Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα από τα φθηνότερα σνακ που μπορεί να αγοράσει κανείς, το ταπεινό τοστ με τυρί, να φτάσει να πωλείται 214 δολάρια (198 ευρώ) στο εστιατόριο Serendipity 3 της Νέας Υόρκης; Σίγουρα στη φωτογραφία θα προσέξατε τα φύλλα χρυσού – 24 καρατίων – που το διακοσμούν, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που ανεβάζουν τόσο ψηλά την τιμή.

Ας ξεκινήσουμε από το τυρί. Το Caciocavallo Podolico είναι μία από τις ακριβότερες ποικιλίες του κόσμου και παράγεται αποκλειστικά από το γάλα των αγελάδων Podolica που εκτρέφονται σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας. Η ωρίμανσή του γίνεται σε υπόγειες σπηλιές ηφαιστειακού πετρώματος με χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να διαρκέσει από τρεις μήνες έως έξι χρόνια – αν και κάποιοι έχουν γευτεί Caciocavallo 10 και 12 ετών. Η τιμή για τα πιο ώριμα τυριά ξεπερνά τα 90 δολάρια / κιλό.

Το ψωμί ζυμώνεται με σαμπάνια Dom Perignon και φύλλα χρυσού. Αλείφεται με λάδι τρούφας στις έξω πλευρές και βούτυρο λευκής τρούφας στις μέσα, πριν προστεθεί το τυρί και ψηθεί στην τοστιέρα. Στη συνέχεια το τοστ κόβεται σε δύο τρίγωνα κομμάτια, επιπλέον φύλλα χρυσού τοποθετούνται στις κομμένες άκρες και σερβίρεται σε κρυστάλλινο πιάτο Baccarat.

Δεν τελειώσαμε όμως, έχουμε και σαλτσούλα για ντιπ. Πρόκειται για μία μπισκ από ουρά νοτιοαφρικανικού αστακού και ντομάτες Σαν Μαρτσάνο, με λάδι τρούφας και κρέμα γάλακτος. Σερβίρεται επίσης σε κρυστάλλινο ποτήρι Baccarat.

Το ακριβότερο «τοστάκι» στον κόσμο είναι δημιούργημα του σεφ Τζο Κάλντερον και στις παραπάνω φωτογραφίες θα τον δείτε να κρατάει το βραβείο Γκίνες που πιστοποιεί τον παραπάνω τίτλο. Αν βρεθείτε στη Νέα Υόρκη και θελήσετε να το δοκιμάσετε, δεν αρκούν τα 214 δολάρια – θα πρέπει να ειδοποιήσετε το εστιατόριο 48 ώρες πριν από την επίσκεψή σας.