλλού για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Ο συνδυασμός του κατάλληλου

κλίματος, της φτηνής γης και της παρουσίας ντόπιων καλλιεργητών, των οποίων ο

αφρώδης οίνος κερδίζει διεθνείς επιδοκιμασίες, σημαίνει ότι το μέλλον της

σαμπάνιας πιθανόν να βρίσκεται στο Σάουθ Ντάουνς της Βρετανίας.

Ο Όμιλος Αγγλικών Κρασιών (English Wines Group), από τους κορυφαίους

παραγωγούς σε μια βρετανική βιομηχανία που σημειώνει αύξηση έως και 40%

ετησίως, επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως τον πλησίασαν τρεις οίκοι της Καμπανίας

που εξετάζουν επιλογές οι οποίες κυμαίνονται από την αγορά γης στο Ντάουνς ώς

τη συνεργασία για την παραγωγή αφρώδους οίνου εκεί. Οι Γάλλοι προστατεύουν με

ζήλο το στάτους της σαμπάνιας αρνούμενοι σε οποιοδήποτε άλλο αφρώδες κρασί να

φέρει την ίδια ονομασία. Ωστόσο η άλλοτε αστεία προοπτική ενός βρετανικού

κρασιού που να παράγεται με τη μέθοδο της σαμπάνιας και να φέρει το όνομα ενός

από τους μεγάλους οίκους της μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Τρεις οίκοι. Ο Φρέιζερ Τόμσον, διευθυντής του Ομίλου Αγγλικών Κρασιών,

τονίζει: “Μιλάμε με τρεις οίκους σαμπάνιας, από πολύ μικρό μέχρι πολύ μεγάλο.

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν η οξύτητα της Καμπανίας αυξήθηκε πολύ λόγω της

αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Το έδαφος εδώ είναι σχεδόν ίδιο

γεωλογικά, ενώ υπάρχει μικρότερος κίνδυνος παγετού λόγω του θαλάσσιου κλίματός

μας. Και μιλάμε για το ένα εκατοστό της τιμής που έχει η γη στην Καμπανία. Αν

είσαι ένας οίκος γαλλικής σαμπάνιας, η προοπτική μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα

μακροπρόθεσμα”. Στην Καμπανία, η γη κοστίζει έως και 100.000 ευρώ το στρέμμα.

Στη Νότια Αγγλία, όπου το έδαφος έχει παρόμοια αναλογία ασβεστολιθικών και

αργιλικών πετρωμάτων, η γη κοστίζει από 800 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Οι εικασίες για την ταυτότητα του μεγάλου οίκου σαμπάνιας επικεντρώθηκαν

αμέσως στη Moet et Chandon, παραγωγό της Dom Perignon και ιδιοκτήτη αμπελώνων

που παράγουν αφρώδεις οίνους στη Νάπα Βάλεϊ της Καλιφόρνιας και τη Γιάρα Βάλεϊ

της Αυστραλίας, καθώς και οινοποιών στην Αργεντινή, την Ισπανία και τη

Βραζιλία. Άλλες μεγάλες μάρκες στον κόσμο της σαμπάνιας, ανάμεσα στις οποίες

οι Roederer και Piper Heidsieck, επεκτάθηκαν επίσης στον νέο κόσμο. H Moet et

Chandon, αρνήθηκε να σχολιάσει αν ενδιαφέρεται να επεκταθεί στη Νοτιοανατολική

Αγγλία.

Στο Σμολ Χάιθ. Στο γραφικό χωριό Σμολ Χάιθ του Κεέντ, μιας από τις

βασικές περιοχές παραγωγής βρετανικού αφρώδους οίνου, η ιδέα της αναγνώρισης

από τους Γάλλους των οινοπαραγωγικών δεξιοτήτων της Βρετανίας, γίνεται πολύ

θετικά δεκτή. Ο Ρόι Κάντμαν, πρόεδρος της Εταιρείας Αγγλικού Κρασιού (English

Wine Society), δηλώνει: “Οι Γάλλοι ήταν τόσο αλαζονικοί για τόσο πολύν καιρό

ώστε δεν έμπαιναν καν στον κόπο να σκεφτούν τους πελάτες ή να πάνε εκεί όπου

παράγονται τα μεγάλα κρασιά. Πιστεύω πως πρόκειται για την οριστική αναγνώριση

ότι τα αγγλικά κρασιά είναι παγκοσμίου επιπέδου”. Άλλωστε ο Κάντμαν επιμένει

πως ο άνθρωπος που επινόησε την τεχνική ζύμωσης που χρησιμοποιείται για τη

σαμπάνια δεν ήταν ο Γάλλος μοναχός Ντομ Περινιόν, αλλά ένας Άγγλος, ο Τσαρλς

Μέρετ: “Δεν θα έπρεπε να γράφουμε στα μπουκάλια μας Methode champenoise. Τα

γαλλικά μπουκάλια θα έπρεπε να γράφουν όλα Merret Methode…”.

Οι μεγάλες μάρκες της σαμπάνιας

* Ayala – Αι

* Billecart-Salmon – Μαρέιγ-σιρ – Αι

* Bollinger – Αι

* Canard-Duchκne – Λιντ

* Deutz & Geldermann – Αι

* Heidsieck & Co. Monopole – Ρενς

* Charles Heidsieck – Ρενς

* Henriot – Ρενς

* Krug – Ρενς

* Lanson Ρère et Files – Ρενς

* Laurent-Perrier – Τουρ-σιρ-Μαρν

* Moët et Chandon – Επερνέ

* G. Η. Mumm – Ρενς

* Perrier-Jouët – Επερνέ

* Joseph Perrier – Σαλόν-σιρ-Μαρν

* Piper-Heidsieck – Ρενς

* Pol Roger – Επερνέ

* Pommery & Greno – Ρενς

* Ch. & Α Prieur –

* Loius Roederer – Ρενς

* Ruinart – Ρενς

* Α Salon – Λε Μενίλ-σιρ-Οζέ

* Taittinger – Ρενς

* Veuve Clicquot-Ponsardin – Ρενς