Έτσι λοιπόν τις τρελάναμε τις αγελάδες. Τώρα τρελαθήκαμε και εμείς. Κάπως
αργά! Πράγματι, από το 1985 ήταν γνωστό ότι υπήρχαν «τρελές αγελάδες». Στη
Μεγάλη Βρετανία, π.χ., είχαν εντοπισθεί μέχρι το 1987 442 κρούσματα σπογγώδους
εγκεφαλοπάθειας. (Ο αριθμός αυτός έφθασε ένα μέγιστο, 36.682 κρουσμάτων το
1992).


Τι έκαναν λοιπόν οι αγαθοί Άγγλοι; Υλικά απαγορευμένα στην Αγγλία ως υλικά
«υψηλού κινδύνου» εξήχθησαν μαζικά στη Γαλλία από το 1987 και εξής. Το 1987
εξήχθησαν 326 τόνοι, για να φθάσουν τους 4.883 το 1988 και τους 8.173 το 1994.
Το 1996 απαγορεύθηκε η εισαγωγή αυτών των υλικών στη Γαλλία.


Τι ήταν τα υλικά υψηλού κινδύνου; Ήταν μυαλά, εντόσθια, κόκαλα βοοειδών,
απορρίμματα σφαγείων. Και πώς «αξιοποιήθηκαν»; Έγιναν μπιφτέκια με κιμά και
άλλα τρόφιμα. Αυτά, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Επίσης προς τις
χώρες της Ε.Ε. εξήχθησαν 18.653 τόνοι υπολειμμάτων βοοειδών που
«αξιοποιήθηκαν» για καλλυντικά και για τροφές.


Και τώρα τα κρεατάλευρα και τα οστεάλευρα που σχετίζονται με τις «τρελές
αγελάδες»: Ποια είναι η «πρώτη ύλη» τους; Σφαγμένα ζώα, ψόφια ζώα, απορρίμματα
σφαγείων, ψόφια ζώα που μαζεύονται από δρόμους και χωράφια. Έτσι φθάσαμε στη
σημερινή κρίση. Τι έπρεπε να κάνουν λοιπόν οι 15 υπουργοί Γεωργίας που
μαζεύτηκαν στις Βρυξέλλες στις 25 Νοεμβρίου; Να πάρουν μία και μοναδική
απόφαση: Απαγορεύεται η παραγωγή ζωοτροφών από ύποπτες πρώτες ύλες. Δηλαδή,
απαγορεύονται τα κρεατάλευρα, τα οστεάλευρα κ.λπ., κ.λπ. Αντί γι' αυτό οι
σοφοί τής Ε.Ε. αρκέστηκαν σε γενικολογίες περί ελέγχου των βοοειδών, των
σφαγείων κ.λπ. Αλλά ήδη από το 1996 ορισμένες χώρες είχαν απαγορεύσει τη
χρησιμοποίηση πτωμάτων και απορριμμάτων σφαγείων.


Αλλά: 1. Οι υπάρχουσες υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγχουν όλα τα ζώα. 2. Τα τεστ
δεν είναι ασφαλή 100%. 3. Η επώαση της ασθένειας διαρκεί 5 έτη. Το τεστ δεν
ανιχνεύει την ασθένεια πριν από αυτόν τον χρόνο. Συνεπώς το φαινομενικά υγιές
ζώο θα καταναλωθεί και... όποιον πάρει ο Χάρος! 4. Τα αποτελέσματα της
εξέτασης του εγκεφάλου των ζώων θα είναι διαθέσιμα ύστερα από 8-15 ημέρες.
Αλλά, προφανώς, τα σφαγεία δεν μπορούν να περιμένουν τόσες ημέρες για να
διαθέσουν το κρέας. 5. Ποιος εγγυάται ότι, όπως λέει ο Γάλλος υπουργός
Γεωργίας Jean Clavany, δεν θα δίδονται ψεύτικες διαβεβαιώσεις στους
καταναλωτές; Τέλος, στην Ε.Ε. εκτρέφονται 90.000.000 βοοειδή. Κάθε χρόνο
σφάζονται 10.000.000. Ποιες υπηρεσίες θα επαρκέσουν για τους ελέγχους; Και
ποιος θα πληρώσει; Η Ε.Ε., τα επιμέρους κράτη ή οι καταναλωτές με αύξηση των
τιμών; Οι αρμόδιοι ακόμα «ψάχνονται».


