Το πολιτικό μας σύστημα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εδράζεται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας (άρθρο 1 του Σ/τος). Το Κοινοβούλιο, αν και έμμεσα, αποτελεί τον πλέον αυθεντικό εκφραστή της λαϊκής κυριαρχίας. Όσο ευτελίζονται οι λειτουργίες του, τόσο απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών, η λαϊκή κυριαρχία καταντά τύπος άνευ ουσίας και δεν υδροδοτείται, πια από αυτή η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η λειτουργία, λοιπόν, της Βουλής είναι ο καθρέπτης της Δημοκρατίας μας. Παρακολουθώντας σήμερα τη συνεδρίαση της Βουλής όποιος, διαθέτει χρόνο και διάθεση θα διαπιστώσει, αν, πώς και πόσο, όπως πάμε (θα) έχουμε «αληθή Δημοκρατία», όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Είναι προφανείς οι λόγοι της σπουδής της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή μια δικογραφία – «ΒΟΜΒΑ», τάχα, την επόμενη του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Είναι η «μπάλα στην εξέδρα» (;) και μετά το στίγμα της βαρύτατης και αναπάντητης μομφής που της απηύθυνε όχι, οποιοσδήποτε, αλλά ο κ. Μίκης Θεοδωράκης; Αξιοποιεί η κυβέρνηση , έτσι, και το κλίμα της εχθρότητας εναντίον όσων, ιδιοτελώς ή ανιδιοτελώς, αδιάφοροι, υπηρετούν τα κοινά, που καλλιεργούναόκνως από την εποχή των «αγανακτισμένων» και «ψεκασμένων», μέχρι σήμερα οι κύριοι Τσίπρας και Καμένος με τους «γηράσαντες εν αμαρτίες» συνεργάτες κατά του παλαιού – οι «νέοι»! – πολιτικοί συστήματος.

Αν η – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ – δεν υπόβοσκε στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, όπως να αναδειχθούν μέσα από την ψηφοφορία σε χωριστές κάλπες για ένα έκαστον των «παραπεμπόμενων» ζητήματα εσωτερικής συνοχής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και η φασιστική λογική ταύτιση οποιουδήποτε ενόχου ή έστω και διερευνόμενης ευθύνης μέλους οποιουδήποτε κόμματος με το σύνολο των άλλων μελών και ψηφοφόρων του, υποχρέωσε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να «εμφανίζονται» από την κυβερνητική προπαγάνδα ότι τάχα αρνούνται τη διερεύνηση του αδιαμφισβήτητα μεγάλου σκανδάλου της Novartis. Ύστερα από τα ανωτέρω θα ερωτούσε, ίσως, κανείς ένα επί ενδεκαετία Πρόεδρο της Βουλής τι θα όφειλαν να πράξουν οι 300 «αντιπρόσωποι του έθνους», αν βέβαια κυκλοφορούσαν ελεύθεροι έξω από τα κομματικά «μανδριά», Απάντηση: Να εφαρμόσουν τον Κανονισμό της Βουλής και αντί «προκαταρκτικής» να συγκροτήσουν «εξεταστική» επιτροπή που απαιτεί η διερεύνηση όχι μόνο ενδείξεων ποινικής ευθύνης οποιουδήποτε αλλά και του μεγέθους της ζημιάς της χώρας από τις πολλαπλώς αθέμιτες δράσεις της πολυεθνικής των φαρμάκων. Όπως είναι γνωστό για την Υγεία, για τα δάνεια των ΜΜΕ και τωνκομμάτων, για το «Ερρίκος Ντυνάν», για το ΚΕΕΛΠΝΟ, δε συγκροτήθηκε «προκαταρκτική», αλλά εξεταστική επιτροπή.

Και μάλιστα καταστρατηγώντας τον Κανονισμό της Βουλής , συνεδριάζει δημοσίως και με το Κανάλι της Βουλής παρακολουθεί το πανελλήνιο τις κατηγορίες που εκτοξεύουν οι βουλευτές – (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- ΧΡ. ΑΥΓΗΣ) και μέλη της, ενώ ως ασκούντες εισαγγελικά καθήκοντα κατά τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα και εφαρμόζοντας μόνο τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οφείλουν να τηρούν τη μυστικότητα, των εργασιών του, όπως κάθε εισαγγελικός λειτουργός πράττει, όταν διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα. Εκεί καθημερινώς ελέγχονται και καλούνται μάλιστα να καταθέσουν ανωμοτί – ως ΥΠΟΠΤΟΙ – και διατελέσαντες υπουργοί.

Ιδού, λοιπόν, η λύση ΚΑΘΑΡΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ, αν ο στόχος είναι η διερεύνηση του μεγάλου αυτού σκανδάλου και των ενδείξεων, έστω, ενόχους οποιονδήποτε προσώπων και όχι η εξυπηρέτηση σκοπών που μόνο μια ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΧΑΣΜΟΥ εξυπηρετούν.

Απόστολος Κακλαμάνης: πρ. Πρόεδρος της Βουλής