Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκαλύπτει: Η αλήθεια για το Συμβούλιο Αρχηγών το 1992

Ο Μίκης Θεοδωράκης απαντώντας σε άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στα «ΝΕΑ» αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της συζήτησης που έγινε την εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2018 08:00 |
Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκαλύπτει: Η αλήθεια για το Συμβούλιο Αρχηγών το 1992

Ο κ. Κατρούγκαλος στο άρθρο του («Λύτρωση από τον Αλυτρωτισμό», «ΤΑ ΝΕΑ» 19.1.2018) αναφέρεται σε έναν «έντιμο» συμβιβασμό σχετικά με το όνομα «Μακεδονία». Θα αποδείξω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν επιδέχονται συμβιβασμούς, όπως είναι η παραχάραξη της Ιστορίας που θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δηλαδή θέματα Αρχών και Εθνικού συμφέροντος. Ιδιαίτερα όταν μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια μέρους της εθνικής μας ακεραιότητας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απαντήσω στο επιχείρημα ότι τα Σκόπια είναι μια μικρή χώρα και επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πράγματι, είναι μικρή χώρα. Οταν όμως πίσω από τα Σκόπια κρύβεται κάποια μεγάλη διεθνής δύναμη, τότε οι ισορροπίες ανατρέπονται. Και ο νοών νοείτω...

Αλλωστε και μόνο το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί συμπεριφέρονται απέναντί μας με έναν τόσο θρασύ και εχθρικό τρόπο, αποδεικνύει ότι γνωρίζουν ότι υποστηρίζονται από διεθνείς δυνάμεις φιλικές λόγω της γενικότερης πολιτικής τους στον χώρο των Βαλκανίων. Εξάλλου οι αναμνήσεις από την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαυίας είναι νωπές.
Το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια - Βαρδάρη, όπως είναι το πραγματικό τους όνομα, αποδεικνύει ότι γι' αυτές τις χώρες δεν έχει σημασία η αλήθεια αλλά οι διάφορες σκοπιμότητες. Οπως λ.χ. η Ρωσία και όσοι την ακολουθούν, γιατί οι Σκοπιανοί είναι Σλαύοι. Οι Τούρκοι και οι Αραβες, γιατί είναι μουσουλμάνοι. Και οι ΗΠΑ και τα κράτη του ΝΑΤΟ, γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα σχέδιά τους στα Βαλκάνια. Στο βάθος δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι γελοιοποιούνται συνυπογράφοντας την κωμικοτραγική πρωτοβουλία του Τίτο και των Σκοπιανών να βαπτισθούν από Σλαύοι Μακεδόνες - απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραβλέποντας το χάσμα των χιλίων ετών που χωρίζει την κάθοδό τους στα Βαλκάνια το 700 μ.Χ. από τους Ελληνες Μακεδόνες των 300 και πλέον ετών προ Χριστού. Κωμικό, γιατί κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την Ιστορία και τραγικό για την τραυματισμένη Ελλάδα λόγω των θυσιών της στην πάλη κατά του χιτλερισμού και του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε και που μας οδήγησε στα όρια μιας εθνικής καταστροφής.

Για τους λόγους αυτούς η Ελλάδα δεν αντέδρασε εγκαίρως όταν ο Τίτο αποφάσισε να δώσει το όνομα «Μακεδονία» σε μια επαρχία της Γιουγκοσλαυίας εντελώς αυθαίρετα, εκμεταλλευόμενος την τραγική μας θέση.

Θα αναφερθώ στο παράδειγμα της Δυτικής Γερμανίας, η οποία έμεινε ώς το τέλος ακλόνητη στην απόφασή της να μην αναγνωρίσει την Ανατολική Γερμανία τη στιγμή που δεκάδες χώρες είχαν συνάψει μαζί της διπλωματικές σχέσεις. Με ποιο επιχείρημα; Το ότι θεωρούσαν πως δεν μπορεί η αποδοχή από τους άλλους να παραχαράξει τελεσίδικα την Ιστορία, αλλά μονάχα η δική τους ψήφος. Και στο τέλος δικαιώθηκαν! Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς γνωρίζοντας ότι η παραχάραξη της Ιστορίας σε σχέση με το όνομα της Μακεδονίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τετελεσμένο γεγονός παρά μονάχα με τη δική μας ψήφο.

Και τώρα περνώ στις κρυμμένες αλήθειες της εποχής της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στη δεκαετία του 1990:
Το θέμα των Σκοπίων ανέκυψε το Νοέμβριο του '91. Επειδή τα Σκόπια είχαν δραστηριοποιηθεί με το Σύνταγμα και με την προπαγάνδα την οποία έκαναν, αποφάσισε η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Σαμαράς ήδη ευρίσκετο στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών. Ηταν Παρασκευή αυτή η κρίσιμη συνάντηση. Ερχεται λοιπόν στην ημερήσια διάταξη το θέμα των Σκοπίων. Με εισήγηση φυσικά του προέδρου της κυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη.

Την προηγουμένη τον επισκέφθηκα στο γραφείο του, στου Μαξίμου, και του είπα ότι «χαίρομαι που θα συζητηθεί το πρόβλημα αυτό, γιατί είναι ένα πρόβλημα για το οποίο εσείς οι Ελληνες πολιτικοί θα πρέπει να ντρέπεστε διότι αφήσατε από το 1944 να αιωρείται το όνομα Μακεδονία, έστω και στα πλαίσια της Γιουγκοσλαυίας». Του διεμήνυσα, λοιπόν, ότι ήρθε η στιγμή της εθνικής αποκατάστασης.

«Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να θέσεις για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος. Διότι αν δεν το θέσεις, θ' αποκαλύψω γράμματα και μπροσούρες που μιλάνε για Μεγάλη Μακεδονία». Μου λέει, «μην το συζητάς, εάν το κάνουμε θα απομονωθούμε διεθνώς». «Υπάρχει», πρόσθεσα, «και ένας άλλος λόγος πιο σοβαρός ακόμα. Οτι αυτή τη στιγμή που πηγαίνουμε σε εθνική διάλυση, το εθνικό κύτταρο δεν λειτουργεί. Ολα διαλύονται καθημερινά. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να συσπειρώσει σήμερα. Σ' όλη αυτή την πολιτική που ασκείται στον λαϊκισμό, ας προτάξουμε και ένα ιδανικό μπροστά, να συσπειρωθούμε όλοι μαζί».
Μου απάντησε «αυτή την ατιμία δεν πρόκειται να την κάνω ποτέ στον ελληνικό λαό. Είναι κάτι που δεν το πιστεύω. Θα μας απομονώσει. Και σε παρακαλώ πολύ, αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να μην επιμείνεις. Ασε να κάνω την εισήγηση και σε παρακαλώ πολύ να μη θέσεις τέτοιο θέμα. Γιατί το θεωρώ ανώριμο και δεν προχωρεί».
Την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο είδε ότι ήμουν συνοφρυωμένος και είχα αποφασίσει να μιλήσω. Είπε ότι σήμερα θα αποφασίσουμε για τις οδηγίες που θα δώσουμε στον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξουμε να γίνει θέση της Κοινότητας. Ποιες είναι αυτές; 1) Ορος, ότι τα Σκόπια θα πρέπει να σταματήσουν την ανθελληνική προπαγάνδα και να απαλείψουν τα επιλήψιμα σημεία από το Σύνταγμά τους. «Συμφωνείτε;». «Συμφωνούμε», απάντησαν οι υπουργοί. Πάει αυτό, κλείσαμε. «Μια στιγμή, κ. πρόεδρε», του λέει ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος. «Τι συμβαίνει, Θανάση;» «Υπάρχει ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να προσθέσουμε». «Ποιο είναι;». «Το θέμα της εθνικότητας». «Γιατί δεν υπάρχει μακεδονική εθνικότητα. Εδώ πρόκειται για παραμόρφωση της Ιστορίας. Συμφωνείτε;». Συμφωνούμε.

