ΗΡΑΚΛΕΙΟ
|
| Και για την υγεία των καλλιεργητών είναι επικίνδυνα τα φυτοφάρμακα
|
Τα φυτοφάρμακα είναι ένας από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της
γεωργικής παραγωγής τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι όμως και ταυτόχρονα ο
εφιάλτης παραγωγών και καταναλωτών.
Μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, απολυμαντικά εδάφους, φυτορμόνες,
ανόργανα άλατα κ.λπ., συνέβαλαν, από τη δεκαετία του ’50, σε μία θεαματική
αύξηση των αποδόσεων, με εκπληκτικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των εχθρών
των καλλιεργειών.
Η ανάπτυξη, όμως, της ανθεκτικότητας των παθογόνων οργανισμών και η εμφάνιση,
σε ορισμένες περιπτώσεις, μεγαλύτερης αντίστασης, οδήγησαν στη χρήση όλο και
μεγαλύτερων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων και στη συσσώρευση τοξικών ή άλλων
επικίνδυνων ουσιών.
«Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε μόνο θειάφι και τη λεγόμενη
μπλαβη πέτρα για να μην αρρωσταίνουν τα αμπέλια», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος
Δοξαστάκης από την περιοχή της Πεδιάδας, όπου η παραγωγή νωπών σταφυλιών και
σταφίδας είναι αρκετά μεγάλη.
«Σήμερα, συνεχίζει, για να φέρεις σε μια καλή σειρά το σταφύλι που θέλεις να
το δώσεις στην εξαγωγή πρέπει και να είναι άψογο στην εμφάνιση, να μην έχει
οποιαδήποτε ασθένεια και ταυτόχρονα βέβαια να μην έχει ο καταναλωτής την
εντύπωση ότι ραντίζεται συνεχώς με φάρμακα.
Είναι άλλωστε κάτι που φαίνεται με τις στάμπες πάνω».
Τι κάνουν σ’ αυτή την περίπτωση; Μειώνουν με δική τους πρωτοβουλία κάθε
παραπανήσια χρήση φαρμάκου άλλωστε θυμούνται όλοι τι είχε συμβεί μία φορά με
την επιστροφή ενός ψυγείου σταφυλιών από τη Γερμανία όταν στο Μόναχο θεώρησαν
ότι το προϊόν είχε πρόσφατα ψεκαστεί. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία
των ανθρώπων, ούτε στο κάτω – κάτω να παίζουμε με τη δική μας τύχη», τονίζει.
Πάνω απ’ όλα, οι παραγωγοί στην Κρήτη δεν θέλουν να παίζουν με τη δική τους
υγεία. Οι έρευνες που έχουν γίνει έχουν προκαλέσει σοκ και στον τοπικό
πληθυσμό.
Μελέτη γιατρών του Παθολογικού Τμήματος, του Ακτινολογικού και
Μικροβιολογικού, καθώς και του Βιοχημικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου της
Ιεράπετρας είχε δείξει τοξική επίδραση στο ήπαρ των αγροτών από τα διάφορα
φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές θερμοκηπίων.
Το δείγμα που εξετάστηκε αποτελείτο από 450 καλλιεργητές θερμοκηπίων και 150
άτομα, που δεν είχαν καμία σχέση με καλλιέργειες.
Όπως λοιπόν προέκυψε από την εν λόγω μελέτη, η χρήση φυτοφαρμάκων στα
θερμοκήπια, χωρίς ουσιαστικά μέσα προστασίας, φαίνεται να έχει μακροχρόνιο
αποτέλεσμα την τοξική επίδραση στο ήπαρ, αφού αποκλείστηκαν άλλες αιτίες
επιβάρυνσης του ήπατος, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και το αλκοόλ.
Οι πρώτες εκδηλώσεις από τη μακροχρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα είναι, σύμφωνα
με τη μελετητική ομάδα, οι ιστολογικές αλλοιώσεις του ήπατος και οι βιοχημικές
διαταραχές.