Ας έλθουμε τώρα και στα οικεία κακά. Η Ελλάδα δεν θέλησε να δυσαρεστήσει τη
μαμά Ε.Ε. και να απαγορεύσει τη χρήση κρεαταλεύρων κ.λπ. Τι μας είπε λοιπόν
αρμοδίως ο κ. Ανωμερίτης; Στη χώρα μας καταναλώνονται 6,5 εκατ. τόνοι
ζωοτροφών τον χρόνο. Από αυτές, μόνο 37.000 τόνοι περιέχουν κρεατάλευρα κ.λπ.
Θα αρκεστούμε λοιπόν να απαγορεύσουμε τις γαλλικές μπριζόλες με κόκαλο. Τι
υποκρύπτει η συλλογιστική και η απόφαση της κυβέρνησης; Το ποσοστό επικίνδυνων
ζωοτροφών είναι μικρό (6 τοις χιλίοις κατά τον κ. Ανωμερίτη). Συνεπώς, λίγοι
από τους καταναλωτές θα τρελαθούν και θα αποδημήσουν. Το πρόβλημα είναι
ποσοτικό, κατά την εκσυγχρονιστική-λογιστική αντίληψη της ζωής.


Μας λένε ακόμα ότι τα ελληνικά μοσχάρια είναι υγιή. Αλλά: 1) 37.000 (κατ'
άλλους 40.000) τόνοι εισαγόμενα κρεατάλευρα τον χρόνο είναι αβλαβή; 2) Οι
ελληνικές βιομηχανίες παράγουν 17.000 τόνους κρεατάλευρα τον χρόνο. Πού πάνε
αυτές οι τροφές; Σε βόδια, χοίρους και κοτόπουλα. Λοιπόν;


Θα γίνεται έλεγχος και τεστ. Είδαμε την αξιοπιστία και την πρακτική δυνατότητα
ελέγχου γενικά. Ποιοι θα κάνουν όμως σ' εμάς τους ελέγχους; Έχουμε μόνο δύο
ερευνητικά κέντρα, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Λάρισα. Ποιος θα ελέγχει
τις 700.000 βοοειδή της χώρας μας; Και ποιος θα ελέγχει τα εισαγόμενα κρέατα;
(Το 75% του εισαγόμενου βοείου κρέατος είναι γαλλικό).


Οι «15» δεν τόλμησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Το ίδιο και η ελληνική
κυβέρνηση.


Παλαιότερα ήταν οι διοξίνες. Τώρα η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια. Επίσης, οι
εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του θείου, του αζώτου κ.λπ. που
μολύνουν την ατμόσφαιρα και προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης τα
μεταλλαγμένα είδη με τις άγνωστες ακόμα συνέπειες για την υγεία. Ο ΟΗΕ και οι
κυβερνήσεις δεν τολμούν, ποιος θα τα βάλει με τη θεά αγορά και με τις
πολυεθνικές; Ας πεθάνουμε λοιπόν υπέρ των πολυεθνικών.


ΥΓ: Το κείμενο αυτό είχε γραφεί πριν ανακοινωθεί η απόφαση των 15 να
απαγορεύσουν για έξι μήνες τη χρήση κρεαταλεύρων κ.λπ. Η απόφαση αυτή δεν
λύνει το πρόβλημα.


Ο Ευτύχης Μπιτσάκης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από