Φάρμα – πάρκο με στρουθοκαμήλους λειτουργεί στη Λάρισα, με σκοπό την

αναπαραγωγή, την εμπορία αλλά και την παροχή πληροφοριών σε όσους θέλουν να

ασχοληθούν και με την εκτροφή.

ΛΑΡΙΣΑ


Από τα νύχια ως τις βλεφαρίδες η στρουθοκάμηλος είναι εκμεταλλεύσιμη γι

αυτό στη Λάρισα λειτουργεί ήδη η πρώτη φάρμα – πάρκο

Από τη Ναμίμπια μεταφέρθηκαν στη Λάρισα 200 στρουθοκάμηλοι και ήδη έχουν

πωληθεί αρκετές απ’ αυτές για αναπαραγωγή σε άλλες πόλεις αφού αυτή η

«καλλιέργεια» θεωρείται επικερδής επιχείρηση. Η στρουθοκάμηλος είναι

«εκμεταλλεύσιμη» από τις βλεφαρίδες έως και τα νύχια που θεωρούνται ότι

περιέχουν διεγερτικές ουσίες. Μάλιστα από ένα αυγό στρουθοκαμήλου

παρασκευάζεται μια τεράστια ομελέτα που αντιστοιχεί σε 24 αυγά κότας…

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Λάρισα, στο χωριό Γλαύκη, εδώ και λίγο καιρό έχει

δημιουργηθεί ένα πρότυπο κέντρο παραγωγής στρουθοκαμήλων που λειτουργεί σαν

διαμετακομιστικό κέντρο για ολόκληρη την Ελλάδα.

Ιδιοκτήτης είναι ο κ. Ευριπίδης Χαρμάνης, σε συνεργασία με τον όμιλο

Εγγλεζάκη, που έχει μια αλυσίδα από φάρμες και εκτροφεία στρουθοκαμήλων σε

Αφρική, Αμερική, Ευρώπη. Η οικογένεια Εγγλεζάκη διαθέτει δικό της βυρσοδεψείο

όπου γίνεται η επεξεργασία του δέρματος. Όπως λέει ο ιδιοκτήτης της φάρμας κ.

Ευριπίδης Χαρμάνης, «η στρουθοκάμηλος έχει “αποδημήσει” από την Αφρική με

στόχο να κατακτήσει και την Ελλάδα. Είναι ένα ανθεκτικότατο πουλί που ζει γύρω

στα 70 χρόνια και αναπαράγει μέχρι τα 30 χρόνια της και είναι πολύ ανθεκτικό.

Το βάρος της φθάνει τα 120 κιλά και το θηλυκό γεννά γύρω στα 100 αυγά τον

χρόνο. Η περίοδος εκκόλαψης του αυγού είναι περίπου 40 ημέρες».

Όσον αφορά τα προϊόντα της στρουθοκαμήλου «το κρέας είναι πολύ υγιεινό, έχει

χαμηλότερη χοληστερόλη και από το κοτόπουλο, είναι κόκκινο χωρίς λίπος και

σήμερα σερβίρεται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου», εξηγεί ο κ. Χαρμάνης.

«Οι μπριζόλες της “θυμίζουν” μοσχαρίσιες ενώ από το κρέας της κατασκευάζονται

εύγευστα λουκάνικα και μπιφτέκια. Το δέρμα της είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικό

από το δέρμα της αγελάδας και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα φτερά της είναι τα πιο μεγάλα και ανθεκτικά και μέχρι τώρα τα αξιοποιούσαν

σε στολές καλλιτέχνιδων. Πέρα από τη διακόσμηση σήμερα θεωρούνται τα καλύτερα

για να ξεσκονίζουν ευαίσθητα αντικείμενα,».

«Τα γόνιμα αυγά εντός 12 ημερών τοποθετούνται σε εκκολαπτήρια για αναπαραγωγή

ενώ τα μη γόνιμα γίνονται γευστικότατες ομελέτες. Επίσης με το κέλυφος του

αυγού, που είναι σκληρό, κατασκευάζονται διακοσμητικά αντικείμενα. Τα μάτια

αξιοποιούνται κι αυτά. Οι οφθαλμίατροι χρησιμοποιούν τον χιτώνα του ματιού για

εγχειρήσεις μεταμόσχευσης κερατοειδούς στον άνθρωπο.

Τα βλέφαρα είναι τεράστια και κατασκευάζονται ψεύτικες βλεφαρίδες.

Αναξιοποίητα δεν μένουν ούτε τα νύχια. Λέγεται ότι περιέχουν αφροδισιακές

ουσίες και εξάγονται κυρίως στην Κίνα και Ινδία που τα μετατρέπουν σε σκόνη

την οποία πωλούν πανάκριβα ως διεγερτικό».

Το πάρκο έχει έκταση 130 στρεμμάτων και στο χώρο του λειτουργεί παιδική χαρά,

αναψυκτήριο για τους επισκέπτες και έκθεση με προϊόντα στρουθοκαμήλου. Τα

πρώτα αυγά ήδη εκκολάπτονται και σε λίγες ημέρες θα βγουν στρουθοκάμηλοι made

in Λάρισα.

Έχει ήδη υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές πόλεις της Ελλάδας και μάλιστα

έχουν πουληθεί πολλές στρουθοκάμηλοι εφόσον θεωρείται μια επικερδής και με

μέλλον κτηνοτροφική επιχείρηση που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες εγκαταστάσεις. Το

κόστος αγοράς μιας στρουθοκαμήλου ηλικίας δύο μηνών είναι 100.000 ενώ μιας 7

χρόνων 1.500.000 δρχ.