Δύο λοιπόν όροι. Ζητάω ξαφνικά τον λόγο. «Μίκη, περί τίνος πρόκειται;». «Υπάρχει ένα τρίτο σημείο, κύριε πρόεδρε». «Ποιο;». «Το όνομα Μακεδονία». «Τι εννοείς;». Και πήγε να το κλείσει. Οι υπουργοί όμως επέμεναν να μιλήσω. Αναπτύσσω λοιπόν τις απόψεις μου: Το όνομα Μακεδονία είναι το όχημα, με το οποίο περνάνε την προπαγάνδα τους. Λέγοντας ότι είναι Μακεδόνες, όλη η Μακεδονία, η Βόρειος Ελλάδα είναι υπό ελληνική κατοχή!

Δηλαδή η ουσία είναι εκεί. Εγινε μια ασχήμια πενήντα ολόκληρα χρόνια, ας κάνουν την αυτοκριτική τους εκείνοι που το δέχτηκαν, αλλά από δω και μπρος πρέπει να αρχίσουμε μια νέα ιστορία. Είμαστε υπεύθυνοι μπροστά στον ελληνικό λαό. Να τελειώσει η καπηλεία. Ενθουσιάζονται οι υπουργοί και λένε «κύριε πρόεδρε συμφωνούμε». Τι να κάνει ο Μητσοτάκης, είπε «γράψτε και Μακεδονία». Ετσι προστέθηκε το «Μακεδονία».

Βέβαια τότε δεν μπορούσα να προβλέψω την αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης στο αυταπόδεικτο δίκαιό μας. Αντίθετα, ήμουν βέβαιος ότι η Ευρώπη και λόγω του ότι ήμασταν στην ΕΟΚ θα ενίσχυε το αίτημά μας. Οπως επίσης δεν μπορούσα να προβλέψω ότι ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα θα γινόταν αντικείμενο μιας άγριας και τόσο επιζήμιας εθνικά κομματικής εκμετάλλευσης.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα σύγχυσης και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων κι ενώ το αίτημα για κάθαρση είχε καταλαγιάσει, υπέβαλα την παραίτησή μου από το υπουργικό αξίωμα για να παραιτηθώ στη συνέχεια και από το βουλευτικό.

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια που σκεπάστηκε, γιατί για το πάντοτε άγρυπνο και κυρίαρχο Σύστημα της Εθνικοφροσύνης ήταν απαράδεκτο για έναν αριστερό να προβάλει και τελικά να επιβάλει την πατριωτική αντιμετώπιση αυτού του τόσο κρίσιμου εθνικού προβλήματος για το οποίο ήσαν υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις από το 1944 έως σήμερα. Γιατί και σήμερα ακόμα οι κυβερνώντες ουσιαστικά σύρονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σ' αυτή την αναζωπύρωση του θέματος αυτού γνωρίζοντας, όπως όλος ο κόσμος, ότι πίσω της κρύβεται η επιδίωξη να γίνουν τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ...

Και κλείνω σημειώνοντας ότι η απόφαση εκείνου του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε το όχημα που οδήγησε στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα 1992 να αρνηθεί η Ελλάδα το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια.
Αθήνα, 19.1.2018

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
32
Γρηγορης
24/01/2018 10:06
Δυστυχως θα γινει αυτο που θελουν οι κυριοι του ΝΑΤΟ και η κουστωδια τους. Μακαρι να μην γινει καμμια απολυτως συμφωνια που να περιεχει το ονομα Μακεδονια, αλλα απο οτι βλεπω μαλλον θα το δεχθουν και οι κυβερνωντες. Κριμα για την αριστερα που δεν μπορει να σταθει στο υψος των περιστασεων. Το οτι καποιοι παλαιοτερα εχουν κανει καποια λαθη, αυτο δεν σημαινει οτι δεν μπορουν να διορθωθουν. Εαν μας γελοιοποιησει και το κρατος των Σκοπιων, τοτε δεν καταλαβαινω γιατι βαραμε τα τυμπανα στις παρελασεις και αμολαμε τις φανφαρες για το οτι δεν δεχομαστε απειλες και ταπεινωσεις. ΟΧΙ Ο ΟΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, και μη με θεωρησει κανεις ψευτοεθνικοφρονα, απλως ειμαι Ελληνας και αγαπω την πατριδα μου.
Τοροντο
23/01/2018 20:40
Η φράση σολομώντεια λύση σημαίνει λύση σε κάποιο δύσκολο πρόβλημα ή δίλημμα, που θεωρείται σοφή, δίκαιη αλλά και ενδεχομένως σκληρή. Στην Αγία Γραφή και συγκεκριμένα στο 3ο κεφάλαιο του βιβλίου Βασιλειών Γ' (3, 16-28) πρωτοαναφέρεται η αλληγορική ιστορία του σοφού βασιλιά Σολομώντα, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα στρατήγημα, προκειμένου να βρει την αλήθεια και να ξεγελάσει τις διαδίκους, ώστε να αποκαλύψουν τις αληθινές τους σκέψεις και συναισθήματα.
"XY" Βερολίνο
24/01/2018 08:07
Πολύ σωστό σχόλιο. Ανάμεσα στις μπαρούφες των αστοιχείωτων που γράφοντας εδώ μέσα νομίζουν πως "πουλούν" εξυπνάδα η προσπαθούν να το ρίξουν στη πλάκα (βέβαια χωρίς ανταπόκριση, μόνοι τους τα γράφουν και μόνοι τους τα διαβάζουν), υπάρχουν και πολλοί σωστοί.
Φ
24/01/2018 05:26
Κάποτε υπήρχαν αρκετοί Σλαβόφωνοι στην Ελληνική Μακεδονία και θέλανε το δικό τους κράτος.. Δεν το καττφέρανε και θεωρούν εαυτούς αδικημένους. Το μόνο σίγουρο είναι οτι το Ελληνικό κράτος τους θεώρησε δυνάμει πέμπτη φάλαγγα και δεν είχε πάντα άδικο. Οι σκέψεις τους είναι παπάρια. Συχνά πυκνά επιμένουν οτι οι Μακεδόνες του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου μιλάγανε ένα Σλαβικό ιδίωμα. Απόδειξη οτι ο άκρατος πατριωτισμός είναι ανίατη αρρώστια.
Φ
23/01/2018 19:10
Η εντύπωσή μου είναι οτι (1) οι φιλοδοξίες μας υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνάμεις μας και (2) οτι η στάση μας στους διεθνείς οργανισμούς (π.χ., στο ΝΑΤΟ) μας απομονώνει. Μ' άλλα λόγια πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο και διαλέγουμε το χειρότερο.
Δ
23/01/2018 21:02
1)δεν πρόκειται για φιλοδοξίες αλλά για υπεράσπιση της Εθνικής και ιστορικής μας κληρονομιάς και σε βάθος χρόνου και της Εθνικής ασφάλειας από επιτήδειους καιροσκόπους παραχαράκτες εισβολείς.2)Μόνο τα Σκόπια κινδυνεύουν να απομονωθούν εξαιτίας της αδιαλλαξίας τους. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα στην είσοδο τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.Βασικη προϋπόθεση το Όνομα και το Σύνταγμα.Ολοι μας ξέρουν ως Greece αλλά εμείς λεγόμαστε Ηellas,όλοι μιλάνε για Germany αλλά αυτοί αυτοαποκαλούνται Deutschland.Mεταξύ των διεθνών σχέσεων ας λέγονται και τα Σκοπια αλλιώς.. .Στη χώρα τους ας αυτοαποκαλούνται μεταξυ τους και Γαλάτες εάν γουσταρουν. Σε σχεση με το κακο και το χειροτερο θα μπορουσα να σου γραψω πολλα...θα σου γράψω όμως ότι εγώ τουλάχιστον διακρίνω φόβο.Φοβο που δεν είχαμε ούτε το 1821 ούτε το 1922 ούτε το 1940 ουτε το 1974.Σκεψου όλοι αυτοί οι πρόγονοί μας να φοβόντουσαν το αποτελεσμα.Ας οψωνται οι ξεπουλημένοι πολιτικοί για τις αποτυχίες τότε όπως σήμερα.
Φ
24/01/2018 00:42
Αν το 1974 είναι αναφορά στα κατορθώματα του Ιωαννίδη και της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, αναρωτιέμαι αν συμφωνούμε η αν διαφωνούμε. Το 1821 η επανάσταση θα είχε πνιγεί στο αίμα αν οι Αγγλο-Γάλλο-Ρώσσοι δεν είχαν καθαρίσει για πάρτη μας στην Πύλο. Το 1922 δεν ξέρω τι ακριβώς κατορθώμασε. Αν δεν κάνω λάθος χάσαμε τον πόλεμο που αρχίσαμε με τους Τούρκους. Στη συνέχεια συμφωνήσαμε να μείνουν οι Ρωμιοί της Πόλης και οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης. Οι Ρωμιοί τής Πόλης τότε ήταν ~300.000 και τώρα είναι ~6000. Τους Τουρκους της Θράκης δεν τους χάσαμε. Πριν να φτάσουμε στο 1940 ο Μεταξάς είχε αποφασίσει οτι αν δεν πολεμούσαμε θα μας έμενε μόνο το δουκάτο της Αθήνας (υπερβάλω)! Ο πόλεμος ήταν η καλύτερη επιλογή που μας έμενε. Σημειωτέον οτι ο Ματαξάς είχε προείπει στον Βενιζέλο οτι αν πήγαινε στη Μικρασία τελικά θα έχανε. Την συνέχεια την ξέρουμε.
Δ
24/01/2018 08:53
Το 74 και η κατοχή της Κυπρου ήταν μια προδοσία που παρόλο που ήταν συμφωνημένο μεταξυ Ιωαννιδη και CiA-NΑΤΟ να δωθει αμαχητι ο Ελληνοκυπριακος Λαος με πατριωτισμό υπερασπίστηκε μέχρι θανάτου την Κύπρο.Ασχετα που ο Ιωαννίδης την είχε ξεπουλήσει και αργότερα για τον Καραμανλή έπεφτε μακρυά.Επι Γ.Παπανδρεου του γέροντα ήταν απόρθητο το νησί.Πολιτικο ξεπούλημα.Το 1821 μπορεί οι Δυτική συμμαχία να προωθούσε την επανάσταση για δικά της συμφέροντα όμως στο τελος μόνο οι Ελληνες οπλαρχηγοί και τα ασκέρια των επαναστατων πολεμουσαν μαζί με ελάχιστους φιλέλληνες όπως ο Μπάιρον.Προσωπα όπως ο Υψηλάντης και ο μέγας Καποδίστριας έδωσαν και πολιτική υπόσταση στην ανεστημενη Ελλάδα.Πολιτικαντηδες της εποχής οπως σήμερα σκότωσαν τον Καποδίστρια και φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη και άλλους.Πολιτικο ξεπούλημα.Για το 1922 περιττό να σου πω ότι με την δύναμη μας φτάσαμε ως την Άγκυρα .Μια χώρα νέα και αδύναμη έγινε λιοντάρι.Ο Βενιζέλος είχε οραμα το οποίο διαλύθηκε και κατέρρευσε εξαιτίας μικροπολιτικών και κομματικών συμφεροντων,Και φυσικά γιατί πρώην σύμμαχοι μας και η Ρωσία στήριξαν τον Κεμάλ από φόβο μήπως εδραιωθεί μια μεγάλη Ελλάδα.Την δε Θρακη την ξεπουλησαμε δηχως τουφεκια.Πολιτικο και συμμαχικό ξεπούλημα.Για το 1940 η Ελλάδα της Δικτατορίας του Μεταξά βρισκόταν σε κοινωνικές παροχές στο επίπεδο Ευρωπαϊκών χωρών (8ωρη εργασία,ασφάλεια υγείας κτλ).Ο πατριωτισμός μας στην Πίνδο και οι χιλιάδες πεσόντες δεν άφησαν τον Ιταλικό στρατό να κάνει περίπατο όπως νόμιζε.Ακομα και η σύγχρονη πολεμική δύναμη των Γερμανών ταλαιπωρήθηκε πιο πολύ στην Ελλάδα παρά στην Γαλλία,Πολωνία και άλλες χώρες.Ο δε ανταρτοπόλεμος επί κατοχής ήταν ο Εφιάλτης τους.Να μη σταθώ στην μικροπολιτική και τα μικροσυμφέροντα που μας οδήγησαν δυστυχώς στον εμφύλιο.Ξεπουλημα από τους συμμάχους που αρκέστηκαν στο ότι καθυστέρησαμε τους Γερμανους και μας αφησαν στην μοιρα μας.Ξεπουλημα και από τον Στάλιν που όσο τα είχε καλά με τον Χίτλερ έδινε οδηγίες στους λάτρεις του εν Ελλάδι να κάτσουν στα αυγά τους γιατί "οι γερμανοι ειναι καλοι".Ο Στάλιν ξύπνησε όταν απειλούνταν από τον Χίτλερ και όταν θέλησε να κάνει την Ελλάδα κομμάτι των Σοβιέτ.Ξεπουλημα λοιπόν.Ξεπουλημα Εγχώριο η εισαγόμενο.Προσεξε όμως ότι αυτός ο μικρός λαός σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έδειξε ασυνήθιστο πατριωτισμό και αυτοθυσία,τέτοιο που ξάφνιασε την Ευρώπη.Οταν είχαμε Ηγέτες με χαρίσματα φτάναμε σε αφάνταστους στοχους.Λεωνιδας,Θεμιστοκλής,Φίλιππος,Μέγας Αλέξανδρος,Μέγας Κωνσταντίνος,Καποδίστριας,Βενιζελος.Στον Βενιζέλο κολλήσαμε όμως.Μετα απο αυτόν δεν είχαμε μεγάλο ηγέτη.Σου ανέφερα τόσα παραδείγματα.. ..μη σκιάζεσαι λοιπον για την ονομασια των Σκοπιανων...να μην μας ξεπουλήσουν οι δικοί μας εφιαλτες μόνο.
Aristophanes
23/01/2018 13:30
Για να μην ξεχνάμε ...1992 : Συμβούλιο πολιτικών αργηγών. Ανδρ. Παπανδρέου : "Δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να αναγνωρίσει η Ελλάδα κράτος που να περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ." 1993 : Ομιλία Ανδρ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη στη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ : " Πολίτες της Θεσσαλονίκης. Λαέ της Μακεδονίας. Δεν ήταν δυνατόν να ξεκινήσει από αλλού αυτός ο νικηφόρος αγώνας. Το δικό σου όνομα προσπαθούν να αμφισβητήσουν. Τη δική σου Ιστορία αρνούνται. Το δικό σου πολιτισμό θέλουν να παραχαράξουν. Από την καρδιά της Μακεδονίας στέλνουμε το μεγάλο μήνυμα. Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που αμφισβητούν και υποθηκεύουν τα εθνικά μας δίκαια. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας. https://www.youtube.com/wat... Οκτ. 1993 : Ομιλία στην Αθήνα : Δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή παράγωγά του στα βόρεια σύνορά μας..
ΔVΔ Freistadt
23/01/2018 09:06
Αξιοσέβαστο το γεγονός ότι μοιράζεστε μαζί μας την εμπειρία εκείνης της εποχής στο τραπέζι της εξωτερικής πολιτικής κύριε Θεωδορακη.Πιστευω ότι όλοι το εκτιμούμε.Ομως είναι πλέον αργά και δεν χρησιμεύει και σε τίποτα πια γιατί βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν για την συμφωνία της ονομασίας και μάλιστα με γεωστρατηγικες συνθηκες τεραστίων εθνικων κινδυνων και αναταράξεων.Βεβαια το 1992 οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες και είχαμε καλύτερες προοπτικές αλλά.. .δεν! Σήμερα οι γεωστρατηγικες αναταράξεις μας πιέζουν τόσο εμάς αλλά περισσότερο τα Σκόπια.Θα ήθελα να σταθώ όμως στον ρόλο σας ως αναμφισβήτητα μεγάλου μουσουργου της πατρίδος μας.Ειχατε αριστερές ιδέες από ανέκαθεν.Υποστηριξατε και άδικος διωχθηκατε γι αυτή την στάση σας.Θαρειτε πως αν τον Εμφύλιο τον κέρδιζαν οι Αριστεροί και μεις ανηκαμε στην Σοβιετική Ένωση θα ήταν καλύτερη η θέση μας?Βροντοφωναζω εγω πως ΟΧΙ!Θα ειχαμε εν ετη 1991 και επι Γιελτσιν τρειςχειροτερο εμφύλιο από της Γπυγκοσλαβιας.Να μην σταθώ στο ενδιάμεσο χρονικό υποθετικο διαστημα 1949-1991 όπου θα ζούσαμε υπό ασφυκτικό Σοβιετισμο-Γκουλακ και Εκτοπισμους!Δυστυχώς η ευτυχώς η χώρα μας πρέπει να ευθυγράμμιση τα συμφέροντα της και να ωφεληθεί κοντά στο Καπιταλιστικό (αδιαμφισβήτητα άδικο)συστημα των Νατοϊκών Δυνάμεων.Οραματιστητε μαζί μου πως θα ήταν η Ελλάς αν δεν είχε συμβεί ποτέ ο Εμφυλιος,αν δεν χάναμε την Κύπρο και αν δεν είχαμε εδώ και μετά τον Εμφύλιο κυβερνήσεις φερέφωνα και εντοδοχους ξένων δυνάμεων που η μόνη τους απασχόληση ήταν πως θα κατακρεουργουσαν τα ταμεια και να μεινουν στην εξουσια.Αριστεροι-Δεξιοι-Κεντρωοι!Σε όλη αυτή την ιστορία πρόσωπα όπως εσείς χρησιμοποιήθηκαν για την φαινομενική αριστερόστροφη χειραγώγηση του Λαού μας δεκαετίες τώρα.Το αποτέλεσμα το βλέπουμε ξεκάθαρα σήμερα καθώς δεξιοι,κεντρώοι και τελος αριστεροι παρελασαν απο το θρονο της Ελλάδος υπό την αφανή εποπτεία και δάκτυλο του ΝΑΤΟ.Νομιζω ότι η θέσης του κάθε καλλιτέχνη είναι να προβάλει την πατρίδα του και όχι τις πολιτικες παραταξεις.Ας μου επιτραπεί να πω ότι σε αυτό το σημείο τόσο εσείς όσο και άλλοι καλλιτέχνες χάσατε τον προσανατολισμό σας.Στην δική σας περίπτωση αλλάξατε πολλές φορές πολιτικές παρατάξεις και θέλω να πιστεύω ότι μείνατε ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΈΝΟΣ γιατί απλά όλες ήταν υποχείρια των Δυτικών.Προσωπικα δεν με πείραζε το ότι είμασταν υποχείρια των Δυτικών.Αναγκαστικα είτε υποχείρια των Δυτικών θα είμασταν είτε των Σοβιετικών.Προσωπικα όπως και πολλούς Έλληνες μας πειράζει που γίναμε υποχείρια των οικονομικών-κοινωνικων ντοπιων πολιτικαντηδων που ως κατσαπλιαδες κατέφαγαν τον τόπο χωρίς ουσιαστική ανάπτυξη και με καταχρήσεις και κλεψιές ακόμη και εις βάρος της Εθνικής Άμυνας καθώς βρισκόμαστε από το 1974 σε εθνική επιφυλακή και ανησυχία.Ολα αυτά τα ξέρατε κύριε Θεωδορακη αλλά σιωπηλά η με τραγούδια γινόσασταν μέρος του συστήματος για διάφορους λόγους.Τωρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι ίσως το ξανασκεφτηκατε και εσείς και οι άλλοι.Τωρα σε μια ρημαγμένη Ελλάδα από τα μνημόνια, με 300.000 Έλληνες νέους μετανάστες ( λες και ζούμε στην μετεμφυλιακή Ελλάδα του 1950),με επιτηδευμένη διοχέτευση Ισλαμιστών αποίκων και με κυβερνήσεις που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μείνουν στον θρόνο.Κοιτωντας τους εβραίους τους ζηλεύω που κατάφεραν από το 1947 έως σήμερα να έχουν από το πουθενά πατρίδα.Ταυτοχρονα λυπαμαι που απο το 1947 και μετα εμεις μονοι μας ρημαξαμε την δικη μας.Ο λόγος το ατομικό συμφέρον υπερέβαινε παντα του Εθνικόυ (Το αντίθετο οι Εβραιοι).Μεσα σε αυτή την πολιτική τακτική του συμφέροντος ήσασταν και εσείς αξιότιμε κύριε Θεωδορακη και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.Πολυ αργά για δάκρυα...τουλαχιστον αφήστε μας την καλλιτεχνική σας εικόνα αθάνατη στην καρδιά.Με εκτίμηση και ειλικρίνεια ΕΛΛΗΝΙΚΗ.ΔVΔ Freistadt.
"XY" Βερολίνο
23/01/2018 10:05
Συμφωνώ απόλυτα. Ακριβώς όπως τα γράφετε είναι χωρίς "wenn und aber"!
ΔVΔ Freistadt
23/01/2018 11:51
Servus στο πανέμορφο Βερολίνο και σε όλο τον απόδημο Ελληνισμό της Γερμανίας και όλης της Οικουμένης.Η καρδιά όλων μας χτυπά για την πατρίδα μας.Οι κομματικές μικροπρέπειες και ο κομματικος συμφεροντολογισμος ευτυχως έχει καταγκρεμνίστει στην καρδιά των περισσότερων αποδήμων.Η ξενιτιά όπως ανέκαθεν συνεβηκε στην ιστορία ,μας ανάγκασε να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικα.Ισως είναι και αυτος ένας λόγος να μας στερούν την ψήφο από τα ξενα.....Schone Tage noch.Servus.
"XY" Βερολίνο
23/01/2018 13:27
Πάντα σωστός. Σας παρακολουθώ πάντα με προσοχή. Servus nach Oberosterreich!
"XY" Βερολίνο
23/01/2018 08:55
Μας πρήξατε κάθε μέρα με το Θεοδωράκη! Από μουσικό πάτε να τον κάνετε παντογνώστη. Μη συχαθεί τώρα ο κόσμος και τη μουσική του! 
Η Vardaska στην ΕΕ
23/01/2018 08:51
Kανένας δεν θα έχει πρόβλημα να ονομαστεί μία περιοχή Βόρεια Μακεδονία (για τα Σκόπια) και Άνω Μακεδονία (για τη Βουλγαρία) σε περιφερειακό επίπεδο. Όπως κάνει και η Ελλάδα. Τότε θα είμαστε δίκαιοι μεταξύ μας (Ελλάδα-Vardaska-Βουλγαρία).
john from sydney
23/01/2018 05:53
Τι ωραία εκπληξη! Αρχίζω να βλέπω ωραία ποστς/σχόλια εδώ μέσα. Γραμμένα από σκεπτόμενους με το πάνω κεφάλι ανθρώπους, όχι βρισιές από κομματικούς παπαγάλους, φουσκωμένους/ες με οξύ φανατισμό. Και μου αρέσει....Καιρός είναι.
Προοδευτικός
22/01/2018 23:38
Σε όλη του τη ζωή ο επίτιμος ένα σωστό πράμα πήγε να κάνει και πέσανε να τον φάνε.
Just a wild guess ...
22/01/2018 22:07
It's NEVER TOO LATE to restore historical and ethnographic truth. I do not accept the defeatist point of view that "we are too small to resist" or "it is too late to fix this". Since the invasion of the Persians many many many years ago, we have proven that THE POWER IS NOT IN THE NUMBERS BUT IN THE HEART YOU PUT FORTH AND THE MERE FACT THAT WE RIGHTFULLY DEFENDED GREEK TERRITORY AND SOCIETY. Protracted indifference or ignorance on the part of the Greek governments has lead to yet another giant problem, much like ALL other problems that this same attitude has generated for us. Failed Greek state, Greek Economy, Education, National Defense, societal peace, and so on.

Greeks always astonished the world when much more powerful invaders tried to push us around: From the 1821 to the World Wars and beyond. Enough is enough. There is NO MACEDONIAN NATION, NOR WILL IT EVER BE. IF WE START ACCEPTING DEFACTO LIES AS REALITY THEN SOON WE WILL LOSE PARTS TO ALBANIA, TURKEY and MAYBE TO FYROM.
Ιωάννης Κρης
22/01/2018 15:37
Αγαπητά Νέα, Νομίζω ότι θα πρέπει και εμείς, ο λαός, να βάλουμε ένα λιθαράκι και να προτείνουμε όνομα για το διπλανό μας, όμορο κρατίδιο και να μην αφήσουμε να παιχθεί το παιχνίδι αυτό από τους κρατούντες πολιτικούς, που δεν μπορεί, κάποιο συμφέρον θα εξυπηρετούν. Πάντως, όχι το ελληνικό. Προσωπικώς τολμώ να προτείνω όνομα για το "νεόδμητο" αυτό κρατίδιο. Εννοείται πως διαφωνώ με τη χρήση του όρου Μακεδονία από αυτούς, που ουδέν μακεδονικό έχουν. Άλλωστε το είπε και ο πρώην πρωθυπουργός τους, ο μακαρίτης, πλέον, Κίρο Γκλιγκόρωφ, στο βίντεο που ακολουθεί, ότι δεν είναι Μακεδόνες, αλλά Σλαύοι. Δείτε το: Κίρο Γκλιγκόροφ «Είμαστε Σλάβοι ΟΧΙ Μακεδόνες» (3-6-1992): https://www.youtube.com/watch?v=jJvhbtonJFE Θα πρέπει, όμως, κάτι να αντιπροτείνουμε, να τους βοηθήσουμε, βρε αδελφέ, να βρουν και αυτοί ένα όνομα, με βάση την ιστορία τους ή τη γεωγραφία τους. Δεν είναι κακό αυτό. Βοήθεια θα τους προσφέρουμε. Δεν επιτρέπεται να παίζουμε μόνο άμυνα, αλλά επιβάλλεται να κάνουμε επίθεση. Τι λέτε; 1. Εφ’ όσον οι γείτονές μας και όχι μόνο αυτοί (ας προσθέσουμε στους αλλοδαπούς πολιτικούς και τους «δικούς μας» ελληνόφωνους πολιτικούς) θέλουν ονομασία κράτους με γεωγραφικό προσανατολισμό ντε και καλά (σκεπτόμενοι να καρπωθούν και αυτοί το όνομα της Μακεδονίας μας με όποιο απώτερο όφελος σε βάθος χρόνου), προτείνω να ονομαστεί η ΠΓΔΜ με βάση το παλαιό της όνομα Μπανόβινα Βαρντάρσκα (δηλ. επαρχία του Βαρδάρη - Αξιού), όπως λεγόταν κάποτε, δηλ. μεταξύ 1929 - 1941. Θα μπορούσαμε εμείς, ας πούμε, να την αποκαλούσαμε Βαρδαρία, καθώς το δικαιούται. Εάν ήταν έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Δεν θιγόμαστε σε κάτι άλλωστε, καθώς ο ποταμός Βαρδάρης – ελληνιστί Αξιός – στο 80% του μήκους του κυλάει στο έδαφός τους. Δεν μας θίγει να πουν Βαρδαρία το νεόδμητο κράτος τους. Εμείς, άλλωστε, τον ποταμό αυτόν τον αποκαλούμε Αξιό από αρχαιοτάτων χρόνων. Στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Άξιος ή Αξειός και Ναξειός. Η λέξη Αξιός έχει μακεδονική ρίζα από το αξός που σημαίνει δάσος ή ύλη και πραγματικά οι όχθες του Αξιού είναι δασώδεις. Το όνομα Βαρδάρης είναι μεσαιωνικό και προέρχεται από τη μογγολική φυλή των Βαρδάρων, που μετά από επιδρομές, κατά τον 7ο αιώνα, συνθηκολόγησε με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και έτσι εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα του Αξιού καλλιεργώντας εδάφη που της παραχωρήθηκαν. Οι Βάρδαροι αφομοιώθηκαν γρήγορα από τους ντόπιους Ελληνικούς πληθυσμούς και εξαφανίστηκαν από την ιστορία. (https://el.wikipedia.org/wiki/Αξιός) Είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν χάρτες στο κρατίδιο αυτό, που έχουν νομούς της Μακεδονίας ενταγμένους στο κράτος αυτό. Δηλαδή, επιζητούν την προσάρτηση ελληνικών εδαφών. Αυτός φαίνεται ότι είναι ο απώτερος σκοπός τους. Ή μήπως κάνω λάθος και η απεικόνιση αυτή είναι εικαστική παρέμβαση; Δείτε το: http://www.protothema.gr/greece/article/706670/-eftiaxan-harti-mehri-ti-larisa-ta-skopia/ Ασφαλώς και δεν θα ονομαστεί Μπανόβινα (επαρχία) Βαρντάρσκα, αλλά Δημοκρατία του Βαρδάρη ή Βαρδαρία (Ρεπούμπλικα Βαρντάρσκα). ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ. Μην ξεχνούμε ότι η Αυστρία οφείλει το όνομά της στον Δούναβη ή Ίστρο ποταμό, όπως τον αποκαλούσε ο Όμηρος. Ιστρία χώρα ή Αυστρία. Και από άλλες 9 χώρες περνά ο Δούναβης ή αγγίζει τα σύνορά τους, ουδείς όμως σκέφθηκε να παραπονεθεί για το όνομα αυτό που βασίζεται σε γεωγραφικό χαρακτηριστικό, ίσως διότι το όνομα Ίστρος ουδείς το χρησιμοποιεί πλέον. Έτσι και εμείς, αφού δεν χρησιμοποιούμε το όνομα Βαρδάρης, δεν νομίζω να μας ενοχλήσει το Δημοκρατία του Βαρδάρη. Επίσης, ο ποταμός Μισισιπής των ΗΠΑ διασχίζει 10 πολιτείες τους, όμως μόνο μία έχει το όνομα του ποταμού. 2. Θα μπορούσαμε, επίσης, να την λέμε ΠΑΙΟΝΙΑ, όπως λεγόταν η περιοχή τους στα χρόνια του Φιλίππου, ο οποίος εξεστράτευσε εναντίον των Παιόνων, τους υπέταξε και τους ενέταξε στο Μακεδονικό Βασίλειο, χωρίς να είναι Μακεδόνες. Θα μου πείτε: εκείνοι πώς την αποκαλούσαν; Πώς να ξέρουμε, αφού και οι ίδιοι δεν το ξέρουν, και πώς να το ξέρουν αφού λένε ότι ήλθαν τον 6ο μ.Χ. αιώνα; Δεν πρέπει εμείς να τους βοηθήσουμε; Δείτε το: https://el.wikipedia.org/wiki/Παιονία Και η Θράκη και η Μικρά Ασία και η εγγύς Ανατολή, η Περσία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν υπετάχθησαν στο Μακεδονικό Βασίλειο, αλλά δεν ζητούν να ονομασθούν Μακεδονία. Θεωρώ ότι οι κάτοικοι του γειτονικού κρατιδίου έχουν ψυχολογικό πρόβλημα (στην πραγματικότητα το έχουν οι πολιτικοί τους), καθώς χωρίς ιστορία προσπαθούν να βρουν ιστορική οντότητα, αλλά και κάτι παραπάνω (ο νοών νοήτω…) με τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων. Θυμίζει τα ορφανά και νόθα παιδιά τα οποία δεν ξέρουν ποιοι είναι οι γονείς τους και έχουν ψυχολογικά προβλήματα. 2. Το ότι πολύς κόσμος την αποκαλεί Μακεδονία, ποσώς μας ενδιαφέρει. Θα πρέπει να καταρριφθεί, πλέον, αυτός ο ισχυρισμός τους, που τους τον δημιούργησε ο Τίτο, ενώ κάποιοι δικοί μας μεγαλόσχημοι πολιτικοί (ιδρυτές κόμματος) ουδέποτε έφεραν αντίρρηση στο όνομα αυτό. Φάνηκε λοιπόν, ότι τέτοιου είδους απαιτήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εν τω γεννάσθαι και όχι να τις αφήνουμε να θεριεύουν. Είδατε πού φτάσαμε με τη δήθεν μεγαλοψυχία μας. 3. Κάποτε έλεγα ότι και ο όρος Σλαβομακεδονία είναι καλός, αλλά τώρα τον απορρίπτω, διότι οι όροι Σλάβος και Μακεδόνας είναι ασύμβατοι. Οι Μακεδόνες δεν ήσαν Σλάβοι και τούμπαλιν. Ακόμη και κάποιοι Σλάβοι να έμειναν στην Ελλάδα, αφομοιώθηκαν. Επίσης μην ξεχνούμε ότι έχουμε παρουσία Ελλήνων στο κρατίδιο αυτό με πληθυσμό περί τις 200000. Ποιος ασχολήθηκε με τα δικαιώματα αυτών; Αγαπητά Νέα, εάν νομίζετε πως σας καλύπτουν κάποιες από αυτές τις ονομασίες, υποστηρίξτε τις, προβάλετέ τις και διαδώστε τις. Άλλως, ψάξτε και εσείς να βρείτε κάποια ονομασία και να τις βάλουμε, ας πούμε, σε διαδικτυακή ψηφοφορία ή ακόμη καλύτερα να γίνει δημοψήφισμα. Εάν δεν γίνει δημοψήφισμα για ένα τέτοιο θέμα κύριε Βούτση, για ποιο θα γίνει; Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Να είστε καλά. Y.Γ.1. Οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι σαν τους οδηγούς, δηλαδή δεν πρέπει μόνο να βλέπουν καταστάσεις, αλλά και να προβλέπουν Υ.Γ.2 Φίλτατε και αγαπητέ μουσικέ Μίκη, γιατί δεν τα έλεγες αυτά νωρίτερα, παρά περίμενες να φθάσει ο κόμπος στο χτένι και να αποβιώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης; Υ.Γ.3 Όντως, αγαπητέ Μίκη, η θρασύτητα των Σκοπιανών από κάπου εκπορεύεται. Ασφαλώς εκπορεύεται από τους απ' έξω οι οποίοι κάτι επιδιώκουν, αλλά βασικά από τους μέσα, τους εντός Ελλάδος μωρούς και ελληνόφωνους πολιτικούς. Μην ξεχνάμε ότι η Πόλη χάθηκε από μέσα (ασφαλώς ήταν δύσκολη η υπεράσπισή της με τόσο λίγο πληθυσμό, αλλά η στενοκεφαλιά των εντός την χαντάκωσε) και το ρίξαμε μετά στην Κερκόπορτα.
Ο κάβουρας
22/01/2018 17:29
Καλή η προσπάθεια, αλλά βασίζεται σε δύο λανθασμένες υποθέσεις, όπως κι όσα λέει ο Μίκης: 1)ότι βρισκόμαστε στο 330πΧ και 2) ότι οι Μακεδόνες σήμερα είμαστε 100% απόγονοι του Μεγαλέξανδρου, ατόφιοι και ντούροι. Οι πραγματικοί λόγοι για να μη δεχτούμε το όνομα Μακεδονία είναι αυτοί που προβλήθηκαν στο παρελθόν απ' τις ελληνικές κυβερνήσεις, ήτοι ο αλυτρωτισμός και η ψευδοεθνότητα, καθότι και οι δύο μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά προβλήματα, π.χ. όπως με τους "Τσάμηδες" των Αλβανών. Ο αγαπημένος μας Μίκης "ξέχασε" ότι το ΚΚΕ είχε προπολεμικά ισχυρότατη θέση για "ανεξάρτητη Μακεδονία" που θα συμπεριελάμβανε και τους σλαβόφωνους πληθυσμούς, μέσα στον σοβιετικό "παράδεισο" της εποχής Στάλιν. Είδε κι έπαθε το ΚΚΕ να εγκαταλείψει αυτή τη θέση, αν κι ακόμα μασάνε τα μισόλογά τους με χίλιες δυο δικαιολογίες. Για αυτό Ιωάννη Κρη, η ιστορία είναι περίπλοκη υπόθεση, και τα συμπεράσματά σου απλοϊκά. Κι οι ίδιοι οι επιστήμονες της ιστορίας έχουν συχνά προβλήματα να συνεννοηθούν. Φυσικά και θα θέλαμε να λέγεται η FYROM Βαρντάρσκα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουν εμάς για νονούς, θέλουν να αποφασίσουν οι ίδιοι πως θα λέγονται. Αφού όμως θέλεις να ασχολείσαι με τέτοια θέματα, γιατί δεν δοκιμάζεις να ασχοληθείς με το όνομα της δικής μας χώρας στο εξωτερικό, που είναι Greece, κι όχι Hellas, όπως λέμε εμείς τη χώρα μας; Εδώ σε θέλω κάβουρα...
Ιωάννης Κρης
22/01/2018 20:10
Αγαπητέ μου Κάβουρα, Χαίρομαι για την ταχεία απάντησή σου στα λεγόμενά μου. Αυτό σημαίνει ότι έχεις καλά ιστορικά και εθνικά αντανακλαστικά και παρακολουθείς τα τεκταινόμενα την σήμερον. Δυστυχώς δεν διέκρινες το σκωπτικό ψήγμα που υπάρχει στο γραπτό μου. Φυσικά και δεν βρισκόμαστε στο 330 π.Χ. Ωστόσο οι αρχαίες ονομασίες δεν παύουν να εμπνέουν δίκην αναδόχου προς εύρεσιν ενός ονόματος, που δεν θα ξενίζει και δεν θα προσβάλλει εθνικώς (εννοώ αλυτρωτικώς, φυσικά). Η πρότασή σου περί του εάν εσείς οι Μακεδνοί – Μακεδόνες 100% είστε απόγονοι του Μεγαλέξαντρου, ατόφιοι και ντούροι δεν ευσταθεί μετά από χιλιάδες χρόνια. Δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο, όμως υπονοώ ότι υπάρχει συνέχεια φυλετική μετά από συμπεράσματα της επιστήμης μέσω DNA. Ασφαλώς και μετά από χιλιάδες χρόνια θα υπάρξουν επιμειξίες και κάποιου βαθμού διασπορά – διάχυση του γονιδιακού υλικού σε κάθε γεωγραφικό μεσογειακό - στεριανό χώρο, αλλά έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες κάποιων ειδικών ότι η συγγένεια του ελληνικού στοιχείου με τον αρχαίο Έλληνα είναι απίστευτα μεγάλη. Αυτό που εσύ αναφέρεις ως λανθασμένες υποθέσεις είναι δική σου επινόηση, καθώς ουδέποτε το σκέφθηκα, αλλά μια και το είπες, σου απαντώ. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου για τον αλυτρωτισμό και την ψευδοεθνότητα του υπό δημιουργίαν κρατιδίου, το οποίο περιλαμβάνει αρκετά έθνη στον πληθυσμό του, όπως Σλαύους, Αλβανούς, Βουλγάρους, Αθιγγάνους, Έλληνες και άλλους. Άρα δεν μπορεί να αναπτύξει εθνότητα με την έννοια που προσδίδει ο Ηρόδοτος (όμαιμον, ομότροπον, ομόγλωσσον, ομόθρησκον). Ασφαλώς και επιδιώκει να γίνει κράτος, αλλά έθνος πολύ φοβούμαι ότι δεν θα γίνει καθώς ανά πάσα στιγμή εγκυμονούνται κίνδυνοι εθνοτικών αναφλέξεων. Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε «κουμάντο» τους δικούς μας (γενικώς), θα κάνουμε τους άλλους; Πλείστα όσα παραδείγματα επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά μου, καθώς η ανάμιξη λαών εντός κάποιων χωρών της Ευρώπης οδηγεί από καιρού εις καιρόν σε έριδες και ακόμη περισσότερο. Το κρατίδιο αυτό είναι λίγο απ’ όλα στην Χερσόνησο του Αίμου. Έχει λίγο Αλβανία, λίγο Σερβία, λίγο Βουλγαρία, 200000 Έλληνες, λίγους Αθιγγάνους. Σαν να έδωσαν όλα τα γειτονικά κράτη το κατιτίς για τη δημιουργία του. Συμφωνώ, επίσης, μαζί σου για τη «λησμονιά» του αγαπημένου μας μουσικού Μίκη σχετικά με την «ανεξάρτητη Μακεδονία» και δεν γνωρίζω εάν εγκαταλείφθηκε η θέση αυτή από αυτούς που την είπαν, ούτε να την αποκήρυξαν και να ζητήσουν συγγνώμη, διότι την υποστήριξαν εμπολέμως. Νομίζω ότι δεν το έκαναν και θεωρώ ότι δεν θα το κάνουν. Τα συμπεράσματά μου δεν είναι απλοϊκά. Είναι πραγματιστικά. Αναφέρθηκα στον γεωγραφικό προσδιορισμό που επιδιώκεται από παντού με σκοπό να πάρουν και αυτοί λίγο Μακεδονία για να ακουστούν παραέξω και όχι μόνο αυτό, αλλά για να κυνηγήσουν αργότερα (δεν ξέρω πόσο αργότερα, άλλωστε στην πολιτική σπέρνεις σήμερα και θερίζεις μετά από αρκετά χρόνια, όπως έκανε ο Γιόζιπ Μπροζ με την ονομασία Μακεδονία στην παλαιότερον ονομαζομένη Επαρχία του Βαρδάρη) το αλυτρωτικό τους όνειρο, που λέει να κατέβουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Για δες αυτό: https://www.google.gr/search?q=χάρτης πγδμ
Ο κάβουρας
22/01/2018 23:27
Κρης μου, όπως τα λέω και στον Τζόνι από κάτω, είναι τόσο ευχάριστο να ακούς αυτό που θέλεις να ακούσεις, κι εσύ δίνεις μια υπερδόση από το γλυκό αυτό. Μόνον που όταν τρώει κανείς πολλά γλυκά, στο τέλος σαπίζουν τα δόντια του, χαζεύει απ' το ζάχαρο και δεν παίρνει χαμπάρι ποιο είναι το συμφέρον του. Έτσι λοιπόν φάγανε μερικοί τα παχιά γλυκά των Τσιπροκαμμένων και τώρα πορεύονται "στα τέσσερα", γεμάτοι περηφάνια για τον "πατριωτισμό" τους. Εμείς οι Μακεδνοί λοιπόν, όπως και οι Κρήτες νομίζω, σκεφτόμαστε δυο φορές πριν φάμε το χόρτο που μας πετάνε μπροστά μας. Κι επειδή δεν μας χάρισε κανείς τίποτα απ' τη γη μας, αντίθετα είδαμε τα σπίτια των παππούδων μας να καίγονται, και τους ίδιους να φεύγουν απ' τη γη τους για να γλιτώσουν, κοιτάμε με μισό μάτι όποιον μας το παίζει, από μακριά, "πατριώτης". Οι γενικεύσεις περί "κληρονομιάς" είναι εύκολες ως χόρτο για τα κοπάδια, αλλά δεν αποτελούν καλή τροφή για το μυαλό και το συμφέρον όσων δεν αισθάνονται πρόβατα. Ο αλυτρωτισμός λοιπόν και η "εθνότητα" δεν έχουν να κάνουν καθόλου με το αν εγώ είμαι ίδιος ο Μεγαλέξανδρος και το τεστ του DNA μου το αποδεικνύει, ούτε για το αν η Μακεδονία ήταν ελληνική μέχρι το Μοναστήρι και το Κόσοβο προς Βοράν, και μέχρι το Ταίναρο προς Νότον, επί της εποχής του προγόνου μου, του Μεγαλέξανδρου. Αυτά είναι τα απλοϊκά που λέω παραπάνω, Αντίθετα έχει πάρα πολύ να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών στην Ελλάδα, με τα κεκτημένα απ' τους πολέμους που δώσαμε νικηφόρα και το αίμα που χύσανε σε αυτούς οι παππούδες κι οι πατεράδες μας, όταν οι άλλοι διάλεγαν λάθος απαιτήσεις, λάθος πλευρές και λάθος συμμάχους. Όπως και τώρα που χάνουν χρόνια κι ευκαιρίες επιμένοντας σε ένα ζήτημα χωρίς ουσία και μέλλον, αυτό του ονόματος. Η δική μας επιμονή στη διάλυση του αλυτρωτισμού τους έχει να κάνει με το επίπεδο με το οποίο, παρά την κρίση, ζούμε σ' αυτήν την χώρα, με τις ελευθερίες που έχουμε και με την δημοκρατία, που προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε σταθερή. Οι γείτονες, δεν έχουν τέτοιες παραδόσεις, είδαν φως και θέλουν να μπουν. Η φενάκη της Μακεδονικής καταγωγής τους προσπαθεί να σκεπάσει την ανέχεια και την απουσία ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Απ' αυτήν την κατάσταση εμείς μόνο να επωφεληθούμε μπορούμε, χωρίς να βλάψουμε κανέναν, αντίθετα θα ήταν ευχής έργο να βρεθούμε σε μια win-win συμφωνία μαζί τους. Γι αυτό που λες Κρης φρικάρω όταν διαβάζω επιχειρήματα για "κληρονομικό δίκαιο" στο όνομα Μακεδονία κι άλλα κουραφέξαλα, που τα λένε συνήθως αυτοί που δεν έχουν ιδέα από Μακεδονία, ή τους λείπουν λίγα λάδια, ή είναι πονηροί και πουλάνε εθνοκαπηλία στο πόπολο που εξουθενωμένο απ' το διχασμό που το τάισε ο Τσίπρας και το μπουλούκι του, ψάχνει τώρα να βρει λόγο να ομονοήσει. Τί καλύτερο από ένα εθνικό θέμα; Πουλάει πολύ και σε μας, όπως και στους γείτονες.
Helene
23/01/2018 02:09
Για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ζήτημα όπου ΔΕΝ χωράει απολύτως ΚΑΜΙΑ υποχώρηση και ΚΑΝΕΝΑΣ προσχηματικός “ρεαλισμός" και όπου το ΔΙΚΙΟ είναι ξεκάθαρα με το μέρος μας , οπως και η Ισχύς , είναι απόλυτα αποκαλυπτικό και απογοητευτικό να διαπιστώνεις πόσοι …Συμπατριώτες μας , συμπεριφέρονται με μια …δουλοπρέπεια και …στρατηγική μυωπία , που εκπλήσσει και εξοργίζει …!!!
Τα πετεινά του ουρανού
23/01/2018 14:11
Άκου δω: όταν μπαίνεις σε μια ήρεμη συζήτηση δεν θα φωνάζεις σαν υστερική! Λύσε τα προβλήματά σου, άρχισε να γράφεις το όνομά σου στα ελληνικά και μετά έλα να μας τα ξαναπείς.
Johny Eternal Memorandum
22/01/2018 18:32
Δεν ενισχύει την "θέση" σου το να χαρακτηρίζεις καποιον σαν απλοϊκό την στιγμη που παραθετει καποια επιχειρήματα βασει της ιστοριας ενω εσυ δεν προσφερεις κάτι παραπάνω στην συζήτηση για το σοβαρό αυτό εθνικό θεμα.
Ο κάβουρας
22/01/2018 22:42
Τζόνι δεν χαρακτήρισα τον Κρήτα "απλοϊκό", τα συμπεράσματά του χαρακτήρισα. Κι όχι γιατί δεν μ' αρέσουν αυτά που λέει, αλλά γιατί αισθάνθηκα αιφνιδίως ότι πάσχει από κάτι σαν το φαινόμενο Dunning–Kruger. Αλλά ακόμα χειρότερα, προσέχω δύο φορές περισσότερο όταν κάποιος μου λέει τα πράγματα που θέλω να ακούσω. Κάηκα μια φορά στο τσιπροκαμμένο χυλό που ψήφισαν κάποιοι που νόμιζαν ότι είναι "απλό" να σκίσουν τα μνημόνια με μια πορδή τους (και τελικά σκίσανε μόνον το καλσόν τους, στο δύσκολο σημείο), τώρα φυσάω και το γιαούρτι. Με πιάνεις;
Just a wild guess ...
23/01/2018 11:18
Ναι αλλ? εσύ δεν αντέκρουσες τα επιχειρήματα κ τις ιδέες του για τα οποία ?κανε ιστορικές παραπομπ?ς για αναφορά. Ο Τούρκος βγαίνει και φωνάζει οτι τα μισά Δωδεκάνησα τα κατέχει παρανομα η Ελλάδα (!), πήγε στήν Θράκη κ υποσχέθηκε υποστ?ριξη στους καταπιεσμένους μουσουλμάνους, οι Αλβανοι ζητούν δικαιώματα σε ¨Ηπειρο και οι Σλάβο?λβανοί ξερογλ?φονται να δούν την Θεσσαλονίκη κάτω απο την εξουσία τους. Γιατί να μήν αναφερθο?με στην ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής για να αντλησουμε δικαιολογήσιμες προτάσεις για το όνομά της;
σισυφος
22/01/2018 13:50
χρήσιμο να τα γνωρίζει αυτά ο Έλληνας πολίτης,δυστυχώς το λάθος κρατά απο το 1944 και εχει ριζώσει βαθιά. Το ανάλογο παραδειγμα της αν.γερμανιας όμως μάλλον μας πέφτει μεγάλο,είναι πολύ μεγαλύτερο μέγεθος χώρας με πολύ μεγαλύτερο όγκο επιρροής στην διεθνή σκηνή. Επιπλέον από μακροπροθεσμη στρατηγικη και σχεδιασμό ειμασταν ανέκαθεν ανεπαρκείς,αρτσιμπουρτσιδες
Just a wild guess ...
23/01/2018 11:20
δεν χρειάζονται ηττοπάθειες ειδικά όταν η ιστορία κ το δίκιο είναι με το μέρος σου
Mboosh
22/01/2018 13:29
Ιστορικά, αυτοί που επιζητούσαν το μπάχαλο στα Βαλκάνια ήταν οι Τούρκοι και οι Ρώσοι. Το ότι τα Σκόπια θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μας δίνει την ευκαιρία να λύσουμε μερικά ζητήματα, αν όχι μια "συνολική λύση". Για τα υπόλοιπα θα υπάρχει ευκαιρία με την επιθυμία των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ. Είτε αρέσει στον Μίκη είτε όχι, το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος εγγυητής για τα βόρεια σύνορά μας πράγμα που θα μας επιτρέψει να στρέψουμε την προσοχή μας αλλού.
Ελλη
23/01/2018 01:01
Σίγουρα το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος έμπιστος εγγυητής ότι θα τα κάνει μπιπ οποτεδήποτε θέλει θελήσει
Όπως
22/01/2018 15:46
λύσαμε όλα τα προβλήματα με τους Τούρκους όταν αμφότεροι μπήκαμε στο ΝΑΤΟ