Από σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις ημέρες το Καρουζέλ του Λούβρου

γίνεται… σοκολατένιο. Το 9ο Ευρωπαϊκό Σαλόνι Σοκολάτας ανοίγει τις πόρτες

του σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες σοκολατοποιούς και… σοκολατομανείς,

αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προτιμήσεις και προσεγγίσεις των Ευρωπαίων σε

μια κοινή τους αγάπη.

H μόδα. Μοντέλο παρουσιάζει σοκολατένια εσώρουχα στο Σαλόνι Σοκολάτας του Παρισιού

Το χθες: Ήταν άραγε στη Γαλλία το 1836 ή στην Βρετανία το 1847; Οι

ιστορικοί ερίζουν ακόμα όσον αφορά την χρονολογία και τον τόπο όπου έκανε την

εμφάνισή της η πρώτη πλάκα σοκολάτας. Κάποιοι υποστηρίζουν πως «πατέρας» της

ήταν ο Ζαν-Αντουάν-Μπριτίς Μενιέ, πρώην φαρμακοποιός, ο οποίος είχε τη φαεινή

ιδέα να τυλίξει μέσα σε ένα κομμάτι κίτρινο χαρτί μία πλάκα σοκολάτα

αποτελούμενη από έξι ημι-κυλινδρικές ράβδους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η

πραγματική πλάκα σοκολάτας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, «γεννήθηκε» έντεκα

χρόνια αργότερα, στο εργοστάσιο των Φρι και υιού, στο Μπρίστολ.

Το σήμερα: Με δώδεκα κιλά ετησίως κατ’ άτομο, οι Ελβετοί είναι οι

φανατικότεροι καταναλωτές σοκολάτας στην Ευρώπη. Προτιμούν τη σοκολάτα

γάλακτος, με κάποιες νότες πικράδας. Δεν περιφρονούν όμως και τη λευκή

σοκολάτα, αντίθετα με τους απανταχού «connοisseurs» του είδους. Στη Γαλλία,

πωλούνται κάθε χρόνο 84.000 τόνοι πλάκας σοκολάτας. Μαύρη και γάλακτος

περιορίζουν την λευκή σοκολάτα στο 6% των πωλήσεων. Οι Γερμανοί αγαπούν πολύ

τις βελγικές σοκολάτες: λιπαρές, παχιές και με μεγάλη περιεκτικότητα σε

ζάχαρη. Δανοί, Σουηδοί και Φινλανδοί θεωρούν τη σοκολάτα βασικό διατροφικό

είδος. Επικεντρώνονται στις τονωτικές και δυναμωτικές της ιδιότητες. Στην

Ισπανία λένε πως «τα πράγματα είναι καθαρά και διάφανα αλλά η σοκολάτα πρέπει

να είναι πηχτή» και αρέσκονται να βουτούν «τσούρος» (τηγανίτες) μέσα σε ένα

λιπαρό και αρωματικό υγρό (Terulia de chocolate con churros). Στη Βρετανία, η

πλάκα σοκολάτας είναι σχεδόν άγνωστη: οι Βρετανοί προτιμούν τις καραμέλες

σοκολάτας, ακόμα καλύτερα με γέμιση μέντα. Περί ορέξεως…

Το αύριο: Μπορεί ακόμα να απολαύσει κανείς μια καλή σοκολάτα; Από τις 3

Αυγούστου του 2003, η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία απέκτησαν το δικαίωμα

έπειτα από πολύχρονη μάχη να χρησιμοποιούν στην παρασκευή τής σοκολάτας φυτικά

λίπη, πέραν του βουτύρου-κακάο, σε ποσότητα έως και 5%. Θέλοντας να

προφυλάξουν την εικόνα της σοκολάτας, οι επαγγελματίες επικεντρώνουν σήμερα

τις προσπάθειές τους στην ποιότητα της πρώτης ύλης: του κακάο. Πέρα από τις

εκθέσεις (οι πιο όμορφες κασετίνες σοκολάτας, φορέματα από σοκολάτα…) και τα

εργαστήρια σοκαλατοποιίας για παιδιά, το 9ο Ευρωπαϊκό Σαλόνι Σοκολάτας θα

επιχειρήσει, με συζητήσεις και διαλέξεις για το ισότιμο εμπόριο και την

αειφόρο ανάπτυξη, να προσεγγίσει και το μέλλον της (καλής) σοκολάτας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη